Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Ruj
2020
22

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
07.2019

Glas Koncila

u novom broju Glasa Koncila od 13. srpnja čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila
 
INTERVJU: DR. S. IVANA PAVLA NOVINA
Prikladan i razumljiv jezik za svaki »areopag«
DR. JURE KRIŠTO
Zašto hrvatski političari ne mogu izići iz Jugoslavije?
PRILIKA
Odmor je nužnost i obveza
KOMENTAR
A što je sa sustavom?
ZAPAŽANJA
Zabrana pušenja – zdravlje ispred turističkih interesa
JOSIPA FOTAK
»Iskustvo propitkivanja jako mi je dobro došlo«
SVETI ILIJA
U svećeniku Cecelji »djelovala milost Božja«
RIJEKA
Sestre Presvetoga Srca proslavile 120. obljetnicu
HARKANOVCI
Biskup Ćiril, dobri otac biskupije
BEPI PETRAŠIĆ
Gospodarski pojas ili izdaja nacionalnih interesa?
REPORTAŽA IZ PERKOVIĆA
Kontinentalni duhovni biser na 20-ak minuta do mora

Naslovnom fotografijom na kojoj su u prvome planu djeca i redovnice te barjak s likom bl. Marije Propetoga Isusa Petković te izvještajem o središnjoj proslavi blagdana te hrvatske blaženice u Blatu na Korčuli, otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 28. u 2019. godini, s nadnevkom od nedjelje, 14. srpnja. Središnje slavlje u Blatu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, iz čije su propovijedi na naslovnici istaknute sljedeće riječi: »Uronjena u Kristovo otajstveno tijelo – u Crkvu, druge je ljude prepoznavala te gledala kao svoju braću i sestre. I zato je ne samo izvrsno polagala ispite u danima kušnje, nego je ‘riječ Kristova u svem bogatstvu prebivala u njoj’.«

»A što je sa sustavom?«, postavlja u redovitome komentaru Glasa Koncila zamjenik urednika Branimir Stanić. Povod pitanju je nedavna ostavka ministra uprave. Hoće li to riješiti dubinski problem? Neće, smatra Stanić. Nisu ga riješile ni smjene vlada. U većem dijelu komentara Stanić, međutim, propituje tečajni sustav, koji se godišnje bavi predmetima zajedno »teškim« prosječno deset milijarda kuna. Čini to uz pomoć znanstvenoga rada dr. Domagoja Sajtera, koji je objavljen u »Ekonomskom vjesniku«, časopisu Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U svakom slučaju, stanje se neće ozbiljnije popravljati dok je god sustav, bilo koji sustav, »postavljen tako da pogoduje odabranima«. U tome komentator vidi jedan od glavnih razloga što »mnogi, pogotovo mlađi ljudi, razočarani odlaze iz Hrvatske«.

Kad je riječ o životu Crkve u Hrvatskoj, mnoge će čitatelje zacijelo zanimati izvještaji o imenovanjima i razrješenjima svećenika u Dubrovačkoj, Hvarskoj, Gospićko-senjskoj, Sisačkoj i Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji. Izvještaji s dvaju događaja, nadalje, podsjećaju na dva velika lika Crkve u Hrvata u novijoj povijesti. U Harkanovcima je, u sklopu svečanoga misnoga slavlja, blagoslovljena spomen-ploča u povodu 100. obljetnice rođenja đakovačkoga i srijemskoga biskupa Ćirila Kosa, »dobroga oca svoje biskupije«, kako je to rečeno na skupu. A misno slavlje i znanstveni skup održan je i u Svetom Iliji, o 110. obljetnici rođenja i 30. obljetnici smrti glasovitoga svećenika Vilima Cecelje.

Na pitanja koja se tiču odnosa filozofije, kozmologije, znanosti, vjere i teologije odgovara u redovitome intervjuu redovnica, članica Kongregacije sestara dominikanka svetih anđela čuvara, dr. Ivana Pavla Novina. »Čovjekov se misaoni horizont brzo širi i postane jasno da je istraživanje prirode izazovno i složeno, ali da mimo prirode postoji i svijet misli, jezika i umjetnosti koji se ne da ograničiti na nabrajanje prirodnih uzroka«, kaže među ostalim sugovornica.

»Zašto hrvatski političari ne mogu izići iz Jugoslavije?« naslov je analize koju je prenio Glas Koncila, a potpisuje je povjesničar dr. Jure Krišto. »Sve da je u šumi Brezovici organiziran prvi ‘partizanski odred’ – a nije! – ne bi bilo mjesta zaključku današnjih hrvatskih ‘antifašista’ da je tada otpočela borba za slobodu hrvatske države, nego za slobodu Sovjetskoga Saveza, za pobjedu proleterske revolucije i protiv hrvatske države koju su proglasili ‘frankovci’, opet zato što se bori protiv Sovjetskoga Saveza«, kaže među ostalim autor teksta.

Redovite reportaža vodi čitatelja na »velike prostore s malo stanovnika«, u župu sv. Nikole Tavelića u Perkoviću u Šibenskoj biskupiji. »Kontinentalni duhovni biser na dvadesetak minuta do mora«, naslov je reportaže o ljudima i vjernicima koji vole svoj kraj i svoju župu, u kojoj je svaki čovjek važan.

Gitaristica, voditeljica župnoga zbora mladih »Djeca Božja«, grafička dizajnerica – sve je to Josipa Fotak iz župe Dobroga Pastira u Brestju u Sesvetama pokraj Zagreba. »Uvijek me nešto zvalo u crkvu«; »Iskustvo propitivanja jako mi je dobro došlo«; »Žao mi je ljudi bez vjere« – neke su od izjava angažirane djevojke i vjernice.

U rubrici »Susret« predstavlja se Bepi Petrašić, ribar iz Komiže, u prilogu pod naslovom »Gospodarski pojas ili izdaja nacionalnih interesa?«. »Pa kako bi Slavonija izgledala bez granica, da svatko po njoj vršlja i radi što hoće? E tako je nama na moru. Gospodarski je pojas trebalo proglasiti jer sve se drugo može gledati kao izdaja nacionalnih interesa ili neko podaništvo koje se ne brine o zaštiti svoga teritorija i interesa svoga naroda«, kaže među ostalim Petrašić.

»Odmor je nužnost i obveza«, naslov je članka u »Prilici«, prilogu Glasa Koncila. Tekst koji potpisuje psihologinja dr. Lovorka Brajković pokušava odgovoriti na pitanja kako se uistinu odmoriti i kako se nakon odmora vratiti u realnost.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila