Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
12:31
Velj
2020
26

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
08.2019

Glas Koncila

u novom dvobroju Glasa Koncila od 10. kolovoza čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila
 
INTERVJU: NADBISKUP HENRYK HOSER
Poziv na obraćenje prepoznatljiva je međugorska crta
Velikogospojinski prilog – riznica uslišanja
PAPA FRANJO ODLUČIO
Mons. Bože Radoš – novi biskup varaždinski
KOMENTAR
Važne poruke za budućnost
KNIN
Uz Mariju »čudo slobodne i neovisne države«
DNEVNIK D. BUDISAVLJEVIĆ
Brojni historiografski upitnici
JEDINI SVEĆENIK AKADEMIK
Preminuo dr. o. Franjo Šanjek
VATIKAN
Papa pisao svećenicima
ZAPAŽANJA
Zašto provoditi (ispod)prosječan školski eksperiment?
GABRIJELA DEGLIN
»Znam koliko je župa dala meni«
MLADI MLADIMA
Uzorna poniznost slavne Majke
 

Naslovnica »Glasa Koncila« dvobroja 32-33 u tekućoj 2019. posvećena je jubilarnom 30. »Mladifestu« u Međugorju, održanom od 1. do 6. kolovoza uz sudjelovanje oko 80.000 mladih, preko 700 svećenika, kardinala i (nad)biskupa iz europskih i prekooceanskih zemalja, među kojima su bili i članovi Rimske kurije, Papin vikar za Rim i drugi. Od brojnih duhovno bremenitih poruka izdvojene su riječi iz homilije predstavnika Svetoga Otca u BiH nadbiskupa Luigi Pezzuta: »Kad ti Bog u Isusu kaže: ‘Idi za mnom’, to znači da se on, Bog, saginje nad tobom, zaljubljuje se u tebe. To znači da si mu ‘ti ukrao srce, a on te ispunja svjetlošću’. To je ono što se dogodilo u Mariji… Kada Bog svakomu od nas govori: ‘Idi za mnom’, mi ulazimo na taj isti Marijin put«.

Cijeli je velikogospojinski broj prožet raznovrsnim i bogatim marijanskim temama.

»Važne poruke za budućnost« naslov je komentara glavnog urednika Ivana Miklenića, u kojemu se osvrće na nekoliko važnih poruka izrečenih uz spomen na 24. obljetnicu »Oluje«, među kojima posebnu pozornost zaslužuju ona o nužnosti istraživanja i kažnjavanja ratnih zločina, novi ugriz poglavara Srpske pravoslavne Crkve i ona o poticanju povratka hrvatskih iseljenika u domovinu.

»Poziv na obraćenje vrlo je prepoznatljiva međugorska crta«, naslovljen je središnji intervju s nadbiskupom Henrykom Hoserom, apostolskim vizitatorom za Međugorje, koji je pored ostaloga istaknuo: »U svijetu postoje, kao prvo, mnoga marijanska svetišta u kojima uopće nije bilo ukazanja. A postoje i ona u čijim su početcima bila navodna ukazanja, posebno u davnini, ali ona nisu priznata. Ukazanja nisu uvjet za štovanje Marije, niti su ukazanja predmet štovanja. U Međugorju fenomen još uvijek traje, tako da nije zaokružen. Valja biti strpljiv.«

»Zapažanja« u ovome broju naslovljena »Ako je školski eksperiment (ispod)prosječan, ima li ga smisla provoditi?« zanimljivo i intrigantno upozoravaju na niz aktualnih društvenih tema i problema, među kojima, što se vidi već iz naslova, i na poražavajuće vijesti iz obrazovnoga sektora, koje uz rezultate ovogodišnje mature pokazuju da učenici osnovnih i srednjih škola, koji su lani sudjelovali u eksperimentalnoj provedbi »Škole za život«, nisu napredovali te da su na relativno niskoj razini sposobnosti rješavanja problema.

Analizirajući knjigu »Dnevnik Diane Budisavljević 1941. – 1945.« u izdanju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu i Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac g. 2003., temeljem koje je rađen istoimeni hrvatski film redateljice Dane Budisavljević, nameću se brojni historiografski upitnici. Naime, neke njegove stranice,  posebice njegovo kasnije tumačenje i nametnuta percepcija u većem dijelu javnosti stvaraju opravdanu sumnju – je li »Dnevnik« ideološki izmasakrirani izvornik?

Prof. Meri Butirić, predsjednica županijske Udruge za djecu i mlade s teškoćama čitanja, pisanja i učenja »Dyxy« iz Splita predstavlja ciljeve udruge, njezin rad i predstojeće planove.

Peti nastavak povijesnog feljtona o praćenju komunističke tajne policije biskupa Viktora Burića donosi izvješće doušnika »Gorkog« o biskupovu boravku na Koncilu u Rimu.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila