Europska komisija

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Europska komisija

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
03.2015

Europska komisija

Tržišno natjecanje: Povjerenica Vestager najavila je prijedlog za ispitivanja sektora e-trgovine
Europska komisijaEu283
 

Europska povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager danas je na konferenciji u Berlinu najavila predstojeći prijedlog pokretanja tržišne istrage u sektoru e-trgovine. U Europi se robom i uslugama sve više trguje na internetu. Unatoč tomu, prekogranična internetska prodaja na području Europske unije sporo raste. Tomu su djelomično razlog jezične prepreke, želje potrošača i razlike u zakonodavstvima među državama članicama. Međutim postoje naznake da neka poduzeća poduzimaju mjere kojima se ograničava prekogranična e-trgovina. Ispitivanje sektora bilo bi usmjereno na bolje prepoznavanje i rješavanje tih mjera u skladu s prioritetima Komisije da stvori povezano jedinstveno digitalno tržište. Povjerenica Vestager Komisiji će iznijeti svoj prijedlog tijekom sljedećih tjedana.

Povjerenica Vestager naglasila je: „Krajnje je vrijeme da se uklone preostale prepreke e-trgovini, koja je ključni dio istinskog jedinstvenog digitalnog tržišta u Europi. Predviđenim ispitivanjem sektora Komisija će moći bolje razumjeti i rješavati prepreke e-trgovini u korist europskih građana i poduzetnika.”

Europski građani aktivni su korisnici internetskih usluga. Tijekom 2014. oko polovice svih potrošača EU-a kupovalo je na internetu, a od toga je samo oko 15 % kupovalo od internetskih prodavača sa sjedištem u drugoj državi članici EU-a. Iz toga proizlazi da u EU-u i dalje postoje značajne prepreke e-trgovini. Primjerice, zbog tehničkih prepreka poput zemljopisnog blokiranja potrošači mogu imati poteškoća u pristupu određenim web-mjestima na osnovi svojeg mjesta prebivališta ili podataka na kreditnoj kartici.

Povjerenica Vestager stoga je odlučila kolegiju povjerenika predložiti pokretanje tržišnog ispitivanja u sektoru e-trgovine kojim bi se pridonijelo ciljevima Komisije u području ostvarivanja jedinstvenog digitalnog tržišta.

Ispitivanje sektora bit će usmjereno na privatne i osobito ugovorne prepreke prekograničnoj e-trgovini digitalnim sadržajima i proizvodima. Tijekom ispitivanja Komisija namjerava prikupiti podatke od brojnih dionika u svim državama članicama.

Znanjem dobivenim ispitivanjem sektora pridonijet će se jačanju prava tržišnog natjecanja u sektoru e-trgovine, ali i različitim zakonodavnim inicijativama kojima Komisija namjerava ojačati jedinstveno digitalno tržište.

Ako se analizom rezultata ispitivanja prepoznaju određeni problemi u području tržišnog natjecanja, Komisija može pokrenuti istrage pojedinačnih predmeta kako bi osigurala sukladnost s pravilima EU-a u pogledu restriktivnih poslovnih praksi i zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu.

Prijedlog je najavljen dan nakon rasprave kolegija o strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta koja će biti objavljena u svibnju 2015.

Pozadina

Ispitivanja sektora jesu istrage koje Komisija provodi kada postoje naznake da sektor ne funkcionira na odgovarajući način. Na temelju informacija prikupljenih tijekom ispitivanja Komisija može bolje razumjeti tržište iz vidika politike tržišnog natjecanja i prepoznati čimbenike koji bi mogli ograničavati tržišno natjecanje.

Komisija je provela ispitivanja u pogledu tržišnog natjecanja u raznim sektorima, uključujući energetski, financijski i farmaceutski sektor. Više informacija o prethodnim sektorskim ispitivanjima Komisije možete pronaći ovdje:

http://ec.europa.eu/comm/competition/antitrust/sector_inquiries.html

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Eu283
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Europska komisija