DunavArt Festival

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
07

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › DunavArt Festival

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
01
 
07.2018

DunavArt Festival

u Iloku održano premijerno izdanje DunavArt Festivala!
DunavArt FestivalDvorac odescalchi2
 

U Iloku je po prvi put održan DunavArt Festival, jedinstven festival glazbe, enologije i gastronomije.

Zbog lošeg vremena i kiše, otvorenje koje je bilo predviđeno za petak, 29. lipanj odgođeno je na 30. lipanj, a prigodni festivalski program prvog iločkog DunavArt Festivala započeo je već u podne, obilježavanjem Međunarodnog dana Dunava i Memorijalnom utrkom čikli „Luka Kovačević“  oko Šarengradske Ade, uz pobjedu  Argonauta iz Bjelovara. U  Kuriji Brnjaković, neposredno prije otvorenja, upriličena je i projekcija filma „Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka“ o Argonautima iz Bjelovara, a koju su dodatno, nakon trijumfa u utrci čikli svojim prisustvom i osobno uveličali ovi sjajni veslači s bjelovarskih ribnjaka.

Premijerno izdanja DunavArt festivala u Iloku svečano je otvorio Josip Kovač, zamjenik gradonačelnice Grada Iloka. „Posebno nam je drago da smo ove godine dio DunavArt Festivala koji  promiče vrijednosti kulturne baštine, glazbenog stvaralaštva, vinskog i gourmet bogatstva našeg kraja. Uz već prepoznatljivu manifestaciju Vinkovo u Iloku i Iločku berbu grožđa, uz DunavArt Festival, Grad Ilok postaje domaćinom jedne nove i originalne manifestacije“, kazao je prilikom otvorenja Josip Kovač. U nastavku otvorenja, okupljenim posjetiteljima i uzvanicima obratila se i Maja Barić, ravnateljica Muzeja grada Iloka koji je smješten u dvorcu Odescalchi, a studenti Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka čitali su prigodnu poeziju o Dunavu.            

Otvorenje nisu propustili ni Miran Hadži - Veljković i Zlatko Petrović - Pajo, poznatiji kao Kraljevi ulice, koji su protekle godine pokrenuli projekt DunavArt Festivala.  Brojni posjetitelji prvog DunavArt Festivala u Iloku, uživali su tijekom cjelovečernjeg programa uz kušanje vina s Dunava te uz prigodni “Dunavski stol”, degustaciju autohtonih jela s Dunava, slavonskih delicija, uz poneko gastro iznenađenje.

Vinari koji su se pridružili otvorenju, s nestrpljenjem su iščekivali dodjelu nagrada za Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja koje je održano tijekom prethodnog vikenda. Činjenica da su prostori kroz koje protječe Dunav od davnina poznati po uzgoju vinove loze i proizvodnji iznimno dobrih vina, u prilično sličnim ekološkim uvjetima, sličnom sortimentu, kao i povezanosti u zajedničkim iskustvima i znanjima proizvodnje grožđa i vina, bila je  dovoljno snažan motiv za pokretanje ovog doista jedinstvenog ocjenjivanja, a potom i predstavljanja svim posjetiteljima Dunav Art Festivala, široke i bogate lepeze vina podunavskih zemlja.

„Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja koje se održalo proteklog vikenda, s razlogom se održalo u Iloku, gradu slavne vinogradarsko vinarske tradicije kojemu i danas ove djelatnosti čine glavnu okosnicu ukupnih gospodarskih aktivnosti. Međunarodna komisija, pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine, ocijenila je preko stotinu pristiglih uzoraka iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, a sljedeće godine očekujemo da nam se pridruže sve podunavske zemlje. Ovogodišnji ukupni šampion ocjenjivanja vina je Traminac ledene berbe, 2012. Erdutskih vinograda. Pobjednik u grupi bijelih suhih i polusuhih vina je Chardonnay, 2015. Vina Kalazić, a pobjednik u grupi crnih suhih i polusuhih vina je Merlot Versendi Reserve, 2012. podrumarstva Kovacs-Harmat iz Mađarske“,  istaknuo je Saša Zec, ispred tima DunavArt festivala, kojem se tijekom dodjele nagrada na bini pridružio i Aleksandar Kostadinov. Dodatno, velika zlatna priznanja dobili su i Traminac, izborna berba bobica, 2015. Iločkih  podruma, Traminac,  izborna berba prosušenih bobica, 2011., Iločkih podruma i Graševina, izborna berba prosušenih bobica, 2015., obiteljske vinarije Vina Papak.

Na ocjenjivanju, ukupno su dodijeljene 4 velike zlatne diplome, 32 zlatne, 53 srebrne, 9 brončanih te 9 priznanja, a koje su okupljenim vinarima dodijelili prof.dr. Bernard Kozina, predsjednik komisije, zamjenik gradonačelnice grada Iloka Josip Kovač i direktorica Turističkog ureda TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak.

Veliko finale prvog iločkog izdanja DunavArt Festivala okrunio je koncert zagrebačkog jazz sastava Scharf Club Swing Quintet koji je svojim je gypsy swingom zabavio  brojne posjetitelje.

Projekt DunavArt Festivala realizira se uz financijsku potporu EU Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT).
Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a Grad Ilok i Osječko-baranjska županije partneri su s hrvatske strane.  Partneri iz Srbije su Autonomna pokrajina Vojvodina i Dunavski centar za kompetenciju.
U realizaciji ovogodišnjeg DunavArt Festivala Ilok sudjelovali su Grad Ilok na čelu s gradonačelnicom Marinom Budimir, Turistička zajednica grada Iloka i Muzej grada Iloka, uz sponzore: Iločki Podrumi, Hotel Dunav-Ilok, Villa Iva-Ilok, Hrvatske vode i Vinski klaster Srijem.

Foto: Efekt Media

Administrator: Koraljka Dilić, kdilic@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Dvorac odescalchi2
 • Zagreb Ulaz u dvorac
 • Zagreb Utrka 2
 • Zagreb Utrka1
 • Zagreb Argonauti bjelovar na projekciji filma
 • Zagreb Utrka3
 • Zagreb Argonauti u dvorcu
 • Zagreb Zamjenik gradonacelnice josip kovac
 • Zagreb Maja baric ravnateljica muzeja
 • Zagreb Poezija o dunavu
 • Zagreb Dodjela priznanja 2
 • Zagreb Dodjela priznanja vinari sampioni
 • Zagreb Dodjela priznanja
 • Zagreb Dunavski stol i vinari
 • Zagreb Scharf club swing quintet
 • Zagreb Okupljanje
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › DunavArt Festival