Dodjela Nagrade

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Dodjela Nagrade

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
07.2020

Dodjela Nagrade

Nada Dimić za 2020. godinu
Dodjela NagradeAlpinisti-speleolozi-i-visinci-pomazu-zagrebu
 

Nagrada koja se dodjeljuje građanima i građankama zaslužnima za bolje društvo ove godine odlazi u ruke članica transmigrantskog kolektiva Žene ženama i alpinista, speleologa i visinaca koji su volonterski pomagali Zagrebu i Zagrepčanima nakon potresa

Fond za druge već četvrtu godinu zaredom dodjeljuje Nagradu Nada Dimić – nagradu za građane i građanke zaslužne za bolje društvo. Dodjela se već tradicionalno organizira ispred Doma HDLU u Zagrebu, sljedećeg utorka, 7. srpnja 2020. godine, s početkom u 19.30 sati.

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom, umjetničkom i aktivističkom životu Grada Zagreba, a čije su originalne, inovativne i/ili provokativne kulturne i umjetničke prakse motivirane doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju.

Posljednjih godina nagradu su osvajali društveno angažirani umjetnici poput Igora Grubića, Olivera Frljića i Sanje Iveković, novinari Sanja Despot i Hrvoje Šimičević te prošle godine i predstavnica lokalne samouprave, gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Nagradu je ustanovio Fond za druge 8. svibnja 2017., na dan oslobođenja Zagreba i kao memento na Nadu Dimić, hrabru i prkosnu narodnu heroinu koju su domaći fašisti okrutno mučili i ubili. Sama se nagrada sastoji od kamene ulične kocke (kaldrme), onakve kakvima su popločane gradske ulice, kao simbola pučkog otpora. Drugi je dio nagrade novčani, i ove godine je ukupni nagradni fond 15.000 kuna, a dobitnici ga, ako žele, mogu solidarno proslijediti nekoj drugoj, mlađoj grupi ili pojedincu/pojedinki u kojima prepoznaju vrijednosti za koje se i sami zalažu. Tako se, među ostalima, "Nada" proteklih godina podijelila sa šibenskim festivalom FALIŠ, redateljem Miroslavom Sikavicom, Ženskom mrežom Hrvatske i Mrežom antifašistkinja Zagreb.

U žiri se svake godine uz predstavnike Fonda uključuju i prošlogodišnji dobitnici, pa su tako ove godine Hrvoje Šimičević, Ivana Marković, predstavnice Feminističkog kolektiva – fAKTIV i Vesna Kesić ispred Fonda za druge odlučili da će 2020. godine nagradu osvojiti Transmigrantski kolektiv Žene ženama te volonterska grupa Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu čiji su se članovi penjali po zagrebačkim krovovima neposredno nakon potresa i pomagali građanima.

Transmigrantski kolektiv Žene ženama koristi umjetnost kako bi okupio žene koje žele da im Hrvatska bude dom, povezujući ih sa ženama kojima je Hrvatska već dom, kako bi im se olakšala integraciju u novu, stalno mijenjajuću zajednicu. U kolektivu djeluju žene koje su dobile azil, one koje ga još čekaju, studentice s Erasmus programa, umjetnice i aktivistkinje. Sudjelovale su i u ovogodišnjem Noćnom maršu, ukazujući na pitanje sigurnosti žena u suvremenim migracijama, a Fondu za druge iznimno je važno njihovo zalaganje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva za sve žene i djevojčice. 

Volonterska grupa okupljena u Facebook grupi Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu nesebično je uskočila u pomoć Zagrepčanima u danima nakon potresa, uklanjajući opasno nakrivljene dimnjake i dijelove krovišta koji su prijetili stanarima zgrada i prolaznicima. Čak i nakon isteka od dva tjedna na koja su se obvezali, nastavili su pomagati sugrađanima u nevolji.

Fond za druge pokrenuli su Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković u svrhu prikupljanja sredstava za potporu umjetničkim i aktivističkim projektima i edukaciju pojedinaca čiji rad i ideje pružaju nadahnuće i osnaživanje projekata unutar vlastitih zajednica.

Više informacija o fondu i o tome kako postati donator možete pronaći na službenoj internetskoj stranici: 

www.fund4others.org.

Nada Dimić rođena je 6. rujna 1923. godine u selu Divoselu, kraj Gospića. U Zemunu je završila četiri razreda gimnazije i prvi razred Trgovačke akademije. U gimnaziji se usavršila za daktilografkinju i stenografkinju, što ju je na koncu učinilo nezamjenjivom u partijskoj organizaciji u Sisku.

Godine 1938., sa samo 15 godina, postala je članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije(SKOJ), a već 14. prosinca 1940. godine sudjeluje na demonstracijama protiv režima Milana Stojadinovića u Beogradu gdje biva po prvi puta uhićena. U zloglasnom zatvoru “Glavnjača” provela je 15 dana nakon čega je puštena, ali zbog teksta koji objavljuje o opresiji i progonu studenata ljevičara od strane fakultetskog direktora, zabranjeno joj je školovanje u svim školama Jugoslavije.

Iste godine, neustrašiva sedamnaestogodišnjakinja postaje članica Komunističe partije Jugoslavije (KPJ).

Po izlasku iz zatvora ilegalno radi i živi u Zemunu gdje se nastavlja baviti revolucionarnim radom, ali se ubrzo seli u Sisak. Tamo se 1941. godine priključuje Prvom sisačkom partizanskom odredu kao borkinja i tako ju povijest bilježi kao prvu partizanku Hrvatske.

Sudjeluje u diverzantskim akcijama na pruzi Zagreb—Sisak. U šumi Šikara rukovodi tehnikom Komunističke Partije Hrvatske (KPH) Sisak na umnožavanju propagandnog materijala, koji posredstvom napredne omladine širi gradom i okolinom. U srpnju 1941. godine, kada su prekinute veze partijskih organizacija grada i Odreda, hrabra Ličanka, već zapažena po junaštvu i smjelosti, dobiva zadatak da uspostavi vezu. Tijekom zadatka su je prepoznali ustaški agenti koji su je uhitili i odveli u sisački zatvor gdje je bila mučena. Nakon  što je premještena u zagrebački zatvor, uspjeva pobjeći na Kordun, na Petrovu goru uz pomoć zagrebačke partijske organizacije.

Pod (lažnim) imenom Ankica Vinek, odvažna i hrabra komunistkinja izvršava razne specijalne zadatke. Između ostaloga, pripada joj i posebna uloga u organizaciji upada grupe od 25 partizana iz Petrove gore u okupirani Karlovac, 17. studenoga 1941 godine. Njeno pismo, upućeno u Petrovu goru, s nizom detalja, bio je putokaz partizanskoj grupi u izvođenju akcije spašavanja mjesnog sekretara Karlovca.

Ustrajna u provođenju svojih revolucionarskih ideja i planova, pala je u ruke ustaške policije na zadatku, 3. prosinca 1941. godine, u Karlovcu tijekom misije prebacivanja civila u partizanske redove na Kordunu. Na zahtjev da se legitimira, Nada je iz torbice izvukla revolver i ubila jednog ustaškog agenta, a drugoga ranila. U trenutku kada joj je pištolj zatajio, uhvatili su je drugi agenti. Zatvorena je najprije u Karlovcu, a onda u zatvoru na Savskoj cesti u Zagrebu (na mjestu današnjeg hotela “Westin”). U njenim je dokumentima pisalo: “Ankica Vinek”. To je sve što je policija od nje saznala. Tijekom dvomjesečnog mučenja od strane ustaških agenata, nije priznala čak ni svoje ime. U veljači 1942. godine, odvedena je na svoj posljednji put, u logor Staru Gradišku, gdje od posljedica mučenja i loših uvjeta oboljeva od pjegavog tifusa.

Ubijena je 17. ožujka 1942. godine u zloglasnoj logorskoj bolnici „Dr. Gavro“ u dobi od samo devetnaest godina.

Nada Dimić, mlada i uistinu strašna žena, koja je živjela za svoje revolucijske ideale do samog kraja svog kratkog života, 7. srpnja 1951. godine, proglašena je za narodnog heroja (heroinu).

U godinama koje su uslijedile dobila je određen prostor i kulturu sjećanja pa su ime Nade Dimić nosile ulice, škole i tvornice. Danas, njezino ime i dalje nosi Ekonomska škola u Zemunu te ulice u Zemunu, Zrenjaninu, Subotici, Smederevu i Poreču. Nakon Drugog svjetskog rata, ime Nada Dimić nosi i zagrebačka tvornica trikotaže i pozamanterije, biser industrijske arhitekture izgrađen 1910. godine.

Prema već provjerenom receptu devastacije sektora rada tekstilne industrije, tvornica “Nada Dimić” danas dijeli sudbinu heroine s kojom dijeli i ime. Vrata tvornice koja je nekoć zapošljavala oko 1700 ljudi (većinom radnica), zatvorila su se 2000. godine i baš poput neustrašive borkinje i heroine svoga doba, briše se iz redaka pisane povijesti.

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.

izvor teksta biografije: 

https://voxfeminae.net/

foto: Fond za druge 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Dodjela-nagrade-nada-dimic-2019
 • Zagreb Hrvoje simicevic-nagrada-nada-dimic-2018
 • Zagreb Ivana markovic i hrvoje simicevic-nagrada-nada-dimic-2018
 • Zagreb Nagrada-nada-dimic-2017
 • Zagreb Nagrada-nada-dimic-2018-dobitnici-oliver-frljic-i-sanja-despot
 • Zagreb Nagrada-nada-dimic-2019
 • Zagreb Oliver-frljic-nagrada-nada-dimic-2018
 • Zagreb Sanja-despot-nagrada-nada-dimic-2018
 • Zagreb Zene-zenama
 • Zagreb Zvonimir-dobrovic
 • Zagreb Alpinisti-speleolozi-i-visinci-pomazu-zagrebu
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Dodjela Nagrade