Dušanka Janković Jablanović

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Tra
2020
09

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Dušanka Janković Jablanović

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
02.2019

Dušanka Janković Jablanović

Žudnja, iskustvo, sudbina - promocija knjige i otvaranje izložbe slika i grafika
Dušanka Janković JablanovićDusanka jankovic jablanovic foto promo europski dom u zagrebu
 
U Europskom domu Zagreb, u utorak 19. veljače u 19 sati, održat će se predstavljanje hrvatskog izdanja biografskog romana slikarice i spisateljice s hrvatskom i švicarskom adresom Dušanke Janković Jablanović.
Uz promociju knjige otvorit će se i izložba slika i grafika ove umjetnice, koja na hrvatskoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni djeluje već više od četiri desetljeća.  
 
Knjigu će predstaviti Sead Muhamedagić, književni prevodilac, publicist i pjesnik koji u pogovoru između ostaloga ističe: „Isprepletenost životnih kolosijeka, i njen borbom i strašću ispunjeni život u dvjema zemljama , trajno je privlačna okosnica romana (s obiljem građe) koju je nudila njezina svagda dinamična svakodnevica, (... omogućujući) da se u kronološki strukturiran biografski okvir utkaju raznorodni živopisno ispričani detalji“ (S.Muhamedagić, prilagođeno iz pogovora knjige).
 
O likovnom opusu autorice govore Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica izložbe te Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar. U predstavljanju knjige sudjeluju Mišo Azinović, nakladnik hrvatskog izdanja knjige i sama autorica.
 
U predgovoru kataloga izložbe Višnja Slavica Gabout kaže: „U njezinim radovima karakteristična je koloristička ekspresivnost i gestualnost poteza, međutim i neka posebna profinjenost. Svijet je to ponajviše slika i grafika; ali i crteža, kolaža i instalacija. Svijet u kojem ima metonimija, metafora i simbola; poetike i metafizike; mistike i kontemplacije; realizma i fantazije; ali i lirske i geometrijske apstrakcije. Dušanki je njezina umjetnost mjesto duhovnog utočišta i zaštite; mjesto smirenja i stabilnosti, sigurnosti i poniranja u nutrinu. Također, mjesto čuvanja vlastite povijesti, svojih uspomena i svoga kontinuiteta. Zato za nju ona ima egzistencijalnu vrijednost, jer definira njezinu osobnost, kao i realitet njezina postojanja u prostoru i vremenu. U tom kontekstu, za ukupno stvaralaštvo Dušanke Janković Jablanović može se zato reći da predstavlja specifičnu vizualnu arhivu emocija i sjećanja ove autorice, kao i spremište segmenata njezina životnog puta.  Tu su pohranjeni vizualni transkripti njezinih misli i želja, nedoumica i strahova, snova i iskustava; njezinih traganja i nalaženja; odlazaka i vraćanja; posrtanja i pobjeda; padova i uzleta; tuga i veselja; žudnji i nada. Zato se ove njezine slike i grafike, gledani u svjetlu cjeline opusa, vizualno iščitavaju kao kompleksna umjetničina biografija, pa se naziv ove izložbe ne bez razloga poklapa s nazivom njezina biografskog romana: „Žudnja, iskustvo, sudbina“.
 
Izložba slika i grafika Dušanke Janković Jablanović u Europskom domu Zagreb može se razgledati do 15. ožujka 2019., svaki radni dan od 9-16 sati, dok je subotom, nedjeljom i praznikom izložbeni prostor zatvoren.
 
 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Dusanka jankovic jablanovic foto promo europski dom u zagrebu

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Dušanka Janković Jablanović