DR. ANTE TRUMBIĆ

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
20:07
Ožu
2020
28

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › DR. ANTE TRUMBIĆ

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
11.2018

DR. ANTE TRUMBIĆ

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 80. GODIŠNJICE SMRTI - 22. studenog 2018. u 19 sati, Velika dvorana Matice hrvatske u Zagrebu
DR. ANTE TRUMBIĆTrumbic - svecana akademija
 

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 80. GODIŠNJICE SMRTI DR. ANTE TRUMBIĆA

Četvrtak, 22. studenog 2018. u 19 sati

Velika dvorana Matice hrvatske u Zagrebu (Matice hrvatske 2)

Povodom 80. godišnjice smrti dr. Ante Trumbića u četvrtak, 22. studenog 2018. s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu (Matice hrvatske 2) organizira se svečana akademija.

Predavanja na svečano akademiji u Velikoj dvorani Matice hrvatske održat će Ante Rendić-Miočević: Ante Trumbić na dalmatinskoj političkoj sceni do početka Prvog svjetskog rata, dr. sc. Marinko Vuković: Arhivska ostavština Ante Trumbića u Arhivu HAZU, dr. sc. Zdravka Jelaska MarijanDugo zagrebačko razdoblje Trumbićeva života i djelovanja (1923. – 1938.). Učenici Glazbene škole Pavla Markovca oplemenit će svečanu akademiju svojim glazbenim izvedbama. 

Ove godine se obilježava 80. godišnjica smrti dr. Ante Trumbića, jednog od naših najistaknutijih političara 20. stoljeća, koji je umro 18. studenog 1938. u Zagrebu. Ante Trumbić je djelovao više od pola stoljeća i pritom obilježivši politički život Splita, Dalmacije, Zagreba i Hrvatske u teškim i bremenitim vremenima. Trumbićeva životna misija bila je očuvanje hrvatskog teritorijalnog integriteta i rješavanje nacionalnog pitanja. U Zagrebu je studirao pravo od 1882. do 1884. godine. U Zagreb se vratio 1923. godine, a tu je živio sve do svoje smrti u svom stanu u Martićevoj 29. Tijekom zagrebačkog perioda života i političkog djelovanja Trumbić se razočarava u prvu jugoslavensku državu, te se postupno približava HSS-u Stjepana Radića. Nakon atentata na Radića i njegove suradnike u beogradskoj Narodnoj skupštini 1928. godine politički se potpuno svrstava uz HSS i novog vođu hrvatskog naroda dr. Vladka Mačeka. U posljednim godinama svog života zalaže se za sve labavije državne veze sa Srbijom uz sve veću samostalnost Hrvatske. Trumbićeva smrt 1938. godine ujedinila je čitavu Hrvatsku, a iz Zagreba ga je na posljednje putovanje u Split ispratilo brojno građanstvo predvođeno kardinalom Alojzijem Stepincem. Trumbićev sprovod u Splitu, s preko 40.000 ljudi, bio je najmasovniji posljednji ispraćaj kakvog je taj grad do tada vidio. 

Glavni organizator svečane akademije je Društvo prijatelja kulturne baštine Split, a suorganizatori su Muzej grada Splita, Sveučilišna knjižnica u Splitu, HAZU – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Književni krug Split. Svečana akademija u Zagrebu završni je dio programa obilježavanja 80. godišnjice smrti koja je započela u Splitu znanstvenim skupom i otkrivanjem nove spomen-ploče na Trumbićevoj rodnoj kući 15. studenog 2018.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ante trumbic
  • Zagreb Trumbic - svecana akademija
  • Zagreb Ante trumbic

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › DR. ANTE TRUMBIĆ