DIGITALNA PRISTUPAČNOST

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › DIGITALNA PRISTUPAČNOST

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
07.2020

DIGITALNA PRISTUPAČNOST

održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti
DIGITALNA PRISTUPAČNOSTDigitalna pristupacnost
 

Digitalna pristupačnost bila je tema predstavnika Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak,  Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva

Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora („Narodne novine“, broj 17/2019) stupio je na snagu u rujnu 2019. godine. Tijela javnog sektora, koja su u trenutku stupanja na snagu imala objavljene mrežne stranice, dužna su ih uskladiti s odredbama ovoga Zakona do 23. rujna 2020. godine.

Digitalna pristupačnost, koja se uređuje Zakonom, označava mjeru u kojoj su mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje prihvatljivi i pogodni za osobe s invaliditetom ili primjerice ljude starije životne dobi. U Republici Hrvatskoj živi više od 500 000 osoba s invaliditetom te je potrebno usklađeno djelovanje svih tijela javnog sektora kako bi se osigurala pristupačnost digitalnih sadržaja i e-usluga za sve građane.

Na sastanku je sudjelovao i državni tajnik Bernard Gršić, koji je istaknuo nekoliko tema. „Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva poduzima aktivnosti kako bi se podigla svijest o važnosti objave digitalno pristupačnih sadržaja te provodi edukativne programe za tijela javnog sektora i potiče sve civilne udruge  kako bi se olakšalo razumijevanje zahtjeva za pristupačnošću. Edukacijski program „Digitalna pristupačnost“ dostupan je u obliku radionice uživo, ali i kao online tečaj. Istaknuo je i suradnju sa CARNET-om(Hrvatska akademska i istraživačka mreža), koji je izradio Smjernice za osiguravanje digitalne pristupačnosti te je dobio pozitivna mišljenja FER-a(Fakultet elektrotehnike i računarstva), Hrvatskog saveza slijepih, SOIH-a(Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske), HAKOM-a(Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) te Stručne skupine za direktivu o pristupačnosti interneta - WAD expert group u Briselu.

Kao takav dokument je objavljen na službenim stranicama Komisije

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/web-accessibility-member-states.

U ovom trenutku Hrvatska je jedna od pet država članica Europske unije koje su ustupile ostalim članicama prijedloge za implementiranje rješenja vezanih uz provedbu Direktive  2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora.“, istaknuo je državni tajnik. Predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije Danko Tomanović izrazio je zadovoljstvo u zajedničkoj budućoj suradnji, kao i Danijel Koletić, predsjednik Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Digitalna pristupacnost
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › DIGITALNA PRISTUPAČNOST