EBRD, EIB i EK

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Svi
2020
25

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › EBRD, EIB i EK

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
07.2018

EBRD, EIB i EK

podupiru zeleniju energiju u Zagrebu
EBRD, EIB i EKHep el foto promo
 

Krediti vrijedni 130 milijuna eura i jamstvo iz “Junckerovog plana” omogućit će zamjenu turbina na loživo ulje za proizvodnju toplinske i električne energije

  • Kreditima ukupne vrijednosti 130 milijuna eura financirat će se novi blok kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije u Zagrebu kako bi se zamijenile zastarjele turbine i kotlovi na loživo ulje i plin
  • EBRD, EIB i Komisija EU-a udružuju snage radi potpore HEP-u, hrvatskoj nacionalnoj  energetskoj tvrtki
  • Stanovnici Zagreba imat će koristi od suvremenog, visokoučinkovitog i okolišno prihvatljivog sustava

Stanovnici Zagreba će uživati u pogodnostima koje će im donijeti veliko ulaganje u modernizaciju opskrbe električnom i toplinskom energijom u okviru zajedničkog projekta EBRD-a, EIB-a i „Juncekorovog plana” Europske komisije.

Kreditna sredstva koristit će se za instalaciju dviju plinskih turbina s niskom emisijom NOx, dvaju generatora i niskotlačnu parnu turbinu za proizvodnju toplinske i električne energije u kombi-kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb (KKE EL-TO). Kapacitet novog bloka plinskih turbina s kombiniranim ciklusom iznosit će 150 MW električne i 114 MW toplinske energije i imat će niže emisije stakleničkih plinova.

Novi blok koristit će niskoemisijski plin i proizvodit će električnu energiju za potrebe elektroenergetske mreže te toplinsku energiju za potrebe sustava centralnog grijanja u sjeverozapadnom dijelu Zagreba, pri čemu će zamijeniti zastarjele blokove koji uglavnom proizvode samo toplinsku energiju, a rade na plin i loživo ulje. Riječ je o ključnom dijelu energetske infrastrukture grada Zagreba, a ovim ulaganjem osigurat će se provedba suvremenog i za okoliš neškodljivog projekta koji će zadovoljiti potrebe grada za toplinskom energijom, kao i sve nacionalne i EU standarde zaštite okoliša.

U kreditnom financiranju sudjelovat će EBRD s iznosom od 87 milijuna eura i EIB s iznosom od 43 milijuna eura. Projekt će se provoditi na lokaciji Elektrane-toplane Zagreb, postrojenja čiji je stopostotni vlasnik i kojim upravlja HEP-grupa.

Posebnost ovog financiranja je to što će kredit EIB-a imati jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU-a), središnjeg stupa Plana ulaganja za Europu (“Junckerov plan”). Sudjelovanje EFSU fonda omogućuje kreditiranje usklađeno s ekonomskim vijekom financirane imovine te se očekuje kako će privući i banke iz privatnog sektora.

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a, izjavio je: “Ovaj inovativni projekt koji podupiru EIB, Plan ulaganja za Europu i EBRD unaprijedit će kvalitetu života građana Zagreba jer će smanjiti razinu onečišćenja i osigurati pouzdanu opskrbu gradskog toplinskog sustava. Pripomoći će ostvarivanju ciljeva postavljenih u pogledu učinkovitosti i osigurat će dobivanje električne energije iz visokoučinkovitog kogeneracijskog postrojenja.”

Jyrki Katainen, potpredsjednik Komisije nadležan za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, rekao je: “Kako EU prelazi na čišće i održivije gospodarstvo, presudno je da starije elektrane koje onečišćuju okoliš zamjenjujemo postrojenjima neškodljivim za klimu. A upravo to će se ostvariti i ovim projektom: omogućit će se održivija proizvodnja električne energije za stanovnike Zagreba. Uz financijsku potporu Europske investicijske banke u okviru Plana ulaganja za Europu, kao i uz potporu EBRD-a i Hrvatske elektroprivrede, riječ je o zajedničkom nastojanju da se u Hrvatskoj modernizira opskrba energijom i doprinese ostvarivanju klimatskih ciljeva EU-a.”

Vedrana Jelušić Kašić, regionalna direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku, istaknula je: “Zadovoljstvo nam je udružiti snage s EIB-om i Planom ulaganja za Europu kako bismo ostvarili ovo ulaganje koje je ključno za Zagreb i njegove stanovnike. EBRD je ostvario sjajna postignuća u napredovanju prema zelenoj energiji, a ovo je još jedan važan korak u tom smjeru.”

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, kazao je: “ Ovaj će projekt u svakom smislu biti vrhunski - okolišno prihvatljiv zahvaljujući najsuvremenijim sustavima i mjerama zaštite okoliša, pouzdan za opskrbu toplinskom energijom potrošača u gradu Zagrebu i kao izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav, a iznad svega visokoučinkovit i energetski efikasan, jer će u istodobnoj proizvodnji električne i toplinske energije imati iskoristivost goriva od 90 posto.”

Opći podaci:

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u Hrvatskoj prvi projekt potpisao još 1994. i od tada je investirao više od 3,67 milijardi eura u 199 projekata. Aktivnosti banke pokrivaju sva područja gospodarstva, ali posebno su snažne u područjima infrastrukture, poduzetništva, financijskih institucija i energetike.

Europska investicijska banka (EIB) je banka Europske unije. Riječ je o instituciji Europske unije osnovanoj sa zadaćom dugoročnog kreditiranja i jedinoj banci koja je u vlasništvu država članica EU-a i koja zastupa njihove interese. EIB omogućuje dugoročno financiranje isplativih ulaganja kako bi doprinijela ostvarivanju ciljeva politike EU-a. EIB tijesno surađuje s drugim institucijama EU-a na provedbi politike EU-a.

Prema obujmu, EIB je najveći multilateralni zajmoprimac i zajmodavac te kao takav osigurava sredstva i stručnu pomoć za isplative i održive projekte koji doprinose promicanju ciljeva politike EU-a. Više od 90 posto aktivnosti EIB-a okrenuto je Europi, ali u svom radu EIB podupire i vanjske i razvojne politike EU-a. U zadnjih 10 godina EIB je odobrio više od 7,5 milijardi eura kredita za financiranje važnih projekata u Hrvatskoj.

Plan ulaganja za Europu („Junckerov plan“) jedna je od ključnih inicijativa Europske unije s ciljem promicanja ulaganja u Europi, a samim time i otvaranja radnih mjesta i poticanja rasta. U tom smislu, predviđa se pametnije korištenje novih i postojećih financijskih sredstava. U tom planu ulaganja, jednu od ključnih uloga igra i EIB. Zahvaljujući jamstvima iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), EIB i Europski investicijski fond (EIF) u mogućnosti su preuzeti veći udio projektnog rizika, čime se potiče sudjelovanje privatnih investitora u projektima. Uz EFSU, tu je i Europski savjetodavni centar za ulaganja (EIAH), koji nositeljima projekata iz javnog i privatnog sektora pomaže u učinkovitijem strukturiranju investicijskih projekata. Planom ulaganja trebalo bi se stvoriti i ulaganjima sklonije regulatorno okruženje na prostoru EU-a, napose u digitalnom sektoru, energetici i na tržištima kapitala. U prosincu 2017. Europski parlament i države članice postigli su sporazum o produljenju trajanja EFSU-a i povećanju njegovih financijskih kapaciteta.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Hep el foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › EBRD, EIB i EK