Daniela Uzelac, blogerica

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Srp
2020
11

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Daniela Uzelac › Daniela Uzelac, blogerica

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
10.2019

Daniela Uzelac, blogerica

LJUBAV I RAZUM... NA BALKANSKI NAČIN
Daniela Uzelac, blogericaDaniela uzelac put boginje
 

Na putu osobnog razvoja, u ženi se previru novo i staro, baba i boginja. Žale se žene da su zarobljene u obrascima babuške jer nikada nisu primile ljubav i podršku, ni od društva, niti od partnera. Nitko im nikada nije dao pravo da budu ono što jesu. Zapravo, najveći dio krivnje svaljuju na roditelje. Kada su roditelji u pitanju, tu žalbi, gorčine, zamjeranja, suza i psovki ne nedostaje…

Kao prvo, pravo da budeš ono što jesi uzimaš sama. Bez pardona! To pravo nitko neće i ne može uzeti za tebe. A kao drugo… Ljudiii... Ovo je Balkan!!!

Ukoliko si žena zlatnije dobi, to vjerojatno znači da ti roditelji nikada nisu rekli „volim te“. Jer ni sami to nisu nikada čuli. Daj bože da su u trenucima intime i prisnosti to rekli jedno drugome. Ali još uvijek je vrlo vjerojatno da taj „volim te“ nikada nisu čule tvoja baka, prabaka i cijeli lanac pramajki.

Svirepost Balkana nije u „volim te“ vidjela nikakvu praktičnu, oružanu ili prehrambenu vrijednost. Za bogataše su brakovi bili poslovni potezi, za kraljeve politički, a za sirotinju pogon za proizvodnju vojnika i kmetova. U njima se žena tretirala kao vreća za šakanje, ili, u boljem slučaju, kao otirač za opanke. U oba slučaja rintala je od jutra do sutra, a u pauzama, ili rađala, ili pokapala djecu.

Ratovi su bili svakodnevica, a s njima i silovanja. No, i ono što se redovno događalo u bračnoj postelji bilo je za većinu žena tek glagol trpni koji su podnosile u pozi mrtvaca. Ako bi se koja i usudila pokazati interes za "to" i malo pokrenula zdjelicu u smjeru zadovoljstva - ta nije bila normalna. Na Balkanu možeš preživjeti samo ako se praviš da si mrtva.

Drugim riječima, tisućama godina se na Balkanu nije izgovaralo i doživljavalo „volim te“. Izražavanje ljubavi bilo je toliko rijetko koliko i opjevano. S tim da bi se opjevana dežurna nesretnica, redovito najljepša u selu, na kraju balade obično survala s neke litice u ponor… Pa ti budi lijepa i zaljubljena... "đava te odnija"...

Tek ulaskom TVa i slobode govora na holivudski način u naše domove prije jedva pedeset godina, razabrali smo „aj-lav-ju“. Onda je on postao sve popularniji. Nešto kao ko-ka-ko-la. U početku smo krivili face od njegovih ispraznih slatko-kiselih mjehurića, dok i sami nismo prihvatili taj dijabetes poput „draga“, „baby“, „cmok, cmok“, „kiss, kiss!“ I koliko god taj lažnjak bio ljigav, ipak je bio korak naprijed u odnosu na lobotomiranu ljubavnu mutavost.

Da, mi smo babuške i babuni kada je ljubav u pitanju. I čudo je da uopće imamo kakve-takve odnose, čak obitelji i brakove. Dobro da to ikako funkcionira s obzirom na to da smo prva balkanska generacija koja čuje i govori „volim te!“- pa makar ne imali pojma što to pričamo! Bolesni, ovisni, depresivni, disfunkcionalni... nismo dobro. Ali dobro da smo uopće živi…

Od kud nam onda ideja o boginji usred takvog istrebljenja svakog dobra? Kako se taj arhetip usudio preživjeti?

Kada govorimo o boginji, govorimo o ljubavi. A kada govorimo o ljubavi, govorimo o mudrosti i zdravom razumu. No, kada govorimo o ljubavi i razumu Balkana... nema se tu puno za reč. Balkan je nisko pao. Štoviše, ponekad se doima da je baš Balkan epicentar antiljubavi i antirazuma. Ali, kako je Balkan mogao "nisko pasti", ako prethodno nije "visoko letio“? Hm!?

Sve su glasniji neki glasovi iz znanosti koji tvrde da je baš na Balkanu bilo srce svijeta - civilizacija starija od babilonske, preteča grčke i rimske, veličanstvena civilizacija koja je tisućama godina živjela bez ratova, u miru i skladu s prirodom. Koristila je fantastičnu tehnologiju energije, magnetizma, vode, vibracije, zvuka. Arheološke iskopine sačuvale su čudesne građevine i objekte te zapisan njezin moto: „Život je ljubav.“ Za tu je civilizaciju čitav svijet bio svet. A svetija od svijeta bila je - žena. Ta je civilizacija štovala božansku ženstvenost... boginju…

I? Od kuda nam onda ideja o boginji? Iz dubine sjećanja. Iz dubine onoga što jesmo i naše iskrvarene potrebe da budemo poštovane, tretirane i viđene kao one koje istinski jesmo... Samo se boginje mogu sjetiti boginje…

 Eee... balkane boy... "budi mi silan i dobro mi stoj."

p.s. volim te

Kazalo za lakše snalaženje na Putu boginje

Boginja, diva – izvorna ženstvenost, stvarna žena

Bog, div – izvorna muževnost, stvarni muškarac

Baba, babuška, Roksa – anti-žena, umjetna, nestvarna osoba sastavljena od slojeva boli, povijesti, disfunkcionalnih uvjerenja i starih podataka

Babac, babun, Roki – anti-muškarac, muška babuška

Minibikinibalkanac – balkanac u doba matriksa

Megabalkanac – balkanac iz prapovijesnog, megalitskog doba

Matriks – sustav u kojem živimo, umjetni svijet anti-razuma konfiguriran od filozofskih, religijskih, socijalnih, političkih, ekonomskih, odgojnih, obrazovnih, medijskih, vojnih, psiholoških i svih drugih programa kontrole i posluha. 

O PUTU BOGINJE…

Put boginje je ciklus knjiga koje objedinjuju postove s istoimene blog stranice, a koji se bave raznim pitanjima iz života žene. Kroz arhetipove babe i boginje - koji ocrtavaju jasan, provokativan i duhovit kontrast između uzvišenog i banalnog, vidljivog i nevidljivog, prirodnog i umjetnog, funkcionalnog i disfunkcionalnog, ukiseljenog i svježeg, zombiranog i budnog - čitateljice počinju osvještavati i korigirati vlastite vibracione putove na kojima se ljepše i lakše kreću kroz svakodnevnicu, dovodeći se tako u sklad sa sobom i životom.      

O AUTORICI…

Daniela Uzelac  ex novinarka, sad blogerica, i autorica više knjiga. Godine 2006. objavljuje knjigu Igrači, a četiri godine kasnije tiska pet unikatnih primjeraka knjige Igra. Izdavačka kuća Beletra 2016. objavljuje njezinu prvu knjigu iz ciklusa Put boginje pod nazivom Buđenje boginje (ružičasta, ženska)Godine 2017. izlazi druga knjiga Ritam boginje (modra, muška), a 2019. i treća knjiga Div i Diva (ljubičasta, ljubavna). 

tekstove Daniele Uzelac čitajte na: 

https://www.putboginje.com/ 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Daniela uzelac put boginje
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Daniela Uzelac › Daniela Uzelac, blogerica