Fotoreportaža sa Cerknog

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zabava › Fotoreportaža sa Cerknog

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
01.2019

Fotoreportaža sa Cerknog

skijanje sa pogledom na Triglav
Fotoreportaža sa CerknogDobro pripremljene skijaske staze
 

Iako je prva polovica siječnja u medijima bila prepuna vijesti o izuzetno velikim snježnim padalinama, zbog čega je u nekim dijelovima Austrije i Njemačke čak moralo biti proglašeno izvanredno stanje, takvih problema u Sloveniji (kao ni u Hrvatskoj) nije bilo. Štoviše, početak ove zime ostat će na većini slovenskih skijališta upamčen po vrlo malo snježnih padalina i za ovo doba godine prilično visokim temperaturama, pa čak i na najvišem gotovo 2.300 metara visokom Kaninu, inače poznatom po obilju snijega zbog čega se njegova debljina zimi obično mjeri u metrima. Zato neka zbog nedostatka snijega uopće nisu bila otvorena ili je bila otvorena samo poneka staza i skijaška žičara.

U takvim se uvjetima najbolje pokazalo koliko su važna velika ulaganja u moderne sustave za proizvodnju umjetnog snijega koji omogučavaju zasnježivanje skijaških staza neovisno o ovakvim čudima prirode. Tako su i na poznatom skijalištu Cerkno, smještenom sjeverozapadno od Ljubljane, jednom od najvećih i najmodernijih u Sloveniji, zahvaljujući suvremenom sustavu za stvaranje umjetnog snjega već u prvom tjednu ove godine skijaše dočekali sa otvorenim i dobro pripremljenim većim dijelom od ukupno 18 kilometara skijaških staza.

To im je omogučilo višemilijunsko ulaganje u sustav umjetnog zasnježivanja. Prema riječima Manuele Božič Badalič, direktorice tvrtke Hotel Cerkno koja uz taj hotel obuhvaća istoimeni skijaški centar i terme, sustav sa 110 različitih topova za stvaranje umjetnog snijega dobro pokriva cijelo skijalište. Osim toga, imaju i dva dovoljno velika jezera sa vodom (ukupne zapremine 52.000 prostornih metara) za topove pa, kada su dovoljno niske temperature za proizvodnju umjetnog snijega, uopće ne ovise o snježnim padalinama, ističe direktorica. Zato im skijaška sezone obično traje oko 100 dana jer počinje već oko 10-15. prosinca, a završava krajem ožujka.

Stoga nije ni čudo da su prošle zime prodali oko 95.000 skijaških karata. O kakvom se rezultatu radi jasnije je kada se zna da cijela Općina Cerkno ima samo oko 400 turističkih kreveta dok npr. Kranjska gora ima 5.600 turističkih kreveta, a prošle su zime imali prodali 210.000 skijaških karata, kaže direktorica Božič Badalič. 

Dosta veliki udjel među skijašima koji posjećuju Cerkno otpada na goste iz Hrvatske. Tako je tijekom prošle zimske sezone u smještajnim kapacitetima te tvrtke (Hotel Cerkno i apartmani Alpska perla na vrhu skijališta) bilo oko 1.250 gostiju iz Hrvatske koji su ostvarili oko 4.500 noćenja što je oko 20% njihovog cjelokupnog prometa, doznajemo od Boruta Piriha, njihovog voditelja prodaje i marketinga.

Ali ukupni broj hrvatskih skijaša je ustvari dosta veći jer mnogi spavaju u apartmanima, u nekoj od prijatnih tamošnjih gostionica (npr. gostišču Gačnk v Logu smještenom između Cerknog i skijališta, poznatom po dobroj kuhinji i 112-godišnjoj tradiciji) ili kod prijatelja. Osim toga, puno ih u Cerkno dolazi na jednodnevna ili vikend skijanja jer se od Zagreba do skijališta autom, najvećim dijelom po autocesti preko Vrhnike i Logateca ili preko Škofje Loke, dođe za oko dva sata.

Tako smo i na skijalištu sreli veselo društvo od desetak mladih Zagrepčana koji su autima došli na vikend skijanje u Cerkno. Već su, prema njihovim riječima, upoznali dosta slovenskih skijališta pa su sada htjeli vidjeti što nudi Cerkno gdje još nisu bili. Svidjelo im se što su skijaške staze dobro uređene i što je većina žičara novijih (neke i sa tzv. haubom koja štiti od padalina i vjetra) i dosta velikog kapaciteta pa nije bilo nikakvog čekanja.

Iako im najviše gostiju iz naše zemlje dolazi iz zapadnih područja Hrvatske (na dva dosta velika parkirališta vidjeli smo najviše zagrebačkih registracija) ove godine su primjetili porast broja gostiju i iz Dalmacije (Splita, Šibenika i drugih gradova).

Ako se gleda turistička posjeta tijekom cijele godine tada na hrvatske turiste otpada oko 15 posto ukupnog broja gostiju ali taj se postotak povećava zbog novih Termi Cerkno (uz nekoliko bazena koji se pune termalnom vodom iz bušotine duboke 2.000 metara imaju i različite saune te slanu sobu koja pomaže kod respiratornih i problema sa kožom) i sve interesantnije ponude za bicikliste, dodaje Pirih.

Zato su nakon slovenskih, hrvatski turisti najbrojniji, a nakon njih Mađari i Talijani. Ali tamo se, kažu domaćini, mogu sresti i skijaši sa svih strana svijeta: cijele Europe, SAD-a, Indije, pa čak i iz Australije, Čilea i Južnoafričke Republike.  

Inače, Skijaški centar Cerkno je izgrađen 1983. godine i stalno se postupno modernizira u što je uloženo više od 20 milijuna eura. Sada planiraju sljedeće godine potpuno obnoviti Hotel Cerkno u što će investirati oko 5-6 milijuna eura. To će im, kaže direktorica, dodatno ojačati uzlazni trend posjećenosti i navodi da su u 2018. u hotelu ostvarili 45 tisuća turističkih noćenja, oko 6.000 više nego u 2017., a otprilike za isti broj im je porastao i broj skijaša.

Na skijalištu je desetak skijaških staza različite težine (od najlakših plavih do najtežih crnih) ukupno dugih oko 18 kilometara, a skijaše prevozi sedam uglavnom modernih i brzih žičara prilično velikog kapaciteta od gotovo 11.700 skijaša na sat. Zato ni tijekom vikenda na njima nije bilo čekanja. A da na skijalištima često uobičajenog čekanja ne bude ni ujutro, kada dolazi većina skijaša, omogućava to što iz doline sa tri lokacije voze žičare sa sjedalima (dvije šesterosjedežnice i jedna četverosjedežnica). Dodatni plus je to što se sa većine skijaških staza za lijepa vremena kao na dlanu vidi 30-tak kilometara udaljen najviši vrh Slovenije 2864 metra visoki Triglav.    

Da nitko ne ostane gladan i žedan uz nekoliko manjih ugostiteljskih objekata na donjim i gornjim stanicama skijaških žičara, zadužena je „Alpska perla“, veliki restoran na jednom od dva vrha skijališta na visini od 1.300 metara sa 450 sjedećih mjesta. Cijene nisu pretjerane pa npr. kompletan dnevni obrok stoji desetak eura, a čaj 1,1 eura, ali treba probati i lokalne specijalitete poput žlikrofa, jote ili ocvirkovca.

Za one koji žele uživati u lijepim pogledima te nakon doručka odmah odjuriti na stazu u „Alpskoj perli“ nude i šest moderno opremljenih apartmana ukupnog kapaciteta 50 osoba, a na raspolaganju je i sauna. Oni koji se odluče za takav smještaj ne trebaju brinuti za pristup jer se cesta do restorana redovito čisti od snijega, kaže direktorica.

Iako su cijene skijaških karata u Cerknom dosta niže nego na većim skijalištima u Austriji ili Italiji (dnevna karta za odrasle u punoj sezoni je 31 eura, dok djeca, mladi i seniori plaćaju manje) korisna je i  informacija da gosti Hotela Cerkno plaćaju 20-30% (ovisno o terminu dolaska) jeftinije skijaške karte, a od hotela do skijališta ih besplatno prevozi ski-bus. Osim toga, prvi tjedan skijaške sezone karte su 50% jeftinije, a drugi 30%. Nude i razne prigodne akcijske cijene pa tako npr. od 12.1. do 2.2. prva odrasla osoba dobije 50% popusta na polupansion u hotelu, a druga odrasla osoba 50% popusta na polupansion i 40% popusta na skijaške karte za sve.

Sve to utjecalo je na to da je Skijaški centar Cerkno prošle godine (kao i tri puta prije toga) dobio priznanje kao najbolje slovensko skijalište koje u radijskoj kampanji dodjeljuju posjetitelji i slušatelji iz cijele Slovenije, a u nekoliko su navrata također dobili priznanje za skijalište prilagođeno obitelji, istaknula je na kraju Manuela Božič Badalič.

napisao i snimio: Željko Bukša

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Dobro pripremljene skijaske staze
  • Zagreb Na skijalistu cerkno se odrzavaju i fis natjecanja
  • Zagreb Restoran alpska perla na vrhu skijalista
  • Zagreb Skijaske zicare mogu prevesti 11.700 skijasa na sat
  • Zagreb Terme cerkno
  • Zagreb Hotel cerkno
  • Zagreb Na skijalistu se moze besplatno isprobati nove modele skija
  • Zagreb Skijanje s pogledom na 2864 metra visoki triglav
  • Zagreb Skijaski vrtic za najmlade skijase
  • Zagreb Zlikrofi spadaju medu najpopularnije lokalne specijalitete
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zabava › Fotoreportaža sa Cerknog