GALERIJA SC: Čitanje romana “Nightwood”

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › GALERIJA SC: Čitanje romana “Nightwood”

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
04.2013

GALERIJA SC: Čitanje romana “Nightwood”

U četvrtak 11. travnja, u 20 sati
GALERIJA SC: Čitanje romana “Nightwood”Nightwood
 

Čitanje romana Nightwood, autorice Djune Barnes, održat će se u četvrtak, 11. travnja u Galeriji SC, s početkom u 20 sati. Čitanja vode i moderiraju Ivana Biočina i Ivo Alebić, a program služi kao svojevrsni atelje mladih prevoditelja, za otvaranje prostora dosad slabo prevođenim autorima na hrvatski jezik. 

Djuna Barnes (1892. – 1982.) je američka autorica čije djelo radikalno propituje kanonsku percepciju modernizma. Život na granici kultura i mentaliteta, ali uvijek u umjetničkim i seksualno liberalnim krugovima (od vlastite obitelji do Pariza i njujorškog GreenwichVillagea) uvelike se odražava u šarenoj i dinamičnoj paleti likova i stilova. Autoričin jezik predstavlja jedinstvenu kombinaciju hermetične poetičnosti i brutalne društvene satire, a igra stilovima i književnim konvencijama nerijetko je uspoređivana s imenima poput Jamesa Joycea. U cjelokupnom opusu, a osobito u najpoznatijem romanu Nightwood, Barnes vješto podriva uvriježene i jednoznačne nacionalne, rasne, vjerske te seksualne identitete, čime istodobno raskrinkava njihovu društvenu konstruiranost i normativnu ulogu. Osim po jezičnoj inovativnosti, ova socijalna dimenzija čini Barnesin opus jedinstvenim u sklopu modernističke proze postavljajući u pitanje njenu navodnu apolitičnost. Iz navedenog su razloga njena djela u posljednje vrijeme pobudila velik interes feminističke i queer teorije, a prevedena su na brojne svjetske jezike. S obzirom na ovakvu popularnost, jezičnu inovativnost te politički značaj krajnje je vrijeme za pokušaj plasiranja Barnesinog stvaralaštva na hrvatskoj književnoj sceni.

Prevoditeljica Ana Tomčić rođena je 1986. u Zagrebu. 2010. diplomirala je anglistiku i germanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Iste godine upisuje doktorski studij književnosti, filma i izvedbenih umjetnosti u sklopu kojeg se (između ostalog) bavi proučavanjem političke dimenzije subverzivnih identiteta kod Djune Barnes. Znanstveni interesi uglavnom obuhvaćaju modernu i suvremenu englesku, američku te njemačku književnost kao i marksističku, feminističku i psihoanalitičku kritiku te queer teorije. Prevela je brojne književne i kritičke tekstove za časopise poput K.i SIC  te Festival europske kratke priče. Dosadašnji književni prijevodi uključuju i povijesne romane Arnovo naslijeđe (Jan Guillou) i Carica Sedam brežuljaka (Kate Quinn).

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Nightwood
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › GALERIJA SC: Čitanje romana “Nightwood”