Fini mrtvi skandal oko plakata

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Fini mrtvi skandal oko plakata

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
01.2013

Fini mrtvi skandal oko plakata

Fini mrtvi skandal oko plakataPlaka skandal
 

Nakon afere oko zdravestvenog odgoja u školama, koja je podjelila hrvatsku javnost i zahladila odnose između crkve i države, na javnoj su sceni, kad je o vjeri riječ, svi nerevozni. Tako je katolička udruga Vigilare ustala protiv !nove provokacije koja, prema njihovu sudu, vrijeđa najintimnije osjećaje vjernika. Naime, kako oni interpretraju, kazalište Gavela za svoj plakat za novu predstavu "Fine mrtne djevojke" prikazala Djevicu Mariju u lezbijskom zagrljaju. 

Prva reakcija iz Gavelle je bila intorinrana smirujuće:

Uvjereni smo da živo i angažirano kazalište treba otvarati najrazličitija društvena pitanja, smiono se upuštajući u dijalog sa svakodnevicom koju svi zajedno živimo u današnjoj Hrvatskoj. Pritom, smatramo, ne bi trebala postojati područja nedodirljivog, jer kazališni čin poziv je na dijalog, a pričati na pozornici trebalo bi se moći o svemu. Našom novom predstavom, "Finim mrtvim djevojkama", jednako tako pozivamo na dijalog, dijalog o šovinizmu, homofobiji i
netoleranciji, koji u mnogim segmentima premrežuju naše društvo i zbilju. Plakat predstave, na kojem smo kao i dosad surađivali s našim vjerojatno najnagrađivanijim dizajnerskim studijem koji se sustavno bavi ovim komunikacijskim sredstvom, jednako kao i sama predstava ne želi uvrijediti
nikoga, već, upravo suprotno, želi aktivno progovoriti o gorespomenutim temama, senzibilizirajući javnost za njih. Jezik plakata je simbolički, a ne doslovan; on problematizira, a ne izriče stav ili sud, sasvim sigurno ne takav koji bi svjesno bio usmjeren protiv bilo koga. Ovom predstavom ponajprije pozivamo na nemržnju drugog i drugačijeg, u čemu ne bi trebalo biti ničeg spornog; ako smo time bilo koga uvrijedili, ponavljamo - to nam ni u kojem slučaju nije bila namjera, te se zbog toga ispričavamo.

S poštovanjem,
Darko Stazić, ravnatelj GDK "Gavella"

No, priča oko plakata je eskalirala do neslućenih razmjera. Plakati su uklonjeni s gradskih ulica, a kazalište se odlučio na uzmak:

Neviđeni pritisak, potaknut od strane jedne udruge, koja preko svojih internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke", po tekstu Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, a koji se ne vrši samo na Gradsko dramsko kazalište "Gavella", već i na s kazalištem povezane institucije, kao i na naše suradnike i sponzore, doveo je do toga da je uprava Gradskog dramskog kazališta "Gavella" donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe. Skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes ogromnog broja kazališnih poklonika, kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu. Još jednom ponavljam kako namjera kazališta nije bila povrijediti bilo koga, te se svima onima koji su se osjetili uvrijeđenima javno ispričavam u ime kazališta "Gavella" i u svoje osobno ime. Iskreno se nadam da će svi oni koji su poslali svoju poruku nezadovoljstva plakatom, pogledati predstavu i osobno se uvjeriti u plemenitost poruka koje prenosi, kao i u njenu kazališnu kvalitetu. Zahvaljujemo svima onima koji su nam u raspravama na portalima i društvenim mrežama pružili podršku tijekom kampanje koja se vodila, i za koju se nadam da će ovime završiti.

Darko Stazić, ravnatelj GDK "Gavella"

 

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Plaka skandal
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Fini mrtvi skandal oko plakata