DOMAGOJ ROGINA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:10
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › DOMAGOJ ROGINA

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
10.2019

DOMAGOJ ROGINA

izložba Iz sjene - utorak, 15. listopada 2019. u 19.00 sati u Galeriji Karas
DOMAGOJ ROGINADomagoj rogina
 

Ciklus iz sjene

Tvar sačinjena od dima i mraka, prekriva svijet kojeg dotiče svjetlost, zato što ga dotiče svjetlost, apstraktna, ali gle, kada mi sunčana zraka zagrije leđa, ona ima glavu, ima prste koji migolje kao oni zrakom napunjeni plesači na parkiralištima šoping centara, ima moju formu, nekad šćućurenu pod nogama, nekad onu koja se prostire duljinom večernjeg pločnika. Ona je moja, ne može biti ničija druga, ali tako strana, hladna i nedodirljiva. Prati me pod hladnom svjetlošću ulične lampe i vrelini sunca, odražena u moru.

U stvarnosti, sjena je projicirana slika blokiranog izvora svjetlosti, čija je putanja prekinuta neprozirnom masom trodimenzionalnog objekta, proizlazi iz odsutnosti svjetlosti, ali ne može postojati bez oprečnosti koju joj svjetlonosni izvor postavlja. U apstraktnijem smislu jungijanske psihologije, sjena ili id odnosi se na nesvjesne aspekte ljudske ličnosti, na onu iracionalnu i divlju pojavu koja je Petra Pana tjerala da ju zatoči u komodu, odvojen, a opet nerazdvojan element samog sebe. Ona jest zlokobna preslika lika iza ugla u noir filmu, shvaćena u kontekstu zloslutne nedefinirane prijetnje, igra čekanja i lovljenja u gradovima pjesama, ali i dječji teatar tamnih slika ruku na hrapavim površinama zidova.

Ciklus iz sjene Domagoja Rogine ciklus je motiva mrtve prirode u nedefiniranim, negeografskim prostorima u kojima iz slojeva probijaju namazi čvrstih masa čajnika, u sunčanim danima redaju se niske zubatih planinskih vrhova, a mačkaste glave mekih ušiju razjapljuju velike čeljusti pod ravnodušnim osudama sjenovitih izležavajućih mica. Naslov (iz sjene) proizlazi spontano iz atmosfere skučenog ateljea u kojem umjetnik stvara, potkrovnog i ispunjenog zvukom povremenog vlaka, ali i elemenata odcijepljenosti od svijeta koji vani buči, ususret odvajanja od sigurnih situacija umjetnika na studiju. Jer ideja umjetnika kao hermetika koji u svom alkemičarskom laboratoriju iz olova koji ga okružuje stvara metaforičko zlato divna je priča koju nam pričaju stoljetni anali populističkog karakteriziranja umjetničke ličnosti, ali u realnosti jest konstantan sukob s materijalnim zahtjevima svakodnevice i samim sobom. U tom smislu, Roginine su slike ispunjene unutarnjim previranjima kroz izmjene noći i dana, glatkog i hrapavog, sjajnog i mata, hladnog i toplog, svjetla i sjene. A upravo teška sjena, element gradnje materičnosti, ovdje postaje mjestom konflikta, postaje biće jednako živo i bitno kao i ostali motivi, u ritmičnoj izmjeni koncentracije – kaosa – koncentracije – kaosa, u obliku sna (ili noćne more) i tamnog procijepa uz noge zavijenih formi.

Ciklus iz sjene kroji unutarnju logiku svojih kompozicija, bez zatvaranja u ustaljene kanone, odabirom čudnolikih motiva, od kojih neki kao da vise izgubljeni u kompozicijskom prostoru obojenih oblaka, skučenih tijela čajnika i ručki koje upadaju u obliku namaza boje iz nekog svijeta izvan formata. U tom misaonom sistemu suludo postaje logično, naizgled neozbiljno se pretvara u dijaloški kompleksno, a elementi u isto vrijeme postoje lebdeći i olovni, prostrani i stiješnjeni.  Kao i obično, kombinacija tekstura koja izranja kroz zemljani kolorit materijalizirajući je element Rogininih slika, onaj koji nosi meso i zube figura koje izranjaju iz hladne pozadine, a naizgled statičan motiv mrtve prirode oživljen je unutarnjim impulsom proizašlim iz energije oslobođene u trenutku stvaranja, u kojem vrijeme i mjesto ne predstavljaju relevantne faktore već je emocija dominantan element gradnje.

Svakodnevni košmar koji vodimo sa svojim sjenama i zubatim bićima koja vidimo u mraku možda i nije toliko otuđujući faktor, nego element razrješenja dvojbi i propitivanja, a sjena tihi životni suputnik koji uvijek svojim koracima prati naše, koliko god ubrzani ili teški oni nekad bili. Da sjene uistinu žive kao bića na Rogininim slikama, da svjedoče stvaranju i razaranju nerazdvojne od nas zamislite što bi sve mogle ispričati o teksturama koje su dotaknule, bićima koje su susrele i svjetovima koje su vidjele ispod vunastih oblaka i monumentalnih čajnika.

likovni osvrt izložbi napisala: Marija Kamber

Domagoj Rogina rođen je 1989. u Varaždinu. Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Damira Sokića na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine. Dosad je izlagao na tridesetak skupnih izložbi od kojih valja istaknuti: 32. salon mladih, 4. i 5. bijenale slikarstva, 13. i 15. Erste Fragmenti. Samostalno izlaže u Galeriji 3.14, Galeriji Vladimir Filakovac, Galeriji Greta i Galeriji SC. Boravio je na rezidenciji u Belgiji 2015. i likovnoj koloniji Počitelj (BiH) 2019. godine. Za svoj rad dosad je dobio 0 nagrada. Od 2018. godine radi kao profesor likovne i tehničke kulture u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu.

U utorak, 15. listopada 2019. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Zvonimirova 58) otvorit će se izložba umjetnika  Domagoja Rogine pod nazivom Iz sjene

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Domagoj rogina
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › DOMAGOJ ROGINA