Denis Kujundžić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Denis Kujundžić

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
01.2018

Denis Kujundžić

likovni umjetnik - osvrt Miroslava Pelikana
Denis KujundžićDenis kujundzic
 

Krajobrazi Denisa Kujundžića

Denis Kujundžić, hrvatski je suvremeni umjetnik, slikar, odan ulju i platnu, vjeran neiscrpnim motivima podneblja u kojem živi i u kojem je rođen, kraja izrazite ljepote, čarobne prirode u kojoj ispremiješani žive i kamen i voda i zelenilo i zemlja, tvoreći na ciklusu slika Arkadiju,  imaginarnu zemlju, koju smo tako često zamišljali i željeli u teškim trenutcima snažno prigrliti.

Kujundžić slika  neposredne motive koji se rasprostiru unakolo, tražeći u njima one elemente koji će te ionako lijepe prizore, učiniti još ljepšim, neopisivo lijepim. Slikar je zadivljen prirodom i njezinom mnogostrukim licima, često i nedpredvidivim ali i nevjerojatno privlačnim, živim, trajnim. Osobito se ističu ulja na kojima dominira voda jer voda je život, voda omogućuje život jer voda ima nadnaravnu moć, doista.

Jednako tako slikar slika i primorske motive od priobalja i otoka do starih gradova koji su se stisnuli na obali ispod kamenih gora koje streme oduvijek uvis, stalno prijeteći da će nas odgurati u more, ističući povijesno naslijeđe vješto i prirodno ukomponirano u sadašnjost.

Njegovi su kolori, moćni, razorne blistavosti, zeleniji od svake trave, žući od svakog zlata i pšenice, plaviji od mora, nastavajući svaki kvadratni centimetar platna, ali odmjereno, precizno dozirano. Kujundžićev slikarski opus primarno je koloristički definiran jer boja je sve.

Kujundžićevi slikarski zapisi jedinstveni su dnevnik putovanja na nevelikim udaljenostima, od kuće do brda i vinograda, pored hladne vode koja šumi i u kojoj se ogledamo ili do obale, do sjena kamenih gradova pored mora, bilježeći trenutne impresije i često ne nalazeći pravih riječi, ali zato kist vješto govori u sprezi s bojom  i sjećanjem na doživljeno i viđeno.

Denis Kujunžić  dugogodišnji je profesionalni fotograf ,utjecaj fotografije zacijelo mu je pomogao u dobrom kadriranju i zalaženju u dubinu prostora .Njegova ulja su na slikaru  svojstven način  su  i bijeg od fotografskog ,stvarnog, realnog. Potezi širokim pinelom nekad graniče sa apstrakcijom ali gledajući njegove slike iz šireg rakursa tu je još uvijek prepoznatljiv motiv uz naglašenu   lirsku izražajnost.

Opus krajobraza, što iz Dalmatinske zagore, što primorskih, hrvatskog umjetnika, slikara Denisa Kujundžića iz Imotskog, vrlo je osebujan, ispisan specifičnom gestom kista, u odabiru tema i motiva podložan prostorom okruženja i mjestom življenja i povremenim posjetama gradova na nedalekoj obali.

Jedan ozbiljan odabir iz ciklusa krajobraza srednjih formata za izložbu bio bi idući logični potez slikara Denisa Kujundžića jer doživjeti niz djela na jednom mjestu, svakako daju lijepo zaokružen dojam.

likovni osvrt napisao: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Denis kujundzic
 • Zagreb Denis kujundzic 1
 • Zagreb Denis kujundzic 2
 • Zagreb Denis kujundzic 3
 • Zagreb Denis kujundzic 4
 • Zagreb Denis kujundzic 5
 • Zagreb Denis kujundzic 6
 • Zagreb Denis kujundzic 7
 • Zagreb Denis kujundzic 8
 • Zagreb Denis kujundzic 9
 • Zagreb Denis kujundzic 10
 • Zagreb Denis kujundzic 11
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Denis Kujundžić