GALERIJA CEKAO: Lydia Patafta - Sunnyfunny

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › GALERIJA CEKAO: Lydia Patafta - Sunnyfunny

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
29
 
07.2016

GALERIJA CEKAO: Lydia Patafta - Sunnyfunny

Izložba Lydije Patafta nazvana 'Sunnyfunny' ostaje otvoreba do 1. rujna 2016.
GALERIJA CEKAO: Lydia Patafta - SunnyfunnyLydia-patafta
 

Koncept stvarnosti kojisustavno razvija Lydia Patafta autentično bilježi našu svakodnevnicu i naše dekadentno, disfunkcionalno društvo, bez imalo uljepšavanja. Ova je slikarica već u ranijim ciklusima radova redovito obuhvaćala različite slojeve urbane kozmogonije kroz naglašeno analitičan diskurs pa i u novoj seriji slika ne bježi od tema urbane alijenacije i dehumaniziranog civilizacijskog kaosa.

Teme otuđenosti pojedinca, obitelji i prijatelja te emotivno-mentalne disfunkcionalnosti javljaju se i u ovoj seriji slika, iako umjetnica u vizualnom dijelu aplicira formalno poigravanje nasljeđem pop-ikonike koja naglašava prividno veselu temu odmora, kupanja, sunčanja i bazenske zabave. No, iza prvog plana motiva odmora i opuštanja, pred nama se otkrivaju prizori koji više podsjećaju na scene iz Posljednjeg suda, stratišta, otpada jedne civilizacije pa i Čistilišta. Motiv bazena – koji se već javljao u nekim ranijim radovima Lydie Patafte – više nije parabola riznice podsvijesti, mjesta u kojemu su pohranjene „zabranjene“ emocije, osobne i obiteljske tajne i frustracije, niti ga kroz element vode očitavamo kao metaforu intimnog pročišćavanja i obnavljanja. Sada su to bazeni-kloake, jame za recikliranje emotivnog i općedruštvenog otpada koji nije na vrijeme počišćen i saniran.

U tim depresivnim prizorima kao da nema pravog dnevnog svjetla ili Sunca, to je svjetlo nekog čudnog sumraka ili poluoblačnog vremena, jer i likovi na slikama tek su artificijelne ljušture pravih ljudi. Macho-manekeni, prekvarcani bilderi, žene-lutke pune botoksa ovdje su na sajmu ljudske taštine, trivijalnosti i potpuno ispraznog života. Poze muškaraca aludiraju na vodvilj koji se iz svijeta bilderskih natjecanja, plesnih koreografija ili čak sinkronog plivanja preslikao u stvarni život, u kojemu se gubi granica između svijeta fikcije, foto-shootinga i normalnih konvencija ponašanja u svakodnevici. Svi su likovi u velikom izlogu taštine, dok se perverzan kult presavršenog izgleda polako, ali sigurno odražava i na djecu.

Naslov serije slika odabranih za ovu izložbu sugerira gorku ironiju umjetnice spram današnjih uloga i emocija koje ljudi prezentiraju okolini, ali i krajnje apokaliptičnog ozračja svijeta u kojemu i vrijeme godišnjih odmora postaje tek novom pozornicom za pokazivanje narcisoidnosti i duhovne ispraznosti.

Administrator: zoo_visitor_guestpiše: Iva Körbler
  • Zagreb Lydia-patafta
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › GALERIJA CEKAO: Lydia Patafta - Sunnyfunny