DANI SRPSKE KULTURE U HRVATSKOJ: U Zagrebu od 1. prosinca

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
20

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › DANI SRPSKE KULTURE U HRVATSKOJ: U Zagrebu od 1. prosinca

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
11.2012

DANI SRPSKE KULTURE U HRVATSKOJ: U Zagrebu od 1. prosinca

Mirjana Karanović u filmskoj uspješnici Crna Zorica
DANI SRPSKE KULTURE U HRVATSKOJ: U Zagrebu od 1. prosincaDsk2012
 

Dani srpske kulture su manifestacija koja obogaćuje hrvatsku kulturnu ponudu recentnim umjetničkim projektima, filmovima i akcijama Srba u Republici Hrvatskoj, kao i iz Republike Srbije. Ovoga prosinca svi su pozvani na probrani filmski, kazališni, glazbeni i književni program koji će se održati od subote 1. prosinca do četvrtka 6. prosinca. Filmski program održat će se 1. i 2. prosinca u kinu Europa, prikazat će se šest intrigantnih, novih filmskih ostvarenja u rasponu od karakterističnih crnohumornih ostvarenja (Crna Zorica), preko najnovijih filmova iznimno zanimljivog mladog umjetnika Srđana Keče (Pismo ocu, Mirage), do aktivističkih i intimističkih kratkih filmova sasvim mladih filmaša. Predstava Maja i ja i Maja predstavit će značajnu koprodukcijsku suradnju Hrvatske i Srbije, dok će se za glazbeni dio Dana srpske kulture pobrinuti proslavljeni Lazar Novkov i Frame Orchestra. Organizatori intrigantne izložbe Glasačka mašina pozivaju i vas da pridonesete postavu svojim predmetima iz (anti)herojskih ’90-ih godina. Književni program predstavit će dvije vrijedne knjige autorice Jasne Bjeladinović Jergić na temu srpske narodne nošnje, dok će za sve zainteresirane biti organizirane radionice pletenja i vezenja te dječja kreativna radionica za učenje ćirilićnog pisma. Svi ste pozvani uveličati 7. Dane srpske kulture u Hrvatskoj.

Tradicionalno obožavani žanr srpske crne komedije ove će godine predstaviti Crna Zorica  redatelja Radoslava Pavkovića i Christine Hadjicharalambous. Crna Zorica je avanturistička komedija radnjom smještena u današnju istočnu Srbiju, koja je i dalje prepuna praznovjerja i predrasuda. Uz Ljumu Petrov i Branislava Trifunovića, u filmu glumi i velika Mirjana Kranović. Film je premijerno prikazan početkom ove godine, od kada je na uspješnoj europskoj i svjetskoj turneji. Film su strani kritičari uspoređivali s bizarno-crnom poetikom Tima Burtona, proglašavajući ga jednim od 'najneobičnijih filmova koje ćete vidjeti ove godine', hvaleći mješavinu komedije, bajke i horora, te fotografiju i izvanredne srpske glumce.

" WALTER " Official Trailer 2012 from Andrej Acin on Vimeo.

Dokumentarni program broji tri izuzetna ostvarenja: Walter Andreja Aćina te Pismo ocu i Mirage Srđana Keče. Glavni protagonisti filma Walter su Velimir Bata Živojinović i Emir Kusturica koji se, zajedno s drugim govornicima, bave raskrinkavanjem stvarnih i filmskih mitova na primjeru filma Valter brani Sarajevo redatelja Hajrudina Krvavca. Mladi i cijenjeni srpski filmski autor Srđan Keča zagrebačkoj će se publici predstaviti s dva filma. Prvi je intimni dokumentarac Pismo ocu u kojem Keča pokušava naći uzrok smrti svoga oca, drugi je Mirage – portret Dubaija koji počiva na kontradiktornostima toga grada – simbola napretka i bezgraničnog luksuza.


Filmski program zatvaraju kratki filmovi Momci, gde ste studentice beogradske Akademije dramskih umetnosti Jelene Gavrilović i Hrvatski crnci mladog studenta sociologije i antropologije Miloša Vlaisavljevića. Hrvatski crnci govore o pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i njihovim životima, a nakon ove projekcije (subota, 18.00 sati, kino Europa) održat će se okrugli stol na temu problema nezaposlenosti Srba u Republici Hrvatskoj. Voditelj razgovora je novinar Rade Dragojević, a sudionici su: Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, Ilija Obradović, bivši načelnik općine Donji Lapac i autor filma Miloš Vlaisavljević. Sve filmske projekcije su besplatne.

Kazališni program 7. Dana srpske kulture čini predstava Maja i ja i Maja, koprodukcija Bitef teatra iz Beograda i UO De facto iz Zagreba, redateljice Anje Suše i dramaturga Saše Božića. Radi se o jednom od većih kazališnih koprodukcijskih zahvata u regiji koji radi na uspostavljanju prekinutih kulturoloških veza i preispitivanju obrazaca tih veza. Projekt je inspiriran romanom cijenjenog srpskog autora Sretena Ugričića i serijom slikovnica za djecu o Maji. Istražuje post-jugoslavensko naslijeđe i problematizira vlastita sjećanja u okviru kolektivne memorije i trauma tzv. devedesetih. Predstava je na programu u ponedjeljak 3.12. u 20.00 sati u Teatru &TD.

Zahvaljujući Danima srpske kulture, Zagrepčani će moći pogledati iznimno zanimljivu, ozbiljnu, a opet zabavnu izložbu Glasačka mašina koja se otvara u utorak 4.12. u prostorijama SKD Prosvjete (Preradovićeva 18/1). Glasačka mašina je interaktivna dokumentarno-umjetnička izložba čiji je postav sastavljen od propagandnih spotova, novinskih panegirika, predizbornih obećanja itd. Posjetitelji će dobiti jedinstvenu priliku za reprizno glasovanje, a pozvani su i da kolekciju izložbenih eksponata obogate prilaganjem vlastitih predmeta, osobnih ‘fetiša’ iz (anti)herojskih ’90-ih godina.

Srijeda 5. prosinca dan je za glazbeno uzdizanje uz akustični instrumentalni ansambl Frame Orchestra iz Novog Sada koji izvodi dvanaest kompozicija skladatelja i glazbenika Lazara Novkova. Kompozicije predstavljaju simbolično oživljavanje mjeseci koji pak obilježavaju neprestani tijek vremena. Koncert će se održati u klubu Attack u zagrebačkoj Pierottijevoj ulici broj 11.

Književni program zatvorit će 7. Dane srpske kulture u Hrvatskoj. U četvrtak 6.12. u 18 sati u prostorijama SKD Prosvjete predstaviti će se knjige: Narodne nošnje u 19. i 20. veku - Srbija i susedne zemlje i Narodne nošnje Srba u 19. i 20. Veku autorice Jasna Bjeladinović Jergić, nakon čega će se održati prigodna radionica pletenja i vezenja. Još dvije radionice obilježit će DSK u Hrvatskoj – dječja kreativna radionica (nedjelja, 1.2.) učenja ćirilice te radionica žongliranja za stariju djecu. Tom će se prilikom izvesti i kratka žonglerska priča Tačkica, loptica.
 

O Danima srpske kulture u Hrvatskoj

Kulturna manifestacija Dani srpske kulture predstavlja pogodnu formu kulturne razmjene i suradnje između srpske i hrvatske kulturne sredine, s obzirom na tradicionalne veze tih dviju kultura, njihovu značajnu komplementarnost i uzajamne interese. Gostovanje istaknutih stvaralaca srpske umjetnosti i kulture reafirmira srpsko-hrvatsku kulturnu suradnju, potiče recipročne programe hrvatske kulture u Srbiji i odgovara potrebama ne samo srpske manjine u ovom Zagrebu i Hrvatskoj, već i ukupnim potrebama ove kulturne sredine. Programi Dana srpske kulture sastavljeni su od recentne, žive i intrigantne umjetnosti koja ima zapažen odjek u vlastitoj kulturnoj sredini. Dani srpske kuture zamišljeni su kao dugoročan projekt, održavaju se od 2006. godine jednom godišnje a organizira ih SKD Prosvjeta.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Dsk2012
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › DANI SRPSKE KULTURE U HRVATSKOJ: U Zagrebu od 1. prosinca