Fotoreportaža sa Kanina

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Fotoreportaža sa Kanina

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
05.2019

Fotoreportaža sa Kanina

naš reporter na Kaninu, najvišem slovenskom skijalištu
Fotoreportaža sa KaninaKanin 4
 

Dok su krajem ožujka i u travnju, nakon izuzetno tople zime, brojna slovenska, pa i europska, skijališta već završila ovu sezonu, na slovenskom skijalištu Kaninu i s njim povezanoj talijanskoj Sella Nevei još se naveliko skijalo, a na višim dijelovima bilo je i više od dva metra snijega.

Međutim, to nije ništa čudno kada se zna da je riječ o najvišem i jednom od najvećih slovenskih  skijališta koje se proteže sve do 2.293 metara nadmorske visine gdje se visina snijega obično mjeri u metrima. Tako ćete tamo uz prekrasan pogled, koji za vedra dana puca ne samo do Triglava i drugih brojnih vrhova Slovenije, Italije i Austrije viših od dvije i tri tisuće metara, nego i sve do stotinjak kilometara udaljenog Jadrana, uživati i u izdašnom snježnom pokrivaču kroz cijelu skijašku sezonu. Zato nije čudno ni da skijanje bude moguće na najvišem dijelu i krajem lipnja kao i da prvi snijeg padne već u kolovozu.  

Skijalište je izgrađeno na planinskom grebenu iznad lijepo uređenog mjesta Bovec koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Slovenije, blizu tromeđe Slovenije, Italije i Austrije. Ako dolazite  autom iz pravca Zagreba najbolje je voziti auto-cestom preko Ljubljane, Kranjske Gore, talijanskog Tarvisia i onda se preko cestovnog prijevoja i graničnog prijelaza Predel vratiti u Sloveniju i spustiti do Bovca u prekrasnoj dolini Soče. Udaljenost je oko 270 kilometara.

Oni koji više vole lijepe pejzažne rute mogu od Kranjske Gore skrenuti preko 1.611 metara visokog cestovnog prijevoja Vršič, najvišeg u Sloveniji. Ali tu opciju ne preporučujemo tijekom zime jer je cesta često zatvorena zbog snijega. Iako je put pun serpentina i zato prilično spor, primamljiv je kada je cesta otvorena jer se zaista ima što za vidjeti, od Triglava i okolnih vrhunaca, doline Soče... Treća mogućnost dolaska je preko Škofja Loke i Tolmina pa kroz dolinu Soče na sjever do Bovca ali ta je  varijanta sporija od one prve jer se više vozi po lokalnim cestama.

Donju stanicu kabinske žičare u Bovcu nije teško naći jer je blizu samog središta mjesta i kraj nje je dosta veliko parkiralište, a i putokazi su solidni. Žičara sa kabinama vozi do 2.202 metara, gdje je i veliki restoran. Kad jednom dođete na vrh skijališta prvo što će vas oduševiti je pogled: s jedne strane Triglav, s druge, ako nije oblačno, vidi se Jadransko more, na sjeveru klisure i strme padine...

Kako je Kanin već desetak godina žičarama i skijaškim stazama spojen sa susjednim talijanskim skijalištem Sella Nevea, izgrađenim s druge (zapadne) strane planine, uspon je moguć i sa talijanske strane. U tom slučaju se sa ceste koja od Tarvisia vodi prema cestovnom prijevoju Predel kod početka jezera Lago del Predil skrene do malog mjesta Sella Nevea po kojom je i nazvano skijalište. Kraj velikog parkirališta je donja stanica kabinske žičare, a blizu njene gornje stanice je polazište velike gondole (za više desetaka skijaša) kojom su krajem 2009. preko granice Slovenije i Italije spojena dva dotad odvojena skijališta.

Tako spojeno skijalište ima 30 kilometara ski-staza koje se protežu na 70 hektara od 1.140 do 2.292 metara nadmorske visine. Raznolike su težine pa će svatko naći nešto za sebe. Snijega, posebno na višim dijelovima, u pravilu uvijek ima dosta, što je i nepohodno za normalno uređenje staza jer je podloga stjenovita, a na slovenskoj strani još ne postoji sustav za umjetno zasnježivanje, dok je na talijanskoj stranici pokriveno oko dvije trećine skijališta.

Skijalište se može podijeliti na tri dijela: slovenski, talijanski i „međugranični“. Slovensku i talijansku stranu karakteriziraju dosta izazovne crvene staze, svaka sa dvije varijante, dugačke oko 3-4 kilometra. S talijanske se strane na lijevoj varijanti često održavaju treninzi i natjecanja što dovoljno govori o njezinoj zahtjevnosti, dok je desna manje strma i sa nešto mekšom podlogom. U tzv. „međugraničnoj školjki“ koju premošćuje spomenuta velika gondola, nekoliko je kraćih  crvenih i plavih staza koje će lako svladati i manje vješti skijaši, a u podnožju Sella Nevee je poligon za početnike. Najduža je staza (pet kilometara) od Sedla na grebenu, najviše točke skijališta, do Sella Nevee.

Iako smo stigli na početku proljeća, i to nakon neobično tople zime, stanje na skijaškim stazama je bilo neočekivano dobro. Snijega je bilo više nego dovoljno, a staze su bile dobro pripremljene i „speglane“ tako da npr. u Sella Nevei, unatoč suncu i za taj dio godine prilično visokim temperaturama, ni poslijepodne gotovo da nije bilo ozbiljnijih neravnina, odnosno kako ih mi skijaši zovemo „hupsera“. Kada se tome doda da se prilično rijetko na stazi pojavio poneki skijaš, osjećali smo se skoro kao na privatnom skijalištu.

I ljubitelji skijanja izvan uređenih staza ovdje će doći na svoje. Naime, Kanin-Sella Nevea je zbog visine i konfiguracije terena kao stvoren za sve vrste „freeride“ skijanja – od turnog skijanja do uživanja na padinama punim dubokog snijega. No, kako je planina krševita, postoje brojne rupe, ponori i varljivi zapusi zbog čega ljubitelji takvog skijanja moraju biti vrlo oprezni.

Vrijeme na gornjem dijelu tog visokogorskog skijališta zna biti jako varljivo. Stoga je, prije odlaska na Kanin, dobro pogledati vremensku prognozu jer gondola iz Bovca ne vozi kada puše jaki vjetar. Ali tada je za skijaše organiziran ski-bus koji ih besplatno vozi do donje stanice kabinske žičare u Sella Nevei, gdje takvih problema uglavnom nema.

Skijaška karta vrijedi za cijelo skijalište i ista je cijena bez obzira kupili je na slovenskoj ili talijanskoj strani. Dnevna karta za odrasle u punoj sezoni stoji 37 eura, za juniore 28, za djecu 5, a za seniore 32 eura dok su za djecu do 7 godina i starije od 75 godina besplatne. Može se kupiti i kartu za određeni broj (od 3 do 5) sati skijanja. Cijene su otprilike za trećinu jeftinije izvan glavne sezone (do 21.12. i nakon 17.3.), a ove je godine skijalište bilo otvoreno do 5. svibnja. 

Uz klasične karte na tom se skijalištu može koristiti i  SLO ALPS skipass za Julijske Alpe koji obuhvaća sedam skijališta sa ukupno 180 kilometara skijaških staza. To je nova skijaška karta koja zasad vrijedi za pet slovenskih skijališta: Kanin, Kranjska Gora, Krvavec, Vogel  i Cerkno, talijanska Sella Nevea i Monte Lussari kod Tarvisia i austrijsko Dreiländereck - Arnoldstein pa se može kupiti na svim tim skijalištima. No, njegov inicijator Matej Kandare iz ljubljanske tvrtke PNT očekuje da će se već sljedeće zime znatno povećati broj uključenih skijališta.

Već je, kako smo čuli na Kaninu, najavljeno da će se od sljedeće zime uz Sella Neveu i Monte Lussari priključiti i preostala skijališta kojima upravlja talijanska tvrtka Promotur: Piancavallo, Forni di Sopra Sauris, Ravascletto Zoncolan i Sappada. Prednost takve ski-karte je što obuhvaća skijališta u i oko Julijskih Alpa pa se može svaki dan posjetiti drugo skijalište, a cijena joj je samo malo veća od karte za samo jedno skijalište. 

Da na skijalištu ne budete gladni i žedni pomoći će vam nekoliko restorana i barova. Najveći je restoran Prestreljnik na gornjoj stanici gondolske žičare iz Bovca koji je poznat i kao izvrstan vidikovac na 2.202m, a na talijanskoj strani je najveći planinarski dom sa restoranom Rifugio Gilberti.

Popularan je i Kanin ski bum bar popularno nazvan snježna plaža jer na snježnoj zaravni nudi na desetke ležaljki za sunčanje.

U Bovcu se smještaj može naći u brojnim hotelima i apartmanima. Među njima je lijepi hotel Mangart  iz čijih soba i wellnesa puca pogled na Julijske Alpe. Ali to, uz maksimalnu gostoljubivost, nije jedino čime će ugodno iznenaditi svoje goste. Njihova gastroponuda i kuhari su jednom riječju izvrsni. Iako smo po dolasku razmišljali da li večerati u nekima od lokalnih, autohtonih restorana, ipak smo se, vjerojatno potaknuti finim mirisima koji su dopirali iz restorana, odlučili večerati u hotelu. I pokazalo se da je to bila dobra odluka jer su nas kuhari vrlo ugodno iznenadili svojim izborom i načinom pripreme lokalnih specijaliteta i mediteranske kuhinje pa mogu slobodno konkurirati i poznatim zagrebačkim restoranima. Osim toga, hotel svojim gostima osigurava dosta jeftinije skijaške karte od redovnih cijena, a nude i razne akcije. Tako se npr. već od sredine veljače polupansion može dobiti za 54 eura.

Od Marijana Skornišeka, v.d.direktora Javnog zavoda Sončni Kanin koji upravlja skijalištem, doznali smo što sve planiraju kako bi dodatno poboljšali ponudu. Najvažnija planirana investicija je gradnja nove kabinske žičare koja bi bila gotovo dvostruko brža od postojeće te imala tri puta veći kapacitet jer bi umjesto kabina za 4 osobe dobila one za 10. Takve puno teže kabine će moći voziti i po puno jačem vjetru pa će se znatno smanjiti broj dana kada žičara iz Bovca neće moći voziti. U sklopu toga bi se, 100 metara više od postojeće, napravila nova gornja stanica sa novim restoranom i servisom. Prema njegovim riječima, građevinsku dozvolu očekuju do kraja ove godine, a većinu novca planiraju osigurati iz fondova EU.

Uz to, navodi da planiraju srednjem dijelu skijališta između B i C stanice kabinske žičare urediti i nova ski-staza, a uz nju izgraditi i novu žičaru, rasvjetu za noćno skijanje te sustav umjetnog zasnježivanja. To bi omogućilo skijanje i kod jakog vjetra, kada kabinska žičara ne vozi, jer bi se do te staze moglo doći cestom. U planu je i gradnja garaže za 700 vozila. Ako se ispune potrebni preduvjeti ta ulaganja bi se mogla završiti do kraja 2021., ističe Skornišek.

Pritom dodaje da i Sella Nevea planira, kroz zajednički projekt sa Kaninom, ulagati u razna poboljšanja prije svega u nove ski-staze i žičare. Ukupno ulaganje procjenjeno je na oko 100 milijuna eura, a predsjednici općina s obje strane već su potpisali pismo namjere o provedbi tog velikog projekta.   

Iako će to mnoge iznenaditi, jer su Kanin i Bovec u Hrvatskoj prije svega poznati po skijanju, bolje posluju u toplijem dijelu godine nego zimi. Ali to ne čudi kada čujete što sve nude gostima: od biciklističkih staza, raftinga i vožnje kajacima na Soči, planinarenja i tzv. ferate (planinarske staze opremljene klinovima i sajlama), paraglajdinga, kanjoninga, alpinizma, speleologije, ziplinea, wellnesa, izleta, gastroturizma, a tu često možete vidjeti i atraktivne ekipe Red Bulla. Istraživanja su pokazala da je Soča po raznim aktivnostima najiskorištenija rijeka na svijetu, a to područje po „outdoor“ turizmu najrazvijenije u Sloveniji, kaže Skornišek.

U stalno poboljšavanje ponude ulažu i privatne tvrtke. Tako Gizela Flajs, menadžerica prodaje, hotela Alp i Mangart u Bovcu, ističe da su i prošle i ove zime renovirali dio hotela Alp kako bi ga pripremili za glavnu – ljetnu sezonu. Naime, od sredine travnja do sredine listopada njihovi hoteli su popunjeni. Turiste, kaže, posebno privlače razne aktivnosti na Soči ali i dva zip-linea. Veći je na Kaninu. Dug je 2,5 km, na nekim mjestima je 200 metara iznad tla, razvije se brzina do 60 km/h i s njega je odličan pogled na cijelu Bovšku dolinu.

Mnoge privlače i atraktivne staze za vožnje na brdskim biciklima, drugi prednost daju pješačenju po 150 km označenih staza (posebno je popularan Alpe Adria put koji tim područjem vodi od najvišeg vrha Austrije Grossglocknera do Trsta) ili adrenalinskim parkovima kod donje stanice kabinske žičare i 4 km od Bovca kod sela Plužna. Kao jednu od zanimljivih turističkih atrakcija spominje i muzej o 1. svjetskom ratu u obližnjem Kobaridu koji je proglašen za najbolji u Europi.   

Sve to omogućilo je rast broja turističkih noćenja u Bovcu za 20 posto sa 290.000 u 2017. na 370.000 u 2018. Od toga nekoliko posto otpada na goste iz Hrvatske pa ih želimo privuči više, kaže Skornišek. Najviše gostiju dolazi im iz Njemačke, Austrije, Italije, Češke, Slovačke i Mađarske. Međutim, gradnja nove kabinske žičare i ostali prateći projekti trebali bi im omogućiti da skijaška sezona traje od sredine studenoga do početka svibnja te da se zimski rezultati približe ljetnima.          

Ukratko, Kanin-Sella Nevea je skijalište koje vrijedi posjetiti, a dovoljno je blizu i za vikend skijanje. Posebno je pogodno krajem zime i početkom proljeća kada snijega još ima dovoljno, a dan je dovoljno dug da se uz skijanje ukomponira i neka od brojnih zanimljivih aktivnosti Bovcu i dolini Soče.

napisao i snimio: Željko Bukša

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Sella nevea 7
 • Zagreb Staze su bile gotovo prazne
 • Zagreb Velika zicara sa gondolama koja spaja kanin i sella neveu
 • Zagreb Gastrouzici u hotelu mangart
 • Zagreb Gornja stanica zicare sa gondolama
 • Zagreb Hotel mangart u bovcu
 • Zagreb Iako je zima zavrsila, a sunce zagrijalo, staze su bile izvrsno uredene
 • Zagreb Jedna od atrakcija na kaninu
 • Zagreb Kanin 1
 • Zagreb Kanin 4
 • Zagreb Kanin iznad oblaka
 • Zagreb Lijepi planinarski dom na talijanskoj strani
 • Zagreb Nas reporter na skijalistu
 • Zagreb Paraglajederi na kaninu
 • Zagreb Marijan Skornišek v.d., direktor skijališta
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Fotoreportaža sa Kanina