Festivalac specijal

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Svi
2020
27

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Festivalac specijal

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
29
 
07.2019

Festivalac specijal

jako jako aktivnog Frooom! ljeta
Festivalac specijalFrooomopolis
 

USPJESI FROOOM! FILMOVA
Nakon SAD-a, Indije, Španjolske, Italije gostovanje u Karlovcu i Sisku

U oštru domaću konkurenciju Four River Film Festivala uspio je ući film Ja sam Đuro nastao na Frooom! filmskoj radionici u zimskom periodu 2018. godine. Ja sam Đuro nastao je u zagrebačkoj osnovnoj školi Ivan Merz na naprednoj radionici koju su vodile Dalija Dozet i Anja Pletikosa.

Na 57. Reviji dječjeg stvaralaštva koja se ove godine održava u Sisku od 3. do 6. listopada sudjeluju tri filma Frooom filmske škole. The Igranastala u Zagrebu na mjastorskoj radionici stop animacije koju su osmislili i vodili Božidar Trkulja i Dorotea Radušić; duhoviti TV prilog s mističnim elementima Rooopa koji je nastao u Splitu pod mentorstvom Mateje IlijaševNade Kovačević, a u kojem osim mentorski pozanti psiholog Igor Longo, sudjeluje i glumački; te igrani film Čudna Profesorica, mentori Dražen Žerjav i Anita Čeko s grupom polaznika napredne radionice osmisli su i snimili malu SF priču iz školskog života.

Frooomopolis, priča o nevoljama hrabrih građana Rijeke  prikazan je na 35. Međunarodnom festivalu Cartoon club u Riminiju zajedno s još tri filma nastala u okviru Frooom filmske škole. Ovaj kratki film u tehnici stop animacije nastao je na početnoj radionici u Rijeci 2017. godine. Prošle godine prikazan je na Anim!Arte festivalu u Brazilu, a ovog je proljeća proputovao Valenciju kao dio Mice festivala, te su ga u sklopu CHINH festivala pogledala brojna indijska djeca. Voditelji koji su djeci pomogli ispričati ovu riječku priču su: glumica Sanja Milardović, glumac, dramaturg i redatelj Veno Mušinović i psihologinja za djecu Ivana Bandić

Cartoon Club festival ugosito je i ove Frooom! filmove: već spomenuti The Igra, zatim Život leptira, početnička stop animacija nastala u Zagrebu pod mentorstvom Magdalene Ptiček i Hane Matejašić te animirani video spot Shaped Me nastao na majstorskoj radionici u Sinju na originalnu glazbu blues kantautora Adama Semijalca pod mentorstvom animatorice Martine Meštrović.

Prizor iz video spota za pjesmu "Shaped Me"
Kada bi Frooom! davao izjavu rekao bi sljedeće:
Ponosan sam na silnu dječju kreativnu energiju koja se lijepo vidi u filmovima na 
Nema tu straha od grešaka, iz njih stalno nešto izvlačim, učim, stvaram. Najviše volim kada se oko toga što je bilo namjerno, a što je stvarno greška digne velika galama u žaru rasprave. 
ZAŠTO, GDJE I KAKO SUDJELOVATI
Za kraj školskih praznika ponovo se može upisati na Frooom! U Rijeci od 26. do 30. kolovoza, u Sinju i Koprivnici od 2. do 6. rujna, a u Zagrebu u oba termina. 
Tema ovogodišnje majstorske radionice u Rijeci i Koprivnici je Stop animacija. Ova tehnika animiranja likova je životni poziv i profesija voditelju radionice, redatelju, scenaristu, pripovjedaču i pjesniku Božidaru Trkulji kao i njegovoj asistentici, studentici animacije i režije Dorotei Radušić. Njih dvoje polaznike radionice vode kroz labirint izazova svih mogućih vrsta i oblika kako bi ovladali tehnikom stop animacije, vještimama koje su za nju potrebne, te ritmom i narativom kratke filmske forme.
U Zagrebu će osim režije, snimanja kamerom i dronskog snimanja djeca imati priliku učiti 3D animaciju i video mapping u koje će ih kroz temu "Grad Buba" uvesti Branimir Štivić.  
Početna radionica osmišljena je da u pet dana kroz program u trajanju od šest sati djeci približi osnove filma, filmsku povijest i glavne elemente filmskog riječnika te kroz praktični dio ponudi uvid u različita medijska zanimanja. Važan dio filmske škole u svim stupnjevima radionica je gledanje novih i antologijskih filmova različitih tehnika i žanrova i njihovo analiziranje iz što je više mogućih, različitih gledišta. Preporučena dob za početnu radionicu je 8 do 12 godina, za naprednu 11 do 14, a majstorskoj se pridružuju oni koji su prethodno prošli početnu i naprednu radionicu. Program je sufinanciran, a iznos kotizacije za program s uključenim toplim obrokom je u rasponu od 380 do 880kn, ovisno o terminu i mjestu održavanja. 
Za sve radionice trajno je otvoren poziv na sudjelovanje. Slanjem svojih radova i ideja u bilo kojoj medijskoj formi djeca i mladi do 15 godina imaju mogućnost  osvojiti svoje mjesto bez plaćanja kotizacije.
Broj mjesta u svim grupama je ograničen, zato treba požuriti s prijavama na 
Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 18-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 250 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje. 
Partneri Frooom-a: HFS, Kino Klub Zagreb, Kino klub Split, kulturni cantar "Ivan Vitić" Komiža, Multimedijalni kulturni centar Split, Udruga Mavena, Umjetnička organizacija "Besa", Muzej moderne i suvremene umjetnosti - Rijeka, Kulturno umjetničko središte, Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Gradska knjižnica Prelog, osnovna škola "Silvija Strahimira Kranjčevića", 
Donatori Frooom-a: HAVC, AEM, Grad Zagreb, DHFR, Grad Rijeka, Grad Split, Grad Komiža, Grad Prelog, Primorsko-goranska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Međimurska županija, Split Parking, 
Dio programa Frooom provodi se kroz programsku suradnju saveza udruga Clubture. 
Bacače Sjenki institucionalno podržavaju: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura Nova 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Frooomopolis
  • Zagreb Frooomopolis 1
  • Zagreb Frooomopolis 2

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Festivalac specijal