mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
19:55
Lis
2016
20

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › KOPRIVNIČANIN U PRAGU

Zagreb UZV Dijagnostika
Zagreb Andragog
Zagreb 1110 candy banner 811x185
Zagreb 1110 hoover web 811x185
CandySmart
 
 
Najnoviji videi
 
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
10.2016

KOPRIVNIČANIN U PRAGU

Obrt u Hrvatskoj i Češkoj kao nebo i zemlja: 'Tu je sve jednostavnije'
KOPRIVNIČANIN U PRAGUNasiljudi1
 

Pitanje koje najčešće čujem je; zašto restoran u Pragu, a ne restoran u Koprivnici? Moj odgovor je uvijek isti, a to je protupitanje 'Kad ste zadnji put bili u restoranu, a da to nije bila pizzeria?', započinje svoju priču Igor Babić, 29-godišnjak iz Koprivnice koji je zajedno sa svojim ocem privatnik u Pragu, glavnom gradu Češke.

- Nakon završetka srednje škole upisao sam Tehničko veleučilište u Zagrebu, smjer informatika. Radio sam u Hrvatskoj dvije i pol godine, ali s obzirom da mi je otac već 10 godina u Pragu, odlučio sam i sam otići tamo jer je otac krenuo u privatne vode i otvorio hrvatski riblji restoran. Tu sam već sad tri godine. Otac me uputio u posao, kako voditi restoran i organizirati više-manje sve s obzirom da je to njegova profesija već 30-ak godina. Prije nekoliko mjeseci, točnije 7, zajedničkim snagama otvorili smo još jedan restoran s istim principom, hrvatska jela i vina.

- Jedna velika zabluda o Česima je da Česi još uvijek idu u Hrvatsku na more i voze od kuće apsolutno SVE. Ne kažem da nema takvih, ali mogu sa sigurnošću reći da je situacija obratna - danas su Hrvati ti koji voze od kuće sve namirnice ne bi li uštedjeli na moru, a Česi su oni koji dolaze trošiti. Česi su opušten narod. Ja živim u glavnom gradu pa je sam način života isti kao i u drugim glavnim i velikim gradovima. Preko tjedna se radi, ali za vikend svi bježe iz grada u vikendice i na izlete.
 


- S obzirom da je moj otac imao i ugostiteljske obrte u Hrvatskoj, u odnosu na Češku, razlika je nebo i zemlja. Kod nas jednostavno ima tolikih nameta, poreza i ostalih gluposti da teško opstaješ dok je ovdje dosta jednostavnije. Firmu možeš otvoriti preko noći, za nekih 800 eura, plaćaš normalno porez, ljude i to je to. Česima ne smetaju dolaženja stranaca koji otvaraju firme s obzirom da i sam Prag ima jako puno stranaca.

- Prag je grad koji je prostorno velik, dijeli ga rijeka Vltava pa ima puno mostova od kojih je i najpoznatiji Karlov most koji je i jedna od najvećih atrakcija u Pragu, a možda i šire, no to je samo jedna od njih. Grad je prelijep, nije prljav, a kao i svaka metropola ima probleme s gužvama no oni koji ne znaju, Prag ima povezanost tramvajem i metroom i to je jedan od velikih pluseva ovdje, dobra povezanost. Automobilska industrija je jedna od glavnih grana koja je u Mladom Boleslavu, a u samom Pragu su većinom kompanije sa sjedištima. Mnogo se gradi, što znači da je i građevinski sektor jak, a investitori su većinom stranci. Česi su strastveni pivopije, jedni od najvećih na svijetu, tako da je i tu jedan od biznisa. 

- Stanovi u gradu su skupi, podstanarstvo također, a režije su u principu kao i u našem glavnom gradu, ali je zato jeftiniji život i namirnice. Sam grad je jako siguran za živjeti, nedavno sam pročitao da je jedan od najsigurnijih gradova u Europi.- Mogu reći da mi nije žao što sam napustio Hrvatsku. Ovdje ipak imam nešto svoje i radim za sebe. Možda bih drugačije gledao da sam kod nekog privatnika. Trenutno se i bih i ne bih htio vratiti, teško mi je to trenutno reći. Iako je prošlo 3 godine od odlaska, još je relativno rano, a povrh svega ja sam dosta često u Koprivnici, sigurno jednom mjesečno jer kako sam naglasio, ja i otac smo vlasnici dva hrvatska riblja restorana, a baziraju se na tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji i hrvatskim vinima, pršutima, paškom siru itd. te po dosta tih namirnica idem i sam u Hrvatsku pa spajam ugodno s korisnim.

- Plan za budućnost je upisati tečaj sommelierstva u Zagrebu na jesen i početi učiti ruski jezik, a neku podlogu već imam. Neki dugoročni plan, ideja je već u glavi, trebalo bi ga još razraditi s nekolicinom ljudi. Sama ideja je vezana čak i za Hrvatsku što bi značilo moj povratak, međutim još je sve samo ideja jer kako sam i rekao, to je plan možda za nekih 10-ak godina. Ideja nije vezana za gastronomiju, a što se tiče nekog savjeta, rekao bih samo da ljude koje sam i sam doveo u Prag da rade, još su uvijek tu, rade i dobro im je. Neki su još uvijek kod mene, neki su se našli negdje drugdje, grad je velik, ima puno opcija i za svakoga ponešto tko želi raditi - zaključuje Igor. 

izvor i foto: http://www.nasiljudi.hr/

 

Autor: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Nasiljudi1
Zagreb Velvet-00
Zagreb Velvet-01
Zagreb Velvet-02
Zagreb Velvet-03
Zagreb Velvet-05
Zagreb Velvet-06
Zagreb Velvet-07
Zagreb Velvet-08
Zagreb Velvet-09
Zagreb Velvet-10
Zagreb Velvet-11
Zagreb Velvet-12
 
KEREMPUH: Živo Harms! Čuda postoje!KEREMPUH: SpektaklukKEREMPUH: SpektaklukKEREMPUH: Ko živ ko mrtavMALA SCENA: Boje duge - piča o bojamaKOMEDIJA: Jalta, JaltaKOMEDIJA: Jalta, Jalta - mjuziklKOMEDIJA: Jalta, JaltaEDO MURTIĆ: KERAMIKAGALERIJA KARAS: Boris Boduljak - Kanon
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Jutarnji List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Sportske Novosti Današnje izdanje (i do 80% popusta) Slobodna Dalmacija Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
Tko će biti gradonačelnik Zagreba?
  •   Milan Bandić
  •   Sandra Švaljek
  •   Anka Mrak Taritaš
  •   Davor Bernardić
  •   Andrija Mikulić
  •   nitko od navedenih
 
 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › KOPRIVNIČANIN U PRAGU