Daniela Uzelac, blogerica

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Daniela Uzelac › Daniela Uzelac, blogerica

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
15
 
07.2020

Daniela Uzelac, blogerica

izvadci iz knjige Puta boginje 1 - autorica istražuje odnose između muškaraca i žena, boginja i bogova...
Daniela Uzelac, blogericaDaniela uzelac put boginje
 

IGRAČI

Bilo je to devedesetih. Nekima od nas premladima činilo se kao da je rat provalio niotkud. Kao novinarka s prvih linija, gledala sam ga u oči. U njima nije bilo ničeg ljudskog. Samo orgijanje zla. * Kad je rat završio, ostadoše neke nevidljive rane. Potištenost. I muk. Duša i tijelo vapili su za iscjeljenjem. A jedino što bi ih imalo moć zacijeliti bili bi odgovori na pitanje: kako se rat pretvara u mir, tuga u radost, strah u povjerenje, mrak u svjetlost? Znam, previše pitanja. Ali možda je na sve njih samo jedan odgovor... kojeg bih dobila… samo kad bih znala… tko sam? * Neka neumoljiva sila u meni beskompromisno je tragala za spoznajom. O sebi sam doznavala kroz odnose i situacije, čitanja i učenja. * Susretala sam fantastiče ljude. Intervjuirala skitnice i nobelovce, umjetnike i znanstvenike, sportaše, političare i osobenjake koji su promišljali odgovore na tisuće mojih pitanja o stvarnosti, prividima i mitovima našeg postojanja: životu i smrti, strahovima i strastima, ženama i muškarcima, erosu i ljubavi, tijelu i duhu, vjeri i religiji, čudima i čudesnom. * Na stotine igrača sam pitala: tko si ti? A zapravo sam htjala čuti: tko sam ja? 

IGRAČICA

Neutaživa žeđ za znanjem ostavila je iza mene metre polica pročitanih knjiga te bezbrojne radionice, predavanja, druženja, razgovore, poglede. * A onda sam, jednog dana, sve to pogurala u stranu. I ostala sa sobom. Sama. Zagledala se sebi u oči i zapitala: tko sam? Potom sam oči zatvorila. Da se bolje vidim. I zaronila. * Našla sam se u... prostoru. A prostor je jedna praznina… puna… boja. To prostranstvo boja…to je… duša. I tu sam oduvijek i bila. Samo nisam bila svjesna te perspektive. I bila sam taaaaaaako velika. Mogla sam zagrliti Zemlju. I puna ljubavi grlila sam sve svojim vrtložnim postojanjem. Vrtložnim!? * Tijelo mi se počelo gibati, nekako čudno… kao da plešem neki kružni ples… spiralni… zmijoliki… nevjerojatno lijep… I kao da u meni postoji neka ženstvena inteligencija, nezavisna od mene, a opet, nemoguća bez mene… Bila je to neka… plesačica… zaigrana, nesputana, slobodna, radosna… Oh Bože kako je lijepa i uzbudljiva! Ludo! Idem dalje… Svijest mi probija prostor i ispaljuje u svemir… I svemir pleše… I ja plešem… I mi smo ples… Igra… Ja, svemir, igra??? Igra… Život je igra!!! Igra čudesna do srži kao i vlastito postojanje. Igra posve nedjeljiva od postojanja. Igra kao sama njegova bit. Igra ista kao… ja…

GOLA BOGINJA

Spiralni ples mi se dogodio prije dvadeset godina. No, ovo se moje kozmožensko buđenje vremenom samo još više cvjetanjem otkrivalo, dobivalo na vrijednosti, važnosti, smislu. I odredilo mi putanju. Svrhu. A ona je htjela premostiti jaz između stvarnog i željenog, muškog i ženskog, tjelesnog i duhovnog. * Najsnažnije poticaje za buđenje ženstvenosti dobivala sam upravo od muških autora. Međutim, one najdublje uvide sam počela dobivati postavljajući pitanja te prepuštajući osjećajima i tjelesnim osjetima da ožive maštu. U njoj bi svemirska igračica plesala odgovore koji su mi niz prste klizili na tipkovnicu. Na ekranu sam ih iščitavala čudom razrogačenih očiju. Pričali su priču boginje. Njezine su mi struje stale razotkrivale golu istinu o meni samoj. * Nije mi nikad problem pisati. Ali mi je problem zaustaviti pisanje. Uvid obično dobijem prije iskustva. Pišem o stvarima koje meni trebaju, o znanjima koje tek trebam dokazati, usvojiti i postati. Zato je to put. I svaki korak na tom putu mijenja, i mene, i moju stvarnost. Na momente je to ushit do neizdrživosti. Woooow! Jer stvar je u tome daaaa… Istina iscjeljuje. Put djeluje! * I zato ga hoću dijeliti s vama – vama koji želite uživati u tome što jeste, koji želite otkrivati svijet žene, odabirete voljeti, svjetliti i spremni ste zaplesati jednu avanturu. Čarobnu. Ljubavnu. 

PAMTIM SAMO ŽENSKE DANE

Da me nešto mlatne po glavi, mogla bih zaboraviti svoje ime, dob, adresu, zanimanje pa i obitelj. Mogla bih zaboraviti sve. Ali ne bih mogla zaboraviti da sam - žensko. * Zbog čega mi je Bog spol učinio nezaboravnim? Kakva je, zapravo, njegova uloga u mom životu? * Ni jedno postignuće, probitak, priznanje ili putovanje nije me usrećilo kao trenuci u kojima sam se osjećala kao - žena. Bile su to iskrice prisutnosti. Potpunosti. Senzualnosti. Tjelesnosti. Povezanosti. Plesanosti. Ekstatičnosti. * No, dostizanje tih trenutaka uglavnom je ovisilo o muškarcu. Vrlo posebnom. Te čitavom sklopu sretnih okolnosti. I zahvalna sam na svakoj gesti istinske muževnosti koja bi dodirnula moju bit i otvarala me iskustvu ženstvenost. Ali to je bilo tako rijetko da je tužno. * Srećom, sve se mijenja. Budimo se. Postajemo svjesne da na cijelom svijetu ne postoji muškarac koji nam može dati žensku moć. Jer on je nema. Mi je imamo. Što je „ženstvenost“? * To je „mjesto“ gdje stanuju ljubav i ljepota. Ljubav i ljepota nisu nešto što se slučajno dogodi ili ne. To su discipline. Vježba. Art. Posvećenost osjećajima. Opuštanje smijehom. To je aktivno odbacivanje strahova te svjestan odabir otvaranja upravo u trenucima u kojima smo se navikle oklopiti sebičnim raspoloženjima zaštite. I kako raste sposobnost otvaranja i predavanja, tako i muškarac postaje spremniji zajedno s nama razarati svaku laž, pouzdano nas vodeći iz zatvora nesvijesti u prostranstvo svijesti. * Odgovor na pitanje s početka priče je: uloga ženstvenosti u mom životu je pijedestalna. Pamtim samo ženske dane i želim da me pamte kao ženu. I svakim novim danom htjela bih se sve dublje osjećati kao žena, boginja. Htjela bih doći do samih granica ženstvenosti i onda ih prekoračiti! Slobodna. Ljubavna. Kroz svoje tijelo, dva tijela, sva tijela. Jer isto se svjetlo žudi osloboditi u svim srcima.

ŽENA I VRIJEME: BABA ILI BOGINJA

„Bog ništa na svijetu nije stvorio ljepše od žene. Ali i ništa ružnije.“ Reče jedan od nezaboravnih IGRAČA. I zaista… * Naše se životno iskustvo događa unutar privida ograničenja. Svoje rekacije i kreacije stvaramo na osnovu misli i osjećaja. A faktor koji najsnažnije utječe na ono što postajemo krečući se kroz prostor života je – vrijeme. Ono će od žene napraviti, ili babu, ili boginju. Zapravo, neće to učiniti vrijeme. Nego način na koji ga koristi naša svijest. Zato je jedno od najvažnijih životnih pitanja: tko sam i kako ću iskoristiti vrijeme koje mi je dano na Zemlji? * Put babe je put straha. Put zatvorenosti. Neslobode. Put žrtve. Jadnice. Iluzije. Starenja. Sna. Put služenja sustavu. Umjetnom svijetu. Matiksu. Put lažnog „ja“. * Međutim, od puta babe do puta boginje je jedna misao razlike. On započinje postavljanjem pravog pitanja te dopuštanju osjećajima i tjelesnim osjetima da slijede maštu i ugodu. * Boginja je babuška koja je prihvatila i zavoljela sebe. I zato je babuška najbolja frendica boginje. * Put boginje je put za ženu koja želi istražiti koliko se dobro može osjećati? To je put koji vodi kroz mudrost prirode prema božanskom izvoru beskrajne ljepote. * Put boginje je put povratka k sebi. Ljubavi.      

POVIJESNA NUŽNOST BABUŠKI

Svaka žena je boginja. No, jedini način da spozna sebe je kroz iskustvo onoga što nije. Stoga je sofia života stvorila babuške. I dok je boginja prirodno biće zemaljskog raja, babuška je umjetna osoba sustava. Sastavljena je od slojeva boli i straha. Ona je ljuštura odvojena od izvora. Babuška je isključenost božanske ženstvenosti. A to je isključivanje došlo kao povijesna nužnost. * Prije više tisuća godina, narušena je ravnoteže muške i ženske energije. Zavladala je mačistička struja, i u svom razornom disbalansu, buknula kao sirova agresija. Muškarac je stao uništavati sve oko sebe. I da mu nije dat seksualni nagon, vjerojatno bi potamanio i žene. No, zahvaljujući tom instinktu, ipak ih nije zatro. „Samo“ ih je silovao. Fizički. Emocionalno. Duhovno. Povijest žena je povijest brutalnih zlostavljanja, pobačaja, spaljivanja, bolesti, svjedočenja klanju sinova i kćeri. To je deset tisuća godina mučnine uslijed pomračenog uma i patološkog zla. * Da bi žena preživjela u takvom svijetu, ona je morala isključiti svoju božansku ženstvenost. Unakaziti svoju ljepotu. Poništiti svjetlost. Žena je zanijekala sebe, postavši svoja suprotnost. Baba. * Ali sad… Nešto se događa. Dolazi neka nova svijest. Novi osjećaji. Boje. Koje iscjeljenju. Ženstvenost se ponovno uključuje. Boginja se budi. Povezuje se s prostranstvom ljubavi. Duboka ženstvenost doziva duboku muževnost. * Svi nam osjećaji, vizije i poruke govore da, nakon tisuća godina mraka, na Zemlju ponovno dolazi svjetlo. Ljubav. * Ti ju donosiš! Zato budi ponosna na sebe. Prihvati se. Voli. Zapleši…   

BUĐENJE BOGINJE

„Božanska ženstvenost nije u izgledu, dobi, stilu ili hiru. Ona se ne može kupiti ili prodati. Ne ovisi o haljini, nakitu, tetovaži ili frizuri. Bez obzira koliko jesi lili nisi ukrasila hram svoga tijela, on je i dalje hram božanske ženstvenosti. Nije važno gdje, s kim  ili od kakvog posla živiš, imaš li titulu ili status, jesi li kćer ili baka. Upravo ovdje i sada, u ovom tijelu, trenutku, u ovim okolnostima – ti si božanska ženstvenost. * Ti si to, i u svom bijesu na nepravde svijeta, i u svom suosjećanju za bića što pate. Ti si to bez obzira da li se ovog trenutka zabavljaš sa šampanjcem u ruci ili prikrivaš golemost svoje samoće. Bez obzira jesi li u braku, voliš li mnoge muškarce, odana si samo jednom ili si sama na svijetu Ne moraš biti ni pod jednim obrascem, definicijom ili oznakom. Božanska ženstvenost je u srži svega što jesi, možeš ili želiš biti. * Poput prekrasnih valova na ljeskavom moru, svaka se od nas kreće u svom drugačijem sjaju ali uvijek nerazdvojno povezana s božanskim dubinama. Upravo takva kava jesi – ti si boginja. I zato prigrli svoju različitost, svoju izvornost, originalnost, svoje svjetlo.“ (tekst inspiriran izjavama anonimnih boginja na Internetu)

Kazalo za lakše snalaženje na Putu boginje

Boginja, diva – izvorna ženstvenost, stvarna žena

Bog, div – izvorna muževnost, stvarni muškarac

Baba, babuška, Roksa – anti-žena, umjetna, nestvarna osoba sastavljena od slojeva boli, povijesti, disfunkcionalnih uvjerenja i starih podataka

Babac, babun, Roki – anti-muškarac, muška babuška

Minibikinibalkanac – balkanac u doba matriksa

Megabalkanac – balkanac iz prapovijesnog, megalitskog doba

Matriks – sustav u kojem živimo, umjetni svijet anti-razuma konfiguriran od filozofskih, religijskih, socijalnih, političkih, ekonomskih, odgojnih, obrazovnih, medijskih, vojnih, psiholoških i svih drugih programa kontrole i posluha. 

O PUTU BOGINJE…

Put boginje je ciklus knjiga koje objedinjuju postove s istoimene blog stranice, a koji se bave raznim pitanjima iz života žene. Kroz arhetipove babe i boginje - koji ocrtavaju jasan, provokativan i duhovit kontrast između uzvišenog i banalnog, vidljivog i nevidljivog, prirodnog i umjetnog, funkcionalnog i disfunkcionalnog, ukiseljenog i svježeg, zombiranog i budnog - čitateljice počinju osvještavati i korigirati vlastite vibracione putove na kojima se ljepše i lakše kreću kroz svakodnevnicu, dovodeći se tako u sklad sa sobom i životom.      

O AUTORICI…

Daniela Uzelac  ex novinarka, sad blogerica, i autorica više knjiga. Godine 2006. objavljuje knjigu Igrači, a četiri godine kasnije tiska pet unikatnih primjeraka knjige Igra. Izdavačka kuća Beletra 2016. objavljuje njezinu prvu knjigu iz ciklusa Put boginje pod nazivom Buđenje boginje (ružičasta, ženska)Godine 2017. izlazi druga knjiga Ritam boginje (modra, muška), a 2019. i treća knjiga Div i Diva (ljubičasta, ljubavna). 

Daniela Uzelac od 2013. godine uređuje Facebook stranicu Put Boginje na kojoj kroz svakodnevne postove piše o unutarnjem putovanju prema iskonskoj ženstvenosti, svijesti i spolnosti, mudrosti prirode i novoj paradigmi odnosa. Sa snažnim trendom porasta followersa i stotinjak tisuća klikova mjesečno, a zahvaljujući autentičnosti, otvorenosti i duhovitosti, stranica Put Boginje u 2015. godini postaje jedna od najpopularnijih web lokacija u regiji za buđenje duboke ženstvenosti.

tekstove Daniele Uzelac čitajte na: 

https://www.putboginje.com/ 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Daniela uzelac put boginje
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Daniela Uzelac › Daniela Uzelac, blogerica