GALERIJA GRETA: Željko Krčadinac – Pogledi s mog prozora

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
12:20
Srp
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › GALERIJA GRETA: Željko Krčadinac – Pogledi s mog prozora

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
10.2016

GALERIJA GRETA: Željko Krčadinac – Pogledi s mog prozora

u ponedjeljak 10.10.2016. u 20h u Greti, Ilica 92.
GALERIJA GRETA: Željko Krčadinac – Pogledi s mog prozoraKrcadinac
 

Pogledi s mog prozora serija je fotografija raznih događanja i vremenskih prilika koje je autor snimio iz gornjeg rakursa sa svog prozora i balkona u posljednjih šezdesetak godina. Autor naime stanuje u uglovnici u Bosanskoj ulici broj 1, s koje se pružaju široki vidici na Ilicu prema istoku i zapadu te pogledi na grad prema jugu preko Krajiške ulice i crkve Sv.Blaža. Tako je nastalo preko 500 fotografija, od kojih su neke objavljene u kalendarima i primljene više puta na međunarodnim FIAP salonima fotografija, a jedna je osvojila prvu nagradu. Autor je istaknuti izlagač Fotokluba Zagreb i kao takav dobitnik titula AFIAP i EFIAP od Međunarodne federacije art fotografa te povelje Tošo Dabac za 2014.godinu.

Riječ autora
„U početku sam snimao nasumce i nisam imao nikakvih posebnih planova sa cjelinom snimljenih fotografija. Tek prije desetak godina sazrela je pomisao, da bi to možda mogla biti moja životna fotografska serija. Tada sam intenzivnije počeo snimati sva događanja, a nastavljam to činiti i dalje kad god mogu, pa se tako moja zbirka povećala. Za ovu prigodu izložio sam pedesetak fotografija, neke pojedinačno, a neke sam, zbog skučenog prostora, svrstano u kolaže manjih formata.
Osvrt počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb Vinka Šebreka na ovu izložbu i autora Željka Krčadinca

Ova izložba je svojevrsni sažetak autorovog šezdesetogodišnjeg optičkog dnevnika o protoku vremena i zapisa minulih događanja, u kome svaka fotografija ima svoju priču, svoj smisao i svoje značenje. Ona je ujedno i svjedočanstvo o autorovoj ljubavi prema fotografiji, o njegovom stavu prema fotografiji kao dokumentu i kao umjetnosti, o njegovom razvojnom putu i njegovoj kreativnoj praksi. Iz njegovih fotografija zrače neusiljenost i smisao za esejističko uobličavanje događaja. Tako se pred našim očima, kao u vremeplovu, promiču impresivne slike počevši od šezdesetih godina 20.stoljeća, fotografije Titove kolone i pionira na Dan mladosti, navijačke euforije nakon 3:0 protiv Njemačke 1997.godine, sprovoda predsjednika Tuđmana, raznih vremenskih fenomena, prosvjednih povorki te sportskih, turističkih i drugih događanja.

Iako je ostao vjeran tradicionalnom reportažno- dokumentarističkom stilu, Željko Krčadinac se okušao i u drugim žanrovima i područjima fotografije. U svom stvaralačkom radu je ostao jednostavan i neposredan, bez režiranja i naknadnih vidljivih estetskih dotjerivanja. Smatra da danas, u doba neslućenog omasovljenja digitalne fotografije i poplave izložaba, težnja za povećanjem „kreativnosti“ često uzrokuje pretjeranu „fotošopizaciju“, čime je izvorni element dokumentarnosti u fotografiji neprihvatljivo zanemaren.
Stoga on prilazi fotografiji strogošću kroničara, objektivno i istinito, ali i s visokom likovnom kulturom i prepoznatljivim likovnim rukopisom pa tako snimke postaju spoj umjetnosti, dokumenta i informacije. Njegove fotografije sažimaju više od trenutka kada su nastale, jer nam prenose poruke vremena, koje ćemo, nadam se, s lakoćom otkriti i prepoznati. Zato ih valja pomno pogledati, ne samo s autorovog, već i sa svog prozora u metaforičnom značenju te riječi.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Krcadinac
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › GALERIJA GRETA: Željko Krčadinac – Pogledi s mog prozora