Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Ruj
2020
22

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
07.2019

Glas Koncila

u novom broju Glasa Koncila od 20. srpnja čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila
 
INTERVJU: ZVONIMIR KALIĆ
Potrebna je strategija opstanka hrvatskoga sela
MLADI MLADIMA
Ljetni duhovni filmski kutak
PRILIKA
Plastika u tanjuru
KOMENTAR
Mentalitet pobjednika
PAPA NIJEMCIMA
Sinodski put traži »prigode za naviještanje«
ZAPAŽANJA
Prazne se škole, burze i riječi
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
Sladila i zdravlje potomaka
IVAN KARLOVČAN
Kako je biti mladi potkivač konja
FELJTON
SDS-ove prijetnje ukidanjem biskupije
NAŠI RAZGOVORI
Kada »moram(o)« na misu?
ANTONIO VOLAREVIĆ
Za pomoć zelenomu biseru Jadrana
REPORTAŽA
O dvije srodne duše na padinama Mosora

Na naslovnici »Glasa Koncila« br. 29. u tekućoj 2019.  objavljena je vijest: »Duhovni je preporod neprocjenjiv« s nekoliko dojmljivih fotografija o »sasvim (ne)običnom obiteljskom ljetovanju«, kako to doslovce piše u nadnaslovu teksta, u franjevačkom samostanu na otoku Krapnju pokraj Šibenika. Riječ je o duhovno-rekreativnom odmoru u organizaciji Malog tečaja kršćanstva Kursilja.

»Mentalitet pobjednika« naslov je komentara Branimira Stanića, zamjenika glavnog urednika, u kojemu se najprije osvrće na nedavnu odluku Ustavnog suda o pravima srpske manjine u Vukovaru ističući: »Uopće razmišljati o uvođenju dvojezičnoga pisma u Vukovaru a da prethodno nisu dostojanstveno pokopane sve žrtve opire se zdravorazumskom poretku, jer tko još u civiliziranom svijetu trguje vrijednostima pokojnika a da se prethodno nije održala ostavinska rasprava?« Potom postavlja pitanje u povodu filma o generalu Gotovini prikazanom na Pulskome festivalu: »Pitanje je zašto o hrvatskim generalima postoji dosad samo jedan afirmativan film; zašto postoji teški deficit igranih filmova o prvom hrvatskom predsjedniku, o znamenitim velikanima iz bilo kojega područja novije i starije hrvatske povijesti, uključujući i crkvene velikane?«

»Potrebna je strategija opstanka hrvatskoga sela«, naslovljen je središnji intervju s Zvonimirom Kalićem, magistrom međunarodnih odnosa i diplomacije, glazbenikom i prošlogodišnjim najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednikom iz župe sv. Ivana Krstitelja iz Vrpolja pokraj Đakova, u kojemu se osvrće na proizvođače o proizvodnju hrane u Hrvatskoj, otkupom pšenice, mogućnostima i isplativosti bavljenja drugim poljoprivrednim kulturama i sl.

U rubrici »Teološki osvrt« prikazano je nedavno objavljeno pismo  pape Franje »hodočasničkomu Božjemu narodu u Njemačkoj« naslovljeno »Sinodski put traži ‘prigode za naviještanje’.« Već u uvodu Sveti Otac na neki način sažima svoje pismo sugerirajući u nekoliko redaka barem dvije stvari. Prvo, Crkva je djelo Božje, plod Kristova uskrsnuća i djelo Duha Svetoga, što opravdava hrabrost i nadu jer ni danas, usprkos svoj krizi, Božja moć nije manja nego u vrijeme prve apostolske Crkve. To znači… da je sinodski put traženje volje Božje, nadahnuća Duha Svetoga. Drugo, prvotna je zadaća Crkve naviještanje evanđelja. K traženju »prigoda za naviještanje« mora biti usmjeren sinodski put, a ne k površnomu prilagođavanju duhu vremena i trendovima suvremenoga društva.

»Zapažanja« u ovome broju naslovljena »Prazne se škole, burze i riječi« već tradicionalno zanimljivo i intrigantno upozoravaju na niz aktualnih društvenih tema i problema, među kojima je i pomalo šokantna vijest da je Gradsko vijeće Nijmegena, najstarijega grada u Nizozemskoj, odlučilo je zatvoriti školsko igralište »jer proizvodi preveliku buku«.

Antonio Volarević, predsjednik Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve, u tekstu pod naslovom: »Za pomoć zelenomu biseru Jadrana«, predstavlja ciljeve udruge, njezin rad i predstojeće planove.

»O dvije srodne duše na padinama Mosora«, naslov je reportaže iz župa sv. Ivana Krstitelja u Mravincima i Bezgrješnoga začeća BDM u Kučinama u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila