“ Fragmenti prekinutog vremena -

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
13

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › “ Fragmenti prekinutog vremena -

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
15
 
10.2016

“ Fragmenti prekinutog vremena -

Neizvedeni projekti turističke arhitekture na hrvatskom priobalju"
“ Fragmenti prekinutog vremena -Opatijaljecilisnapalacafotoopress
 

Hrvatski muzej turizma, u suradnji s Državnim arhivom u Rijeci postavit će izložbu “ Fragmenti prekinutog vremena – Neizvedeni projekti turističke arhitekture na hrvatskom priobalju“. Izložba će biti otvorena u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ uutorak, 18. listopada 2016. u 19 i 30 sati.

Na izložbi Fragmenti prekinutog vremena bit će izloženi projekti turističke arhitekture – turističko-hotelski kompleksi, hoteli, pansioni, vile za odmor, ladanjske kuće, kupališta… koji nisu nikada izvedeni.

Krajem 19. stoljeća kada počinje razdoblje tzv. organiziranog turizma, osim poboljšanja i izgradnje komunalne infrastrukture počinju se graditi hoteli, vile, pansioni, kupališta. Snažna konjunktura turističkog gospodarstva početkom 20. stoljeća prouzročila je zamah turističke izgradnje, narudžbe i izradu projektne dokumentacije za turističke objekte. Gradi se duž čitave naše obale, no najveće gradilište je – Opatija. U samo 30 godina niknulo je potpuno novo turističko naselje, kakvo je i danas u gabaritima prvotne jezgre, s neznatnim izmjenama. Onodobna Opatija imala je vrlo visok društveni standard i lječilišno-turističku ponudu i za današnje prilike, stoga razdoblje od izgradnje hotela Kvarner (1884.) do početka Prvog svjetskog rata (1914.) s pravom nazivamo – opatijsko zlatno doba. Obzirom na važnost Opatije kao prvog mjesta austrougarske rivijere i očuvanost arhivskih fondova Tehničkog ureda u Rijeci, koji su pohranjeni u Državnom arhivu u Rijeci, na izložbi je predstavljeno najviše nerealiziranih projekata vezanih za Opatiju.

Izložba Fragmenti prekinutog vremena – Neizvedeni projekti turističke arhitekture na hrvatskom priobalju podastire nam jedan virtualni svijet, simulaciju kako su naša turistička središta mogla izgledati, kako je njihova panorama, njihov urbani facies mogao biti dopunjen i obogaćen da se velika svjetska kataklizma nije dogodila, da je zlatni uzlet našega turizma još neko vrijeme trajao.
Osim projekata predviđenih za Opatijsku rivijeru, na izložbi se mogu vidjeti projekti turističke arhitekture za Brijune, Susak, Rijeku, Omišalj (otok Krk), Karlobag, Zadar, Split, Trsteno, Dubrovnik, Lokrum, te za nepoznate lokacije na jadranskoj obali.

ilona_rijeka_skoljic

Dok te projekte danas vrednujemo kao dokumentarnu baštinu arhiva, promišljanja koja stoje iza njih svjedoče o jasnoj viziji da se već u početnoj fazi razvoja našeg turizma osmisli ponuda i stvori prepoznatljiv identitet destinacije. Ovom izložbom namjera nam je aktualizirati turističku baštinu i pokazati kako ideje iz prošlosti mogu postati putokaz za budućnost.

Autorice izložbe su dr.sc. Mirjana Kos (Hrvatski muzej turizma) i dr.sc. Jasenka Kranjčević (Institut za turizam).

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Opatijaljecilisnapalacafotoopress
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › “ Fragmenti prekinutog vremena -