Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Tra
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
08.2019

Glas Koncila

u novom broju Glasa Koncila od 03. kolovoza čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila
 
INTERVJU: DR. MATO PALIĆ
Sva obilježja totalitarnih sustava treba ukloniti
PROF. MILJENKO BREKALO O STUDENTSKOJ PERCEPCIJI
Obrambeni Domovinski rat mora se učiti na svim razinama
PRILIKA
Roman u nastavcima: Knjiga puna sarma
KOMENTAR
Tko može slaviti Dan pobjede?
ZAPAŽANJA
Ostarjelost prije visokoga standarda
PAPA O ŽRTVAMA PROSTITUCIJE
»Uistinu raspete žene«
BRANITELJICA IVANA HABERLE
»Mediji su gotovo slomili duh hrvatskoga čovjeka«
SPROVOD JOSIPA BRIŠKOGA
Služenje miru – služenje je dobru
MLADI MLADIMA
Vječna zahvalnost za branitelje domovine
REPORTAŽA: VIS
Život u kruni Jadrana
 

Naslovnica novoga broja katoličkoga tjednika Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 4. kolovoza u fokus stavlja velikoga supatnika bl. Alojzija Stepinca, krašićkoga župnika Josipa Vranekovića, čija je bista – u povodu 55. godišnjice smrti – otkrivena u Krašiću te je tim povodom slavljena i euharistija. Vraneković je vodio dnevnik svojih doživljaja i svjedočanstava o blaženiku koji su najznačajniji izvor za Stepinčev život u krašićkom zatočeništvu.

Više je priloga – počevši od komentara glavnoga urednika mons. Ivana Miklenića – posvećeno Danu pobjede i domovinske zahvalnosti. On kaže da »pitanje tko može slaviti Dan pobjede u Hrvatskoj propitkuje cjelokupno stanje suvremenoga hrvatskoga društva, aktualno stanje hrvatskoga naroda i hrvatske države te ne bi smjelo ostati bez isto tako stvarna i istinita odgovora. Je li takav odgovor: samo oni koji su Hrvatskoj i hrvatskomu narodu nabili luđačku košulju?«.

Za Glas Koncila govori Ivana Haberle, predsjednica udruge »Žene u Domovinskom ratu Zadar« koja tvrdi da probleme i izazove ženske braniteljske populacije ne treba rješavati izdvojeno od muške, a iznosi i podatak kako je u obrani aktivno sudjelovalo 24.246 žena, odnosno oko 5 % ukupnoga broja branitelja. Iznosi i mišljenje kako su »mediji gotovo slomili duh hrvatskoga čovjeka«, ali vjeruje da za zajedništvo nikada nije prekasno.

O studentskoj percepciji Domovinskoga rata bavi se povjesničar ddr. Miljenko Brekalo, a prvi rezultati istraživanja pokazuju da je izrazito pozitivna percepcija hrvatskih branitelja među studentima i u hrvatskoj društvu općenito, a također i da je većini studenata poznata tek na načelnoj razini činjenica hrvatskoga osamostaljenja, dok su konkretnija znanja vrlo reducirana i slabo poznata. I »Mladi mladima« u svojoj se rubrici bave pitanjem zahvalnosti i domoljublja…

Sugovornik u intervjuu Glasa Koncila je dr. Mato Palić s Katedre ustavnih i političkih znanosti Pravnoga fakulteta u Osijeku koji analizira i daje tumačenje o nekim ustavnopravnim temama koje u posljednje vrijeme ponovno zaokupljaju hrvatsku javnost – od pitanje predsjedničkih ovlasti, referenduma, prava na priziv savjesti…

Redovite rubrike tematiziraju uvođenje nacionalne mirovine kao dio programa socijalne strategije u »Propisi-pravo-pravda«, izumiranje kukaca u »Prigovoru znanosti«, SDS-ov dosje o nadbiskupu Viktoru Buriću u »Povijesnom feljtonu«, sakralnu umjetnost Teodora Golubica u »Katoličkim oblikovateljima kulture«, pitanje kontradiktornosti kod evanđeoskih izjava u »Našim razgovorima«, nužnost askete u »Uvodu u duhovni život«…

Reportaža donosi prikaz života u kruni Jadrana, iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Visu – gdje vjernička žilavost čuva prošlost i gradi budućnost.

Tu su i izvještaji iz Boričevca gdje se spomenulo žrtava »prve puške«, iz Stepinčeva karmela u Brezovici gdje su proslavili 80. obljetnicu dolaska sestrama karmelićanki, s oproštaja hrvatskoga vojnika Josipa Briškoga poginuloga u Afganistanu i mnoge druge vijesti iz svih hrvatskih (nad)biskupija i Crkve u svijetu.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila