Dobrodošli školarci

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Lip
2020
07

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Dobrodošli školarci

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
01
 
09.2018

Dobrodošli školarci

vidimo se u Trešnji!
Dobrodošli školarciKazaliste tresnja
 

Nakon prvog školskog tjedna kazalište Trešnja otvara novu sezonu vikendom za školarce i one koji to tek trebaju postati. Iskoristite popust od 50% na ulaznice, a prvašići imaju slobodan ulaz.

Zajedno s vašim mališanima opustite se u vašem omiljenom kazalištu za djecu i mlade prvog vikenda nakon početka nove školske godine.

Za vas smo pripremili popust od 50% na cijenu ulaznica za predstave:

Popust se ostvaruje kupnjom ulaznica samo na blagajni Kazališta, a svi prvašići imaju slobodan ulaz na obje predstave!

Molimo vas ponesite dokument koji dokazuje da je dijete do 1. travnja navršilo 6 godina.

Ulaznice možete prethodno rezervirati na broj 01/ 3638 556.

Vidimo se u Trešnji!

Kratka povijest malog kazališta koje je postalo veliko

Gradsko kazalište Trešnja prošlo je dalek put od amaterskih dana do jednoga od najboljih i najpoznatijih profesionalnih kazališta za djecu u Hrvatskoj. Počeci se vežu uz društvo Naša djeca čiji djelatnici skloni tetaru okupljaju dječju dramsku skupinu,  koja 8. svibnja 1954. godine izvodi prvu cjelovitu predstavu CrvenkapicaVladimira Nazora, u režiji Nede Kubinek. Ubrzo nakon uspjeha predstave, dramska skupina prerasta u Pionirsko amatersko kazalište sa sjedištem u domu kulture Maksim Gorki u Mošćeničkoj 1, na čijem će mjestu trideset godina kasnije nastati Gradsko kazalište Trešnja kakvo danas poznajemo. Pionirsko amatersko kazalište odmah niže brojne uspjehe pa je tako na Prvom festivalu djeteta u Šibeniku 1958. godine predstava Timpetili, grad bez roditelja proglašena najboljom. Treba spomenuti i prvi cjelovečernji dječji balet Pinocchio, s izvornom glazbom Brune Bjelinskog i u koreografiji Silvije Hercigonje, koja će odgojiti naraštaje mladih plesača u Trešnji. Osim dramske, u kazalištu djeluju i plesne i glazbene skupine, a pedagoški rad ostat će neizostavna sastavnica Trešnjinih aktivnosti sve do današnjih dana.

U idućih deset godina ono što je počelo kao dramska skupina nastavilo je rasti daleko iznad inicijalnih amaterskih okvira pa se u sezoni 1969/70. osniva Malo kazalište Trešnjevka, profesionalno kazalište za djecu.  Kazalište je otvoreno premijerom groteske u tri čina Doktor Jojboli među životinjama, a režiju potpisuje češki redatelj Jiri Jaroš. Sedamdesetih godina direktor kazališta Ivan Šebelić ostvaruje brojne suradnje s češkim redateljima koji u Zagreb donose crnu tehniku, jednostavan i efektan kazališni trik s pokretanjem osvijetljenih elemenata ispred tamne pozadine. Kazalište postaje sve veće i veće, a zgrada premala za brojne izvedbe, događanja i skupine koje djeluju u njoj, nedostatna za profesionalnu razinu do koje je Malo kazalište Trešnjevka već naraslo. Bilo je i vrijeme da dobije stalni glumački ansambl, što se ostvarilo 1978. godine u mandatu direktora Zlatka Madunića. Tih godina se pokreće i Večernja scena koja će uspješno djelovati unutar kazališta. Zbog svega toga potreba za adekvatnom zgradom i scenom postaje sve veća. Dolaskom književnika Hrvoja Hitreca na mjesto direktora kazališta 1985. godine napokon se kreće s realizacijom projekta nove kazališne zgrade, za što je angažiran arhitekt Andrija Mutnjaković. Osamdesete godine prošloga stoljeća općenito su jedno od najplodnijih razdoblja trešnjevačkoga kazališta. Naručuju se tekstovi hrvatskih autora, a večernja scena doživljava svoj vrhunac s repertoarom baziranom na kriminalističkom žanru. Godine 1986. godine kazalište napokon dobiva i ime po kojem je danas poznato… Generacije djece odrastaju uz hit-predstave kazališta Trešnja kao što su Eko-EkoPepeljugaDedek Kajbumščak,Bijeli jelenGuliverAlan FordCrvenkapica, Tomislav i AdrianaGrički top te mnoge druge. Kazališna zgrada je konačno završena 1999. godine i kazalište ulazi u novo stoljeće u novom prostoru, primjerenom značaju i popularnosti Gradskoga kazališta Trešnja.

Gradsko kazalište Trešnja nastavlja rasti, odgajati i uveseljavati mnoge generacije djece.  Ravnatelji kazališta postaju Vlatka Vrhovšek, Roman Šušković, a zatim Saša Anočić. U svom mandatu, aktualna ravnateljica Višnja Babić dovodi nove mlade glumce u kazalište i uspješno revitalizira duh mladenačke zaigranosti koji je od početaka dio kazališne čarolije na Trešnjevci. Već više od pola stoljeća kazalište u Mošćeničkoj 1 neizostavno je mjesto na kulturnoj karti grada Zagreba, mjesto na kojem su se generacije i generacije djece po prvi put susrele s kazališnom umjetnošću. Povijest Trešnje obilježena je tako radošću stvaranja i dječjim smijehom koji svakodnevno odjekuje iz zgrade s prepoznatljivim šarenim mozaicima.

RAVNATELJI KAZALIŠTA

VID FIJAN (1960. – 1970.)

IVAN ŠEBELIĆ (1970. – 1977.)

ZLATKO MADUNIĆ (1977. – 1984.)

HRVOJE HITREC ( 1985. – 1990. i 1991. – 1997.)

VLADIMIRA VRHOVŠEK (1997. – 2001.)

ROMAN ŠUŠKOVIĆ  (2001. – 2009.)

SAŠA ANOČIĆ (2009. – 2014.)

VIŠNJA BABIĆ (2014.)

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Kazaliste tresnja
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Dobrodošli školarci