DJECA KOJA SAMOSTALNIM

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
15

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › DJECA KOJA SAMOSTALNIM

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
05.2020

DJECA KOJA SAMOSTALNIM

RADOM MIJENJAJU LOKALNE ZAJEDNICE?
DJECA KOJA SAMOSTALNIMGoran navojec cita ucenicima
 

UPOZNAJTE PROJEKT LORA – LABORATORIJ ODRŽIVOG RAZVOJA!

Zamislite da ste u školi imali priliku razvijati svoju projektnu ideju, riješiti konkretan problem u svojoj lokalnoj zajednici, naučili izraditi financijski plan, montirati video, napisati PR članak i zamolbu za donaciju ili pak usavršiti vještine zagovaranja pri lokalnim vlastima kako bi se unaprijedile ustaljene društvene prakse. Što mislite? Koliko biste iz ovih iskustva naučili u usporedbi s paletom praktičnih znanja i vještina koju već desetljećima naša djeca dobivaju u školama? Upoznajte se s LORA-om, projektom koji mijenja uobičajene obrasce, nudi kvalitetnija obrazovna rješenja, a glavnu riječ daje onima na kojima društvo ostaje – djeci!

Kako se uči i živi održivi razvoj?

Projektom „LORA“ udruga Bioteka sa svojim se partnerima, udrugama Hyla i Biom te OŠ Borovje, priključila ovoj UN-ovoj inicijativi. Primjenom vlastite inovativne metodologije odlučili su protresti obrazovni sustav te obrnuti uloge. Inovativni pristup se temelji na učenicima kao pokretačima promjena, koje mentoriraju njihovi učitelji, a njih pak mentoriraju educirani stručnjaci, zaokružujući tako suradnji javnog i civilnog sektora za bolje društvo. U priču se uključuje i privatni sektor, kao i brojni volonteri, budući da djeca i učitelji rade na projektima koji se ne odvijaju samo unutar školskih zidova, kako je to uobičajeno, već rade konkretne promjene u svojim lokalnim sredinama u kojima vlastitim primjerom pokazuju kako mogu doprinositi održivom razvoju zajednice u kojoj sva tri sektora žive.

21 projekt u 21 županiji

Danas u projektu „LORA“ sudjeluje više od 600 učenika iz cijele RH! Oni kroz neformalno i informalno učenje te suradnju provode samostalne projekte kojima rješavaju konkretne okolišne, društvene ili gospodarske probleme u 21 županiji.

U svakoj školi djeca su podijeljena u timove od kojih svaki ima svoj zadatak. Tu su „statističari“ – tim koji prikuplja i obrađuje podatke, „financijaši“ – tim čiji je zadatak komunikacija s potencijalnim donatorima te briga o financijama projekata, „operativci“ zaduženi za rad na terenu i „PR tim“ – skupina koja prati svaki korak projekta pripremajući tekstualne i fotografske te video materijale za promociju rada svoje ekipe.

Projekti koje provode dotiču se svih 17 ciljeva održivog razvoja. Neki u svojim projektima razvijaju poduzetnički duh i pokreću malo poduzetništvo dok drugi uređuju učionice na otvorenom ili školsko dvorište pretvaraju u senzorni park ili permakulturni vrt. Tu su i projekti u kojima djeca izrađuju dječji hrvatsko-romski rječnik, osmišljavaju zdravi školski jelovnik, poboljšavaju zdravlje svojih vršnjaka promovirajući sport, istražuju kvalitetu vode u bunarima, starijim i potrebitijim sugrađanima donose lokalno uzgojenu hranu na kućni prag, ili pak uče o kvalitetnijim metodama čitanja te rade na izjednačavanju neravnopravnosti u obnašanjima uloge roditelja koji sudjeluje na roditeljskim sastancima. Više o projektima koje provode pogledajte na http://lora.bioteka.hr/skole/.

Više informacija o projektu pronađite na internetskoj stranici projekta 

http://lora.bioteka.hr/.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Goran navojec cita ucenicima
  • Zagreb Djeca izraduju hrvatsko romski rjecnik
  • Zagreb Logo
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › DJECA KOJA SAMOSTALNIM