Film u bolnici

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Srp
2020
11

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Film u bolnici

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
04.2019

Film u bolnici

za lakše ozdravljenje malih pacijenata - Europski projekt
Film u bolniciAna kruhak, edita bilaver galinec, ivana jakobovic alpeza, prof.dr.sc. jurica vukovic,ivanka gregurincic, glavna sestra antonija maricc dorotea ssimunec
 

Europski projekt uključivanja filmske umjetnosti u liječenje i oporavak djece uspješno je zaživio u čak 30 hrvatskih bolnica, a podržale su ga i brojne poznate osobe 

“Postoji li loš trenutak za uroniti u svijet umjetnosti? To je pitanje koje se nerijetko postavlja u svakodnevnom životu, ali vrlo rijetko u situacijama bolničkog okruženja. Mi smo u pravilu dugo vremena zanemarivali takve stvari, ali danas je bjelodano da bilo koja distrakcija, a posebice kvalitetna distrakcija kao što je uranjanje u svijet filmske umjetnosti, može itekako unaprijediti i sam proces liječenja i donijeti osjećaj opuštenosti odnosno lakšeg podnošenja svih nevolja koje bolest i proces liječenja donose djetetu i njegovoj obitelji“ - poručio je prof.dr.sc. Jurica Vukovićpredstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb.

Upravo je to bio cilj projekta „Film u bolnici“ Udruge Djeca susreću umjetnost, koja je drugu godinu zaredom osigurala sredstva Europske unije za provedbu projekta u suradnji s partnerima Međunarodnim filmskim festivalom za djecu BUFF iz Švedske i kulturnom ustanovom JEF iz Belgije te ponudila malim pacijentima online platformuwww.filmubolnici.org. Projekt traje do kraja 2019. godine, pristup platformi je besplatan i potrebno je samo unijeti lozinku koju djeca dobivaju prilikom registracije svog boravka u uključenim bolnicama.

„Film u bolnici“ podržale su i brojne poznate osobe među kojima su se posebno istaknuli Mara Bratoš, Iva Mihalić, Marko Petrić, Tena Jeić Gajski, Csilla Barath Bastaić, Nera Stipičević i Katarina Strahinić, koji su posjetili male pacijente KBC Zagreb i osmijehom i lijepim riječima razvedrili atmosferu bolničkih odjela.  Osim želja za što bržim ozdravljenjem, mališanima su prenijeli i neka zanimljiva iskustva i dogodovštine sa filmskih setova te im poručili kako ne sumnjaju da će bolničko opkruženje uskoro zamijeniti vlastitim domovima.

U međuvremenu tu je filmska ponuda projekta „Film u bolnici“ koja je uistinu impresivna! Digitalna platforma sadržava 16 dugometražnih i 60 kratkometražnih filmova za djecu od tri do petnaest godina, kao i posebne pozdrave/obraćanja redatelja i glumaca pacijentima. Od hrvatskih filmova mali pacijenti mogu pogledati naslove: Otac Veljka Popovića, Ježeva kuća Eve Cvijanović, Smijuljica i Kišni Ivane Guljašević te hrvatskoslovenski koprodukcijski serijal Koyaa Kolje Saakside i studio DIM-a. Kroz suradnju sa Zagreb filmom na platformi će se predstaviti nezaobilazni klasici iz serijala Profesora Balthazara i recentna hrvatska produkcija animiranog filma: Prvi korak Petre Kožar, Bijela vrana Mirana Miošića, Bobo Andreja Rehaka, BLA Martine Meštrović, Puž slikar Manuele Vladić Maštruko, Skriveni talent Mirana Miošića i Tajni laboratorij Nikole Tesle Brune Razuma.

Najvažnije ipak je što su se u projekt uključile sve hrvatske bolnice i pedijatrijski odjeli koji već sudjeluju u akcijiZa osmijeh djeteta u bolnici“. Hrvatski partner projekta, Savez Naša djeca, time je dao priliku svim malim pacijentima da urone u svijet sedme umjetnosti.

Udruga Djeca susreću umjetnost djeluje od 2012. godine i godišnje u njihovim različitim projektima filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent sudjeluje 25 tisuća djece.

Fotografije: John Pavlish

LINK NA HRVATSKU VERZIJU PROMO VIDEA: 

https://vimeo.com/307587631

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ana kruhak, edita bilaver galinec, ivana jakobovic alpeza, prof.dr.sc. jurica vukovic,ivanka gregurincic, glavna sestra antonija maricc dorotea ssimunec
  • Zagreb Csilla barath bastaic
  • Zagreb Edita bilaver galinec i ivana jakobovic alpeza
  • Zagreb Edita bilaver galinec, ana kruhak, dorotea ssimunec, mara bratos, ivanka gregurincic, ivana jakobovic alpeza
  • Zagreb Iva mihalic
  • Zagreb Katarina strahinic
  • Zagreb Marko petric
  • Zagreb Nera stipicevic, iva mihalic, csilla barath bastaic, tena jeic gajski
  • Zagreb Nera stipicevic
  • Zagreb Tena jeic gajski
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Film u bolnici