Gala koncert muških zborova

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Svi
2020
31

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Gala koncert muških zborova

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
11.2019

Gala koncert muških zborova

09. studenog 2019., 20.00 sati, HGZ
Gala koncert muških zborovaGala koncert muskih zborova
 
U subotu, 9. studenog 2019., u 20.00 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu, održat će se gala koncert dvaju najvećih muških zborova u Hrvatskoj:   
 
Na repertoaru oba zbora mogu se čuti prave glazbene poslastice poput "Dalmatino povišću pritrujena", "Spli'ski akvarel", "Sutra će te ponit", "U našeg Marina", "Čardaš" i ostale skladbe sakralnog i popularnog karaktera. 
 
Neki od autora čije skladbe će biti otpjevane su: Ljubo Stipišić, Ivo Tijardović, Nikolaj Rimski Korsakov, Zvonko Špišić, Emil Cossetto, Jakov Gotovac, Ivan pl. Zajc i drugi.
 
Na kraju koncerta posjetitelje očekuje glazbeno iznenađenje koje se nije dogodilo posljednjih pola stoljeća, a koje će oduševiti publiku!
 
Dirigenti su: mo. Josip degl' Ivellio i mo. Vlado Sunko.
 
Karte se prodaju u Hrvatskom glazbenom zavodu svaki dan od 18.00 do 20.00 sati po cijeni od 30.00 kuna. 

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva osnovan je 11. siječnja 2016. godine na inicijativu maestra Josipa degl' Ivellija i dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića. Konstituiranje i prva proba zbora održana je 18. siječnja 2016. godine. Zbor je od tada izrastao je u najveći muški muški zbor u Hrvatskoj, ali i šire.

Naglasak u repertoaru stavljen je na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja. Dodatno, repertoar Zbora uključuje i a cappella skladbe klasičnoga repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja. Članovi Zbora sadašnji su i bivši studenti i djelatnici Fakulteta, ali i ostali zainteresirani prijatelji i podupiratelji Fakulteta.

Dirigent Zbora je mo. Josip degl' Ivellio, dirigent, zborovođa i skladatelj iz Zagreba, a prefekt Zbora je prof. dr. sc. Mislav Grgić, redoviti profesor u Zavodu za radiokomunikacije FER-a.

Tijekom svoje prve godine postojanja (2016. godine), Zbor je imao čak 17 nastupa. U 2017. godini Zbor je zabilježio 26 nastupa, a u 2018. preko 30 nastupa te 17. svibnja 2018. održaI. godišnji koncert u predvorju Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Zbor je do sada nastupao u Hrvatskoj (Zagreb, Glina, Pitomača, Hrvatska Kostajnica, Samobor, Tuhelj, Kaštela, Grabrovnica, Bakar, Split, Gospić), Sloveniji (Stična)Italiji (Rim), Kosovu (Peć, Klina, Priština), Srbiji (Novi Sad, Subotica) i Francuskoj (Pariz).

Na VIII. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 3. lipnja 2017., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na 2. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih ansambala održanom u KD „Vatroslav Lisiniski“ u Zagrebu, 4. studenog 2017. zbor je bio ukupan pobjednik natjecanja s najvećim brojem bodova te je osvojio i posebnu novčanu nagradu stručnog ocjenivačkog suda.

Na 41. susretima zagrebačkih glazbenih amatera održanim u Centru za kulturu "Trešnjevka", 30. svibnja 2018., Zbor je pobijedio u natjecateljskom dijelu te kao najbolji zagrebački zbor, od prijavljenih zborova, sudjelovao je kao predstavnik Grada Zagreba n51. susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju.

Na IX. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 2. lipnja 2018., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te, kao jedini hrvatski zbor, sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na državnom zborskom natjecanju, 51. susretima hrvatskih pjevačkih zborova, 6. i 7. listopada 2018., Zbor je osvojio zlatnu plaketu, a svojim sudjelovanjem, nakon 30 godina vratio muško zborsko pjevanje na državnu smotru.

Na 3. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih ansambala održanom u KD „Vatroslav Lisiniski“ u Zagrebu, 4. studenog 2018. zbor je osvojio zlatnu plaketu.

Na 22. međunarodnom festivalu CRO Patria 2018. održanom u Splitu 2. prosinca 2018., Zbor je glasovima publike osvojio zlatnu plaketu „Katedrala“.

Na 42. susretima zagrebačkih glazbenih amatera održanim u Centru za kulturu "Trešnjevka", 29. svibnja 2019., Zbor je pobijedio u natjecateljskom dijelu te kao najbolji zagrebački zbor, od prijavljenih zborova, sudjelovat će kao predstavnik Grada Zagreba n52. susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju.

Na X. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 8. lipnja 2019., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te, kao jedini hrvatski zbor, sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na državnom zborskom natjecanju, 52. susretima hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u Rovinju 5. i 6. listopada 2019., Zbor je osvojio srebrnu plaketu.

Gradski zbor Brodosplit

Muški zbor Brodosplit osnovan je 1972. godine. Svojim radom, brojem nastupa, zanimljivošću programa, vrijednošću interpretacije, kulturom pjevanja, osebujnom  zvučnošću i kompaktnošću glasova, postao je jedan od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj. 

Na međunarodnim festivalima amaterskih zborova dobio je prvu nagradu u Budimpešti (1991.) i Pragu (2002.), zlatnu medalju na Svjetskim zbornim igrama u Xiamenu u Kini (2006.), te naslov olimpijskog pobjednika na Zbornoj olimpijadi u Linzu (2000.) i Šampiona Svjetskih zbornih igara u Grazu (2008.).

Na Međunarodnom natjecanju muških zborova "Leevi Madetoja" u Finskoj (2010.) zbor je osvojio treće mjesto, kao prvi zbor u povijesti toga natjecanja koji nije s Baltika. Također na Međunarodnom natjecanju zborova "Lipanjski zvuci" u Petrinji (2011.) osvojio je apsolutno prvo mjesto, a na Međunarodnom natjecanju zborova "Zlatna vila" u Prijedoru (2012.) prvu nagradu publike za cjelovitost umjetničkog doživljaja, te dva priznanja stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo starog majstora i za najbolje izvedeno domaće djelo. 
U Španjolskoj 2012. godine na međunarodnom natjecanju zborova "Canta al mar" zbor je osvojio dvije zlatne medalje u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe te naslov apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova, a u Zwickau u Njemačkoj 2014. godine na međunarodnom natjecanju „Robert Schumann" zbor je osvojio zlatnu pobjedničku plaketu u kategoriji muških zborova, zlatnu plaketu u kategoriji sakralne glazbe i posebnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo Roberta Schumanna.

Predsjednik Republike Hrvatske 2013. godine dodijelio je Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge za kulturu koje je Gradski zbor "Brodosplit" imao kao međunarodni promicatelj hrvatske kulturne baštine i osvajač svjetskih nagrada u zbornom pjevanju, a povodom 40. obljetnice uspješnog djelovanja.

Od većih djela Brodosplit je izveo Sunkovu kantatu Zlato Gospine milosti i Missu, Cherubinijev Requiem, Stipišićev oratorij Uskrsnuće, a vrhunce stručnih priznanja stekao je za antologijsko izvođenje oratorija Muka Gospodina našega Isukrsta Borisa Papandopula. 

Krajem 2016. godine GZ Brodosplit u tonskim studijima Radio Vatikana snimio je nosač zvuka i to kapitalno djelo maestra Ljube Stipišića, oratorij Uskrsnuće za muški zbor i soliste. Navedeni oratorij tako je postao i dio programa Radio Vatikana, što samo po sebi predstavlja izuzetan kompliment za naš zbor, a ujedno i vrhunsku promociju naše glazbene baštine.
Osim bogate koncertne djelatnosti izdao je i osam nosača zvuka, dva LP-a, jedan DVD kao i monografiju prigodom 30. obljetnice postojanja.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Gala koncert muskih zborova

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Gala koncert muških zborova