Duhovnost i umjetnost

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Lip
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Duhovnost i umjetnost

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
03.2020

Duhovnost i umjetnost

virtualna izložba članova HDLU Zagreb 2020.
Duhovnost i umjetnostBoris pecigos axis mundi mandala arbor mundi mandala kombinirana tehnika na platnu 20x20 cm
 

Kroz virtualnu izložbu ”Duhovnost i umjetnost”, umjetnici i članovi HDLU Zagreb željeli su likovnim jezikom dočarati svoje duhovne težnje, simbole, likove i stanja koja ih nadahnjuju na njihovom putu unutarnje samospoznaje, kao i spoznaje cjelovitosti svijeta oko nas. Pri tome su njihova nastojanja iznjedrila brojne različite poglede i uvjerenja, pa su se u okviru ove virtualne izložbe podjednako izrazili i različiti vjernici, kao i umjetnici koji slijede različite ne-institucionalne duhovne i filozofske prakse. Upravo u toj različitosti pojedinaca sadržano je bogatstvo cjeline, koja je skladno obogaćena tolerancijom i kreativnim su-životom, unutar kojega umjetnici žele svojom imaginacijom dotaknuti dublju stvarnost, istražiti nepoznate svijetove, odgovoriti na pitanja o smislu i osobnom poslanju, oplemeniti svoj unutarnji duhovni prostor kao dio veće cjeline.

U meditaciji, kontemplaciji, molitvi….u težnji da se spozna središte bića, da se ljudsko poveže sa božanskim ili da se ono božansko realistično svede na ljudsku mjeru i približi čovjeku, u alegorijskim scenama i pričama, umjetnici kroz slike promišljaju o postanku Univerzuma, o svjetlu i tami, o planeti na kojoj živimo, o Hramu prirode koja nas okružuje, o čovjekovim iskušenjima, patnjama, ali i radosti življenja. Kroz stare mitove ili suvremene religije, ponegdje i potpuno bez religije, u potrazi za istinama koje otkrivaju skriveno u nama i oko nas, u težnji da nadrastemo i usavršavamo sebe, stvaraju se vizije kao unutarnji vodiči i čovjekovi putokazi. Ono što je nemoguće objasniti razumom, doživljava se sa emocijama, osjećajem nade, začudnosti, ili naprosto kroz uživanje u ljepoti svijeta, usprkos tome što neka religiozna tumačenja užitak u ljepoti izjednačavaju sa ‘grijehom.

Da li je čovjek moćan ili nemoćan, predstavlja li on ‘palo’ biće izgnano iz čarobnog rajskog vrta ili je prepun skrivenih potencijala koji se moraju probuditi sa svjesnom voljom, jesmo li sami u Svemiru koji nas okružuje ili postoji neko biće veće od nas sa više znanja i svijesti, je li sudbina čovjeka da bude ponizan ili ponosan, i kako bi on mogao nadrasti i razumjeti vječnu igru dualnosti materijalnog svijeta – sve su ovo pitanja koja se mogu razmatrati u spoju umjetnosti i duhovnosti, odnosno, možemo reći da je i sama umjetnost oblik duhovnosti, kreativna težnja da se iz tame neznanja izdvoje blistavi impulsi svijesti, inspiracija za nastavak duhovnih traženja. A taj put nema kraja, jer ne postoje konačne istine, dogme su se pokazale neučinkovitima i radoznalost ljudskog duha želi prodrijeti dalje od onoga što je zabranjeno i tabuizirano.

Istine nisu konačne, jer svatko od nas posjeduje svoj osobni djelić istine, koju moramo nadopunjavati i obogaćivati u susretu sa drugim pojedincima, različitim od nas. I kroz sve te različite puteve, možda se nazire neki zajednički nazivnik kao što je ljubav – ljubav prema mudrosti, ljubav prema stvaranju. Također i ljubav prema bližnjemu, koja je još uvijek najveća tajna svih naših spiritualnih traženja, jer ponekad čovjek dižući pogled prema ‘božanstvima’, zaboravlja vidjeti drugog čovjeka pored sebe. Upravo iz tog razloga, zajedničko kreativno iskustvo nadahnuto duhovnošću isto može biti prilika da ponovo sretnemo jedni druge i pokušamo se razumjeti u svoj našoj različitosti, sa radošću stvaranja, ljubavlju i tolerancijom prema svim našim i tuđim duhovnim težnjama.   (Krešimira Gojanović)

Izlagači: 

Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Ana Cerovski, Jasna Dapas (pok.), Andreja Dujnić Žmirić, Rajko Đedović, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Ivana Kolić, Mira Kos, Stjepan Kulfa, Boris Pecigoš, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas, Laura Šarabok, Petar Vidak, Mladen Žunjić.

izložbu pogledajte na slijedećoj poveznici: 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Boris pecigos axis mundi mandala  arbor mundi mandala kombinirana tehnika na platnu 20x20 cm

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Duhovnost i umjetnost