Galerija ULUPUH: Orgulje Heferer

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Lip
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Galerija ULUPUH: Orgulje Heferer

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
09.2016

Galerija ULUPUH: Orgulje Heferer

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb * do 16.9.2016.
Galerija ULUPUH: Orgulje HefererHefele-01
 

Izložbom se predstavlja djelovanje “Prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira Heferer”, jedinstvene radionice u Hrvatskoj, ali i Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, koja je iznjedrila pet generacija majstora orguljara i iznimno bogat opus sagrađenih i obnovljenih instrumenata. Izložba će predstaviti rad svakog majstora pojedinačno, s naglaskom na Ivana Faullenda Heferera (r. 1927.), dobitnika ULUPUH-ove nagrade za životno djelo, majstora koji je značajno pridonio trendu konzervacije i restauracije instrumenata u Hrvatskoj. Uz kratki pregled rada gradione od početka njezinog djelovanja u Hrvatskoj 1868. godine (tvrtka je utemeljena u Grazu 1849. godine), u prostoru galerije moći će se vidjeti izložena dva reprezentativna primjerka orgulja iz gradione, a fotografijom i tekstom biti će predstavljeni najljepši i najznačajniji instrumenti, postavljeni u sakralnim objektima diljem Hrvatske i važni za povijest gradione.

Gradnja složenog glazbenog instrumenta poput orgulja obuhvaća, osim akustike, mehanike i elektronike i dizajn interijera. Stoga je svako glazbalo proizvedeno u gradioni Heferer rezultat suradnje majstora orguljara, dizajnera i arhitekta među kojima valja posebno istaknuti Hermanna Bolléa i Josipa Vancaša. Dio izložbe posvećen je uništenim orguljama za vrijeme Domovinskog rata, djelovanju gradione danas (brojnim restauracijama i novim narudžbama), glazbenom ciklusu Heferer i vrlo popularnom novijem projektu – morskim orguljama u Zadru.

Uz 20-tak fotografija sa tekstualnim opisom, biti će predstavljeni važni dokumenti iz povijesti Gradione kao i dio orgulja - sviralo Principal C (iz crkve u Lepoglavi) koji je darovan Sv. Ocu prilikom apostolskog posjeta Hrvatskoj. Na monitoru u izložbenom prostoru posjetitelji će moći pogledati dokumentarni film Mire Wolf "Majstori orguljari - Heferer i sinovi" u produkciji HRT-a.

Na otvorenju će prof. Edmund Andler Borić izvesti kratki glazbeni recital.

„Obitelj Heferer je kroz 5 generacija sagradila 263 orgulja, a značajan opus ostvarila je i na izgradnji harmonija, glasovira i pianina ostavivši neizbrisiv trag u povijesti hrvatske, ali i europske glazbe (Austrija, Slovenija, BiH).  Ova izložba je tek skroman doprinos izučavanju djelovanja obitelji na području domaćeg orguljarstva i koja je neumornim radom zadužila kulturnu javnost. Neophodno je u što skorijoj budućnosti revalorizirali i cjelovito obraditi djelovanje gradione u obimnijem stručnom radu.“ (Elizabeta Wagner, iz predgovora)

Izložba će se moći pogledati do 16. rujna, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Hefele-01
  • Zagreb Hefele-02
  • Zagreb Hefele-03
  • Zagreb Hefele-04
  • Zagreb Hefele-05
  • Zagreb Hefele-06
  • Zagreb Hefele-07
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Galerija ULUPUH: Orgulje Heferer