EDO MURTIĆ

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › EDO MURTIĆ

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
06.2017

EDO MURTIĆ

MONTRAKER - petak 30. lipnja 2017. godine u Gradskoj galeriji Labin, s početkom u 20.30 sati
EDO MURTIĆEdo murtic foto promo
 

GRADSKA GALERIJA LABIN predstavlja samostalnu izložbu "MONTRAKER" autora EDE MURTIĆA. Izložbu u Gradskoj galeriji Labin otvoriti će Branka Arh, povjesničarka umjetnosti u petak, 30. lipnja 2017. godine, u 20.30 sati.

Edo Murtić (Velika Pisanica, 1921. – Zagreb, 2005.), svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio je i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici XX. stoljeća. U Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, a u Beogradu školu Petra Dobrovića. Prvu samostalnu izložbu održao je u Zagrebu 1935. godine. Za vrijeme II svjetskog rata opredijelio se za antifašistički pokret i vrijednosti koje je njegovao, te u svom umjetničkom i kulturnom radu izražavao do kraja života.
Murtićevo rano figurativno slikarstvo zahvaljujući kontinuiranoj evoluciji nadahnutoj među ostalim studijskim putovanjima u Francusku, Italiju i SAD-e, te kontaktima s vodećim svjetskim poslijeratnim umjetnicima, postupno se transformiralo u osobenu varijaciju apstraktnog slikarstva ekspresivne geste, lirskog naboje te snažnog kolorizma. Svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u Jugoistočnoj Europi. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti. Edo Murtić ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Uz bogati slikarski opus, Murtičevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru.

"Stvaralačku vitalnost umjetnika koji se od izložbe Doživljaj Amerike uvažavao kao glavni predstavnik hrvatske umjetnosti slobodnog i otvorenog slikarstva, smjelih odnosa i akcije, suvremena kritika uvijek iznova potvrđuje, uvijek iznova tumači njegove kreativne ideje, mijene i preobrazbe, međe koje je pomicao, fenomen njegova djela. No, pogledajmo izložbu kao cjelinu, žestinu geste, akcije i boje u Murtićevim slikama na temu Montrakera! Tek pogled na cjelinu pokazuje puno značenje i blistave vrijednosti ovoga slikarstva, kako je odmjeravao svoj motiv, njegovu monumentalnost, kako je između figurativnih i apstraktnih ritmova iskazao najčistiji odjek motiva, njegovu prirodu i njegov život. Ne kao konačnost, već kao novu izričajnu sintezu po kojoj ovu cjelinu ubrajamo među njegova najekspresivnija i najmonumentalnija djela. Murtić je isticao da se kao slikar ne želi zatvarati ni u kakve teorijske sustave ni u dogmatske tehnike izražavanja, svaki novi doživljaj za njega je bio novo uzbuđenje za koje je trebalo pronaći odgovarajući izraz. Što se njega tiče, važno mu je bilo otkrivanje novih odnosa i kretanje prema novoj stvarnosti slike. Svoje je slikarstvo smatrao realističkim, vezanim uz realne elemente (mislio je pritom na odnos prema vlastitoj realnosti). Važno mu je bilo da unutarnjom interpretacijom Montrakera prebriše vanjsku vizualizaciju motiva i otkrije pritom njegovu likovnu bit, grafičku i kolorističku.
Danas znamo da su njegova prekoračenja ustaljenih norma i konvencionalnih međa uvelike doprinijela slobodi hrvatskoga slikarstva poslije pedesetih godina dvadesetoga stoljeća i novoj suvremenoj umjetnosti. Iz ove naše sadašnje vizure, s argumentacijom pogleda na jedan značajni segment njegovoga slikarskog opusa stvaranog tijekom šest desetljeća, možemo reći da Edu Murtića vidimo kao jednu od najautentičnijih osobnosti i bez usporedbe u hrvatskome slikarstvu." 
(Branka Arh ...iz predgovora katalogu izložbe)

Postav izložbe u labinskoj galeriji činiti će 20-ak platna velikih formata i dokumentarni film "Stina", režisera Rajka Grlića. Sva izložena djela dio su privatne zbirke obitelji Murtić.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 4. kolovoza 2017.

Radno vrijeme galerije:
Svakim danom od 10 do 14 i od 19 do 23 sata.

Realizaciju ove izložbe suradnjom i potporom omogućili su:
FONDACIJA MURTIĆ, Pučko otvoreno učilište Labin, Grad Labin, Istarska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, CROATIA OSIGURANJE Pula, Vodovod d.o.o. Labin i LABIN 2000 d.o.o.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123 
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

 

Edo Murtic

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Edo murtic foto promo
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › EDO MURTIĆ