DOKUMENTARNI FILMOVI

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:57
Lip
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › DOKUMENTARNI FILMOVI

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
06.2019

DOKUMENTARNI FILMOVI

NATJECATELJSKOG PROGRAMA 28. DANA HRVATSKOG FILMA
DOKUMENTARNI FILMOVIRemiza, aron kovacic
 

          Kao i proteklih godina, a u skladu sa suvremenim kretanjima hrvatske filmske produkcije, dokumentarna konkurencija natjecateljskog programa 28. Dana hrvatskog filma iznimno je snažna i donosi 23 aktualna, provokativna, poetična, istraživačka, angažirana, a prije svega umjetnička djela, izabrana između 58 prijava. Listu predvodi višestruko nagrađivana Srbenka Nebojše Slijepčevića, dobitnica Srca Sarajeva i nagrade tamošnje publike, posebnih priznanja u Motovunu te, između ostalih, na festivalima Visions du Réel i Crossing Europe. Nezasluženo kontroverzna priča o pripremi predstave Aleksandra Zec Olivera Frljića možda se i neće prikazati na javnoj televiziji, ali publika DHF-a za nju zato neće ostati zakinuta.

I mlada zvijezda domaće dokumentaristike Josip Lukić koji nas je prošle godine oduševio svojom Majči predstavlja ove godine novi film Doplovit će Rex o ženi koja prihod ostvaruje radom na američkom brodu i posljedicama na njezin obiteljski život, dok Goran Dević nastavlja svoj sisački ciklus djelom Na vodi ambijentiranim u postindustrijsku pustu zemlju kojom se kreće ansambl gotovo nevjerojatno različitih protagonista. Među već snažno afirmiranim imenima ističe se i ono Vlatke Vorkapić koja u Pusti Dobre, pusti predstavlja posadu broda čija je zadaća dostaviti vodu na otoke, dok doajen Želimir Žilnik nastavlja svoju recentniju posvećenost imigrantskoj problematici u Najljepšoj zemlji na svijetu.

          Iznimno atmosferičan i odmjeren, a istovremeno strahovito napet film Sestre Zdenka Jurilja govori, pak, o nekada slavnim sestrama Čuljak koje su 1985. godine senzacionalno preživjele sedam dana zarobljene u jami u zimskim uvjetima. Podjednako „hladan“ i barem toliko uzbudljiv je i Polarni san Đure Gavrana o samostalnoj ekspediciji Davora Rostuhara na Južni pol. Dirljivi film Izlazite li vanka? Ines Jokoš bavi se s druge strane jednom staračkom ljubavi u okrilju siromaštva, dok animirano-eksperimentalno-dokumentarni Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović predstavlja vitalistički život, djelo i misli akademske kiparice Marije Ujević-Galetović, prve profesorice kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti.

Nostalgični foto-film Mjesto odakle vam pišem pisma Nikoline Bogdanović pripovijeda o obiteljskim relacijama u danas zaboravljenim interijerima, a također eksperimentalno-dokumentarni 3. rujna 2015. Sare Jurinčić o jednom tragičnom obiteljskom događaju prelomljenom kroz novinsku tipografiju.

Na kraju tame Ranka Paukovića vodi nas u rudnik Breza uoči umirovljenja prekaljenih rudarica, dok Kako je Tanja ostala sama nudi pogled u život Ruskinje Tajane Ljatorovski iz perspektive jedne djevojčice (redateljice Mije Sidorov).

Susjedi Tomislava Žaje i Dani ludila Damiana Nenadića dva su filma o uključivanju osoba s psihičkim smetnjama u svakodnevni život. Glava u balunu Mladena Stanića autentično predstavlja splitske dečke s nogometnog igrališta, dok se Meso Elvisa Lenića zanima istarskim kolinjem. Opservacijski i začudni, eksperimentalno-dokumentarni Square Morane Franov nastavak je poetike ove već nagrađivane kinoklubaške autorice.

Bojan Mrđenović nudi nam još jedan, ali ovoga puta izrazito autorski pogled na Zrće pod naslovom Zabava, dok poetikom potpuno drukčija birtijaška ispovjedna etida s elementima tragike Davida Lušičića nosi naslov Fajront. Intimna ispovijest bivše manekenke o operaciji nosa krije se pod naslovom Iva Maje Alibegović, a program zaključuju dva fascinantna eksperimentalno-dokumentarna i vizualno očaravajuća rada: Remiza Arona Kovačića o noćnim „kretanjima“ naslovnog „lokaliteta“ te Strujanja Katerine Dude o poslovnoj zgradi impozantnog floralnog interijera kao zaostatka prošlih vremena.

28. Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavaju se od 14. do 18. lipnja 2019. u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička. Uz prestižni natjecateljski program sa 106 filmova festival donosi i program obnovljene baštine „Retro“ s filmovima Glušćevića, Golika, Kostelca i Sudovića, sekciju „Izvan okvira“ s djelima atipičnog senzibiliteta koja izmiču srednjostrujaškom ukusu, klasičnu animiranu seriju Inspektor Maska na otvorenom, radionice filmske kritike i found footagea, okrugli stol o glumi, izložbu filmskih fotografija Marije Kohn te zabavni program u KC Mesnička.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Remiza, aron kovacic
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › DOKUMENTARNI FILMOVI