DEDINA PROPOVIJED: Povorka ponosa i slave

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
03:59
Sij
2020
27

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kolumna2 › DEDINA PROPOVIJED: Povorka ponosa i slave

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
06.2013

DEDINA PROPOVIJED: Povorka ponosa i slave

piše: Tomislav ČUVELJAK
DEDINA PROPOVIJED: Povorka ponosa i slavePride bener novi
 

Kako je vama prošao ovaj tjedan? Jeste li posjetili ijednu povorku aktualnih događanja? Ja sam si na jednu otišao sam - onu pokreta "U ime obitelji". Mislim, ne da ih podržim već, da si nabavim malo slikovnog materijala zlu trebalo. Na onu povorku ponosa na kojoj se brojnošću pokazalo što se o dan ranije održanoj povorci misli, otišao sam sa svojom Babom, sinom i njegovom curom. No, idemo od početka tjedna. Jedno dijete u Klisu nije naučilo gradivo, jedna učiteljica nije htjela maloj dati veću nezasluženu ocjenu, otac djeteta je prolupao i krenuo u nasilnički pohod u državnu obrazovnu instituciju . Navalio je tijekom nastave na profesoricu kemije i biologije šakama i nogama, lupao joj glavom o stol a, kad je ravnatelj došao smiriti situaciju dobio je i on svoju porciju batina. Rezultat pohoda je ozljeda zadnjeg dijela glave profesorice i ruptura mišića nadlaktice ravnatelja, prestravljena i šokirana djeca te napadač bez ozljeda.  E, tu sad nastupa naša revna država u vidu policijske procjene događaja i  po svojoj klasičnoj metodi uravnoteženja krivnje osuđuje napadača i ravnatelja jer kao on je malo manje kriv, vjerojatno je trebao kretena pustiti da profesoricu prebije na mrtvo ime. Najbolja fora u ovom slučaju je da nakon svega nitko ne pita za profesoricu kao glavnu žrtvu ovog pohoda i traumatiziranu djecu kao kolateralne žrtve. Takav stav onih koje plaćamo da nas štite mi, fakat, nije jasan jer ako ravnatelj kao dio svog posla ima dužnost održavanja reda kako je moguće da kad ga on i pokuša uvesti ispada kriv. Ali, kako veli pjesma Parafa "Ni jedne nema bolje od naše policije ..." ako ni zbog čega drugog jer je jedina, druge nemamo. 

Koliko se riječi potrošilo na taj napad u OŠ Petar Kružić na Klisu ne znam no, ono kaj se pitam je :

"Što spada u 25 tisuća autorskih riječi?" Gdje recimo tu spada Crna kronika? Ako uzmemo za primjer izvještaje iz Sabora, jesu li oni autorski tekstovi ili izvještaj - koji i ne spada baš u autorske tekstove. I sad eto rasprave što je autorski tekst u dnevnim novinama. Jer, kako je moguće napisati novinu ili održavati informativni portal s toliko autorskih riječi dnevno? Nema šanse! Jer je Zakon o autorskim pravima poprilično jasan i koji kaže u članku 8. "Nezaštićene tvorevine"  - stavak 1.  "Predmetom autorskog prava su izražaji, a ne ideje, postupci, metode rada ili matematički koncepti kao takvi", i onda u stavku 2.2 kaže "dnevne novosti i druge vijesti koje imaju karakter običnih medijskih informacija.". I, tako veći dio zakonske potrebe za riječima ostaje u 10% PDV-a ako budući cenzorski čitači odrade svoju svrhu kak' spada a, Linića mi budu, nema sumnje.  Sve to mi samo veli da su opet predlagatelji nekog zakona traljavo odradili svoj skupo i garantirano plaćen posao i da posljedica neće barem za njih biti. Za medije ovaj zakon je samo još jedan od čavala u lijesu, mnogima vjerojatno posljednji. A za predlagatelje samo još jedan u nizu koji je u suprotnosti sa nekim koji su ranije skrojili za nekog drugog. 

Kao recimo za Sanader/Jaca Vladu kad su progurali Ustavne promjene pa su u članku 86. stavku 4. riječi: "glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj." zamjenili riječima: "pristupili referendumu." a, sve to da bi prošao referendum o pristupanju Lijepe naše Europskoj uniji. I tako danas imamo teoretsku situaciju da na valjano zatražen i raspisani  referendum može izaći troje ljudi, dvoje glasati za, onaj treći protiv i to je automatizmom u Ustavu. Pa, vidi ti volju većine. Na kraju ostaje i apsurd u kojem kad Sabor mijenja Ustav treba 2/3 glasova u Sabornici. I naravno da ovakve pravne smicalice iz političkih kuhinja danas koriste članovi pokreta "U ime obitelji". Prvo su pomoću dobrih svećenika i katoličkih udruga skupili potpise na vrlo agresivan i netransparentan način. Na primjer, skupljanje potpisa po fakultetima nije dozvoljeno zakonom a to, kaj Dekan nekog faksa misli i to skupljanje dozvoli na i u krugu faksa je pitanje za njegovu smjenu ili barem za neku vrstu disciplinske odgovornosti. I eto, osim medijskog cirkusa oko moguće Ustavne krize napravili su nam i cirkus s predajom kutija Predsjedniku Sabora. Okupili se "U ime obitelji" na zagrebačkom Zrinjevcu i uz potporu nekoliko stotina volontera krenuli predati iste. Od poznatih se tu dalo vidjeti i Zdravka Tomca i to mi je dalo malo nade da ipak ta inicijativa ima veliku šansu slavno propasti jer 'di se taj pojavi, to ode v rit taj čas. U maniri malo bolje hrvatske svadbe (barem po brojnosti) krenuše namrgođeni ka Gornjem gradu, po putu niti potpore, niti mahanja a, boga mi niti osmjeha. Svi smrknuti kao i nebo koje se zatamnilo čim su krenuli. Nakon prigodnih polupolitičkih i pamfletskih izjava pustili su i dvije golubice iz kutije (nisam čuo da su zaštitnici životinja pobunili zbog tog poteza). Gledajući te golubice kako bježe glavom bez obzira padne mi pitanje na pamet : Kaj su ih maltretirali u tim kutijama od Zrinjevca ili nisu imali love za kupiti krletku pa ih u njoj dofurati na patetični igrokaz puštanja na slobodu ne znam koga i od kuda, ili ako je to bio simbolički prikaz mira buju li i oni sutra došli na Zagreb Pride, onak', da se pomire s činjenicama. Za početak npr., imaju dvije boje balona zajedničke: roza i plava?

A, činjenica ovog Pridea je da je bio najveći do sada, da su potporu došli dati ljudi iz cijele Hrvatske i bivše Juge, pardon regije. Podrške nije nedostajalo i od vrha države a i viđenijih javnih djelatnika. Na svom putu ova je povorka razgaljeno i veselo pozdravljala i odzravljala građanima Zagreba koji su zastajali i pozdravljali povorku. I to je bila povorka za koju mogu reči da je bila povorka ponosa i slave. Mrguda nigdje na vidiku. OK, možda tu i tamo koji pod isprikom da je na dužnosti. 

 

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Pride bener novi
  • Zagreb Pride novo skroz2
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kolumna2 › DEDINA PROPOVIJED: Povorka ponosa i slave