EU zastupnik Škrlec

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › EU zastupnik Škrlec

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
02.2018

EU zastupnik Škrlec

Građani na udaru zbog plinskih bojlera, a rješenje postoji!
EU zastupnik ŠkrlecPlinski bojler
 

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec nedavno je upozorio javnost na aktualni problem provođenja Uredbe Europske komisije (EU) 813/2013 o provedbi Direktive Europskog parlamenta i Vijeća kojom se zabranjuje ugradnja bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih, što bi građane moglo skupo koštati. U Hrvatskoj trenutno postoji oko 75 000 korisnika klasičnih turbo plinskih bojlera, a glavni problemi ugradnje novih kondenzacijskih bojlera su visoki troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka, osobito u višestambenim zgradama gdje u ovakvim slučajevima svi moraju prijeći na novi sustav. Za rješenje ovog problema, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec nudi dvije preporuke za Vladu Republike Hrvatske i nadležna ministarstva:

"Vlada RH za početak mora argumentirano zatražiti od Europske komisije izuzeće ili produžetak za provedbu sporne Uredbe barem do 2025. godine, ako ćemo uzeti kao mjerilo programsko razdoblje do 2023. godine plus još dvije godine, što bi omogućilo da građani na najmanji troškovni način i dalje mogu koristiti svoje postojeće plinske uređaje. Drugo, kod reprogramiranja operativnog programa koje slijedi u ovoj godini, potrebno je u mjerama energetske učinkovitosti višestambenih objekata, jer upravo je u višestambenim zgradama prisutan problem vezan uz dimnjake i bojlere, ugraditi mjeru koja bi sadržavala zamjenu sustava grijanja zajedničkom kotlovnicom na prirodni plin ili korištenjem električne energije, odnosno, toplinske crpke. Osim što je takav prijelaz energetski učinkovitiji, time bi se zadovoljili ciljevi iz Uredbe i Direktive, građani bi imali puno manji trošak zbog toga što se takva promjena može financirati iz fondova Europske unije. Uz to, predstavlja sigurnosno bolje rješenje zbog uklanjanja opasnosti trovanja ugljičnim monoksidom koja je trenutno prisutna kod takvih bojlera." - objašnjava Škrlec.

Iako postoji mogućnost financiranja i sufinanciranja kroz mjere energetske učinkovitosti, zastupnik Škrlec napominje kako je već u tijeku natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada te da postojeći projekti, prema informacijama s terena, ne sadrže obnovu dimnjaka kojom bi se mogla zadovoljiti Uredba, a niti izgradnju zajedničke kotlovnice i zajedničkog sustava centralnog grijanja.

"Već sada postoje izvedena rješenja za to u Hrvatskoj. Građani u Rijeci koji su bili nezadovoljni visokim računima za grijanje, odlučili su se na vlastitu kotlovnicu i cijeli zahvat se pokazao isplativ u roku od tri godine, što znači da u Hrvatskoj postoje znanja za projektiranje i izvedbu takvih projekata te dokazi da su financijski isplativi.“ - poručuje Škrlec.

U narednim danima zastupnik Škrlec će o ovom problemu upozoriti Europsku komisiju u suradnji sa Stalnim predstavništvom Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Plinski bojler
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › EU zastupnik Škrlec