GALERIJA PRICA: Izbor iz donacije Smiljane Didek

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Ruj
2020
26

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › GALERIJA PRICA: Izbor iz donacije Smiljane Didek

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
15
 
05.2017

GALERIJA PRICA: Izbor iz donacije Smiljane Didek

Otvorenje izložbe 16. svibnja 2017. u 20 sati
GALERIJA PRICA: Izbor iz donacije Smiljane DidekDidek-05
 

Zoran Didek spada u najsvestranije stvaraoce prošloga stoljeća u Sloveniji. Uz slikarstvo, crtež, studijsku ilustraciju i grafiku posvetio se i oblikovanju. Istovremeno je bio i odličan likovni pedagog i teoretičar. Za svoje bogato životno djelo dobio je Prešernovu nagradu 1975. godine. Prije tri godine u galeriji Posavskoga muzeja Brežice predstavili smo izabrane radove iz zbirki crteža i grafika – s izuzetkom jednoga akvarela koji je muzeju poklonila slikarova supruga Smiljana Didek. Izložbom izabranih djela iz donacije publici smo približili dragocjeno nasljedstvo izvanrednoga čovjeka iz posavskoga Podbočja te upozorili na vrijedan dar, koji je 1996. i 1997. godine primio Posavski muzej Brežice.

. . .  Usprkos, na prvi pogled, prigodnom izboru, iz izloženih radova jasno je dvoje: umjetnikova osnovna likovna problematika i stvaralačka suština, na jednoj strani njegovo samosvojno svjedočenje koje nam otkriva stvaralački genij raznolikih svjetova tipične Didkove heterogenosti u crtežu, na drugoj strani analitički duh. Gostujućom izložbom želimo susjednoj hrvatskoj javnosti predstaviti dragocjenu ostavštinu izuzetnoga umjetnika, crtača i teoretičara koji potječe iz posavskoga Podbočja i upozoriti na bogatu donaciju od sto četrdeset radova koja zbog prostornih ograničenja nije predstavljena u cjelini, već izborom radova koji suvereno predstavljaju djelo umjetnika unutar tematskih, odnosno motivskih okvira te istodobno naglašava njegov analitički pristup te odnos prema izražajnosti linije kroz svijet crteža, skica, studija, krokija i grafike.

Iz teksta predgovora kataloga Oži Lorber, muzejska savjetnica Posavskog muzeja Brežice

Biografija

Zoran Didek rođen je 11. 6. 1910. u Ljubljani. Otac Rudolf Didek bio je geometar češkoga roda, a majka Ana Stritar iz Podbočja, nekadašnjega Sv. Križa.

Svoju prvu slikarsku lekciju dobio je na građanskoj školi u Krškom između 1923. i 1925. godine kod profesora Franje Stiplovšeka.

Nakon završene realke u Mariboru 1928. godine i nakon položenoga prijemnoga ispita upisao se na studij slikarstva na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

Njegovi profesori bili su Joza Kljaković (crtež), Maksimilijan Vanka (slikarstvo), Vladimir Becić (slikarstvo), Ljubo Babić (slikarstvo) i Tomislav Krizman (grafika). Studij slikarstva kod profesora Ljube Babića zaključio je s odličnim uspjehom 1933. godine.

Već u vrijeme studija 1931. godine oženio se kolegicom sa studija Smiljanom Ivančić i postao je otac. Nakon diplome poučavao je od 1934. do 1939. godine kao gimnazijski suplent u gimnaziji na otoku Krku, a od 1938. do 1940. godine u muškoj gimnaziji u Zagrebu. Iste godine premješten je u Sarajevo, gdje radi do 1943., nakon čega je neko vrijeme zaposlen kao crtač u Ratnom muzeju u Zagrebu.

Prvih godina nakon diplome izlaže s klubom Petorice, kasnije više puta kao član Kluba neovisnih (N. Pirnat, M. Sedej, S. Kregar, K. Putrih, F. Mihelič i Z. Mušič). Kao likovni pedagog pozvan je 1946. godine u Školu za umjetnost i obrt u Ljubljani, gdje je uveo u nastavni plan novi predmet, Likovnu teoriju. Između 1951. i 1956. godine predaje kao izvanredni profesor i na Akademiji likovne umjetnosti. Od 1956. do 1967. godine predaje na Pedagoškoj akademiji  u Ljubljani i 1967. godine postaje redoviti profesor na Akademiji likovne umjetnosti u Ljubljani, gdje je predavao do umirovljenja 1974. godine.

Za životni rad 1975. godine dobio je Prešernovu nagradu. Iste godine teško se razbolio i 27. listopada preminuo u bolnici u Ljubljani.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
 • Zagreb Didek-01
 • Zagreb Didek-02
 • Zagreb Didek-03
 • Zagreb Didek-04
 • Zagreb Didek-05
 • Zagreb Didek-06
 • Zagreb Didek-07
 • Zagreb Didek-08
 • Zagreb Didek-09
 • Zagreb Didek-10
 • Zagreb Didek-11
 • Zagreb Didek-12
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › GALERIJA PRICA: Izbor iz donacije Smiljane Didek