Elektro furda

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:57
Lip
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Elektro furda

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
05.2019

Elektro furda

second hand minimalizam pop-up radionice
Elektro furdaElektro furda foto drugo more 1
 

Elektro furda - second hand minimalizam

pop-up radionice

Subota,18. 05., od 17:00 do 20:00 sati

Trg riječkih olimpijaca, Zamet

Nedjelja, 19. 05., od 11:00 do 14:00 sati

Ulica Save Jugo Bujkove (plato), Škurinje

Pod krilaticom recikliranje i minimalizam!, zagrebačka organizacija Radiona.org u suradnji s Drugim morem, u sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, poziva na zanimljive radionice izrade predmeta od odbačenih materijala i oživljavanja pokvarenih kućanskih uređaja.

Besplatne radionice, namijenjene građanima svih uzrasta i kompetencija, održat će se u subotu 18. svibnja na zametskom Trgu riječkih olimpijaca od 17 do 20 sati, te u nedjelju 19. svibnja na platou iznad Ulice Save Jugo Bujkove na Škurinjama, od 11 do 14 sati. U slučaju kiše, program će se na Zametu održati u maloj dvorani Centra Zamet, a na Škurinjama u prostoru Mjesnog odbora Škurinje (Ulica Save Jugo Bujkove 44).

Dvodnevni program provodi se uz podršku inicijative Škurinjski susjedi, Mjesnog odbora Škurinje i tvrtke Rijeka sport. Voditelji radionica su Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Paula Bučar i Damir Prizmić. Za sudjelovanje nije potrebna prijava i svi se svojim dolaskom mogu slobodno priključiti jednoj ili više radionica.

Na radionici Svestrane boce, sudionici će oblikovati različite praktične ili zabavne objekte od plastičnih boca, otkrivajući time čitav svijet novih mogućnosti predmeta kojeg svakodnevno koristimo i odbacujemo. Polaznici radionice Theremin Postcard izrađivat će razglednice koje aktivacijom foto-senzora proizvode zvuk, dok će na radionici 3D printanje olovkom naučiti koristiti olovku koja printa dvodimenzionalne i trodimenzionalne objekte, poput bedževa, okvira za naočale i sl.

Konačno, na radionicu Popravi svoju elektro škatulju! građani mogu donijeti svoje neispravne uređaje – od računala, preko radija i sintesajzera do mlinca za kavu – i konačno ih dovesti u red kvalitetnim popravkom. Voditelji radionice će pritom imati savjetodavnu ulogu, što znači da će polaznici uz stručno vodstvo sami popravljati svoje uređaje.

Nastavljajući se na prošlogodišnji modul pod nazivom Prebrikana stvarnost - kodirana zakrpa, kada je u fokusu bio kolokvijalni izraz “prebrikati”, ovogodišnji program pod nazivom Elektro furda – second hand minimalizam, bavi se izrazom “furda”.

Riječ furda romansko-germanskog je podrijetla (na gotskom fodr, rumunjskom furdale, talijanskom fodera, njemačkom Futter) prevodi se kao ostaci, otpaci, utroba, škart i sl. U Dalmaciji poznajemo izraz fùrda kao utjecaj turcizama u kolokvijalnom rječniku lokalnog stanovništva koji se povezuje s izrazom hurda (perzijskog podrijetla) i označava različitu vrstu otpada, osobito željezni otpad.

U današnje doba, u urbanim sredinama tako se opisuju trgovine second-hand odjećom, dok u geek supkulturama makera i hakera furda označava magični elektronički otpad koji je moguće reciklirati u svakoj prilici.

Recikliranje i minimalizam, ponovna upotreba sirovina, potrošnih materijala i različitih uređaja, teme su kojima se Radiona ove godine bavi u Rijeci u suradnji s Drugim morem. Odlična je to najava i budućih programa pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koji pod domaćinstvom Drugog mora u središte zanimanja stavlja osmišljeno slobodno vrijeme nakon rada, odnos rada i tehnologije, post-radničku Europu i Rijeku koja se nakon deindustrijalizacije nikada nije transformirala iz industrijskog centra u centar znanja.

Više informacija o radionicama i njihovim voditeljima potražite na internetskim stranicama Drugog mora.

Organizatori: Drugo more i Radiona

Progam podržali: Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Zaklada Kultura nova, Rijeka Sport d.o.o.

Progam se odvija u sklopu programskog pravca DOPOLAVORO projekta RIJEKA 2020 – EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Elektro furda  foto drugo more 1
 • Zagreb Elektro furda - zamet
 • Zagreb Elektro furda  foto drugo more 2
 • Zagreb Elektro furda  foto drugo more 4
 • Zagreb Elektro furda  foto drugo more 6
 • Zagreb Image001
 • Zagreb Elektro furda - skurinje
 • Zagreb Elektro furda  foto drugo more 1
 • Zagreb Elektro furda  foto drugo more 3
 • Zagreb Elektro furda  foto drugo more 5
 • Zagreb Elektro furda  foto drugo more 7
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Elektro furda