Fran Poštenjak iz Jastrebarskog - prvi hrvatski doktor za drveće

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Kol
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Fran Poštenjak iz Jastrebarskog - prvi hrvatski doktor za drveće

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
06.2016

Fran Poštenjak iz Jastrebarskog - prvi hrvatski doktor za drveće

Zahvaljujući ovom mladom znanstveniku, ali i poduzetniku, vlasniku tvrtke Arboring, Hrvatska se svrstala među rijetke države svijeta koje imaju doktore za drveće, preciznije za arborikulturu
Fran Poštenjak iz Jastrebarskog - prvi hrvatski doktor za drvećeDrvo-doktor
 

Fran Poštenjak završava prvu godinu sveučilišnog Master studija aborikulture i urbanog šumarstva u Velikoj Britaniji, koji ga je ističe oduševio svojom strukturom i pristupom znanstvenoj problematici u arborikulturi i urbanom šumarstvu.

Ovaj mladi poduzetnik i znanstvenik oduvijek je bio fasciniran stablima, njihovim nastankom, održanjem, njegom, a nakon zahtjevnog školovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, upravo je od svoje ljubavi iz djetinjstva počeo i živjeti. Kako rado ističe svojom ostavštinom naši djedovi su nas zadužili i obvezali da racionalno i odgovorno gospodarimo našom zelenom imovinom koju ćemo predati našoj djeci, na njemu je i kao znanstvenika i kao poduzetnika da maksimalno osigura nastavak take misije.

Tijekom mog rada i studija u inozemstvu odlučio sam da ću napraviti sve što je u mojoj moći da pomognem Hrvatskoj da zadrži svoje prirodne ljepote te da postane lider i ogledni primjer dobre prakse u Arborikulturi i Urbanom šumarstvu – naglašava ovaj vrhunski stručnjak ističući kako je 3. generacija „šumara“ u svojoj obitelji.

Naime i majka i otac prvog hrvatskog doktora za drveće doktorirali su šumarstvo tako da je od malena Fran Poštenjak bio izložen načinu života, odgoja i pogleda na svijet u kojemu je šuma sastavni i nerazdvojni dio promišljanja i djelovanja.

Ako promatramo Hrvatsku, tijekom godina nagomilalo se mnogo problema u domaćoj arborikulturi - od zapuštanja i zanemarivanja do neadekvatnih zahvata na arborikulturnim elementima te je zadnji trenutak da se krene u sustavnu analizu kako bi se mogla postaviti adekvatna anamneza stanja arborikulturnih elemenata te na temelju te analize razviti daljnje modele, strategiju i programe upravljanja urbanim šumama. Ukoliko se ovakvo stanje nastavi, riskiramo i ozbiljne posljedice narušavanja otpornosti i zdravstvenog stanja te posljedično opadanja broja populacije urbanih stabala što će se očitovati u pogoršanju respiratornih smetnji kod korisnika urbanih prostora, smanjenja kvalitete života u gradovima općenito i povećanje izdvajanja za sanaciju negativnih utjecaja i za zdravstvo, ali i za kontrolu oborinskih voda koje su nedavno napravile veliku štetu na području RH – analizira prvi hrvatski doktor za drveće.

Doktor za drveće je temeljem istraživanja objavljenih na međunarodnim znanstvenim savjetovanjima, uočio veliki pritisak negativnog antropogenog utjecaja nad urbanim zelenilom u svim krajevima Hrvatske. U kombinaciji s klimatskim promjenama i globalnim zatopljenjem koji utječu na urbana stabla Hrvatskoj danas treba pomno planiranje i djelovanje stručnjaka koji su kadri u potpunosti razumjeti problematiku, te kroz arborikulturu spriječiti daljnju devastaciju stabala, poglavito u hrvatskim gradovima.

Arborikultura kao znanstvena disciplina, kao i urbano šumarstvo, formalno se pojavila sredinom prošloga stoljeća na prostorima SAD i Kanade i od tamo brzo proširila na prostore koji su imali tradiciju njege stabla. U Hrvatskoj, ali i u zemljama u okruženju, Arborikultura i Urbano šumarstvo su na svojim začecima, no zahvaljujući djelovanju Frana Poštenjaka, zajedno sa stručnjacima u sklopu rada Hrvatske udruge za Arborikulturu (HUA), i sada na poslovnoj razini, možemo s ponosom reći da smo napravili pomak u odnosu na druge države jugoistočne Europe.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Drvo-doktor
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Fran Poštenjak iz Jastrebarskog - prvi hrvatski doktor za drveće