Dostojanstvom protiv nasilja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Dostojanstvom protiv nasilja

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
07.2018

Dostojanstvom protiv nasilja

projekt u O.Š. Ivana Cankara u Zagrebu
Dostojanstvom protiv nasiljaRadionica svakodnevni izbori
 

Svjetski savez mladih je zajednica prijatelja koji se u vlastitom životu trude živjeti iskustvo ljudskog dostojanstva te to iskustvo donijeti društvu kroz aktivnu zauzetost za dobro druge osobe. U svijetu broji preko milijun članova, a u Hrvatskoj je jedna od najaktivnijih udruga mladih s najvećim brojem aktivnih članova. 

Ovaj preventivni edukacijski program osmislili smo za učenike viših razreda osnovnih škola, a proveli smo ga uz financijsko pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja.  

Cilj programa je omogućiti učenicima osobni rast i razvoj pristupajući im cjelovito, podučavajući ih temeljnim ljudskim vrijednostima te socijalnim, emocionalnim i komunikacijskim vještinama. Također, u programu je stavljen naglasak na izgradnju zajedništva u interaktivnom procesu međusobnog upoznavanja i prihvaćanja različitosti. Radionice provode volonteri raznih društveno-humanističkih usmjerenja, koristeći različite metode rada, poput igre uloga, rada u grupama, različitih dinamičnih vježbi.   

U prethodnoj školskoj godini 2017./2018. proveli smo projekt ''Dostojanstvom protiv nasilja'' u Oš Ivana Cankara u Zagrebu. 

Učenici trebaju cjelovit pristup u odgoju i obrazovanju

Prema istraživanju Poliklinike za djecu i mlade svako treće dijete u školi je pretrpjelo neki oblik zlostavljanja, a svjetska istraživanja pokazala su da u 71% slučajeva nastavnici ne poduzimaju ništa kako bi se situacija promijenila.

Prema UNICEF-ovom priručniku ''Škola bez nasilja – k sigurnom i poticajnom okruženju za djecu'' najčešće vrste nasilnog ponašanja su fizičko (udaranje, nanošenje fizičke boli, guranje, čupanje), verbalno (ruganje, omalovažavanje, ogovaranje, nazivanje pogrdnim imenima, prijetnja), putem socijalne izolacije učenika (ignoriranje, isključivanje iz kruga prijatelja) te, po svim istraživanjima najbrže rastuće, nasilje putem interneta, odnosno cyberbullying.

Primjer dobre prakse

Kako bi učenike potaknuli na promišljanje o vrijednostima poput ljudskog dostojanstva te ih potaknuli na solidarnost, izgradnju zajedništva i međusobno poštivanje, u protekloj školskoj godini 2017./2018. Svjetski savez mladih Hrvatska osmislio je i proveo preventivni program ''Dostojanstvom protiv nasilja'' sa sedmašima OŠ Ivana Cankara, u Zagrebu.

''Smatram da učenicima treba pružiti veću mogućnost učenja i promišljanja o pojmu ljudskog dostojanstva tijekom školovanja. Mnogi učenici su tek prošavši naš program razumjeli kako je ljudsko dostojanstvo neotuđivo, da ga dobivamo rođenjem te da nam ono govori da je svaka osoba vrijedna i zaslužuje poštovanje samim time što je čovjek. Mislim da je također važno da učenici čuju o tome kako svatko od njih ima jedinstvenu osobnost, talente te da ta različitost obogaćuje njihov razred i zajednicu u kojoj žive. Svatko je jedinstven i poseban i važno je da učenici to i sami na dublji, iskustven način, prepoznaju i osvijeste, kako u sebi, tako i u drugima'', rekla nam je Jelena Martinović, voditeljica projekta.

Važno je prepoznati potencijal u svakom učeniku

''To je jedan od ciljeva projekta, afirmirati svakog pojedinca u ozračju prihvaćanja i uvažavanja kako bi se mogao ugraditi u zajedništvo s drugima, a kasnije i u društvo, kao najbolji oblik prevencije nasilja koji se javlja u školama'', rekla je volonterka Svjetskog saveza mladih Hrvatska, Ina Delić.

Iz Svjetskog saveza naglašavaju kako bi voljeli da ovaj projekt zaživi diljem Hrvatske, kao jedan pozitivan i cjelovit pristup mladima, koji putem 15 interaktivnih radionica stavlja naglasak na izgradnju karaktera, ali i na razvijanje emocionalnih, socijalnih i komunikacijskih vještina kao nužnih u nenasilnom rješavanju sukoba i razvijanju ispravne slike o sebi samom.

Sudjelovanje u forum teatru

Učenici su tijekom programa imali priliku prisustvovati i forum teatru, koji su izveli volonteri. Prilikom izvedbe, učenici su mogli aktivno pristupiti rješavanju problema vršnjačkog nasilja te primijeniti naučeno s radionica. Forum teatar je kreativna i vrlo praktična kazališna tehnika kojom je gledatelj pozvan direktno se uključiti u radnju u predstavi. Učenici su tako mogli postavljanjem pitanja likovima, davanjem uputa te ''ulaskom'' u pojedinu ulogu pomoći potlačenoj u priči, koja je bila njihove dobi i žrtva vršnjačkog nasilja na osnovu školskog uspjeha i socioekonomskog statusa, s čime su se učenici mogli poistovjetiti.

Udruga koja promiče i zalaže se za ljudsko dostojanstvo

Svjetski savez mladih Hrvatska podružnica je World Youth Alliance, međunarodne organizacije koja broji preko milijun mladih iz cijelog svijeta, a djeluje s ciljem promicanja neotuđivog dostojanstva ljudske osobe i kulture života. Za ovaj projekt podršku su dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a potencijalnu suradnju za iduću školsku godinu ostvarili su već s mnogim školama koje su prepoznale ovaj holistički program kao kvalitetan sveobuhvatan preventivni pristup problemu međuvršnjačkog nasilja.

Ako ste zainteresirani za njihov program, možete poslati upit na mail: croatia@wya.net

više na:www.facebook.com/WorldYouthAllianceHrvatska

napisala: Jelena Martinović

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Radionica svakodnevni izbori
  • Zagreb Izvedba forum teatra
  • Zagreb Radionica razum i volja
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Dostojanstvom protiv nasilja