Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
09.2019

Glas Koncila

u novom broju Glasa Koncila od 21. rujna čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila
 
INTERVJU: DR. STEFANO LASSI
Usvojiti prokušane instrumente u formaciji svećenika i prevenciji zloporabe moći
ALEKSANDRA MARKOVIĆ
»Boli me ljudska zatvorenost, tuga i okrenutost prema sebi«
PRILIKA
Velikosrpska propaganda u 21. stoljeću plaća se hrvatskim novcem
KOMENTAR
Pitanja uklanja samo istina
ZAPAŽANJA
Komu hrvatsko izaziva alergiju?
DAN HRVATSKIH MUČENIKA
Sjećanje kao poticaj
BISKUP VICTOR AGBANOU
Afrikanci vjerom stekli novi identitet
O. RICHARD HENKES
Novi blaženik – žrtva Dachaua
HRVATSKI FARMERI
Stočarstvo – temelj poljoprivrede
CRKVA U NJEMAČKOJ
Sinodski put – »razlaz« s tradicijom?
REPORTAŽA: ČABAR I PLEŠCE
Entuzijazmom se odupiru »mrtvilu«

U Zrinu uz 76. obljetnicu spomena na stradanje žrtava partizanskoga zločina blagoslovljena je novoizgrađena spomencrkva i slavljena svečana euharistija s koje su postavljena pitanja koja ne mogu i ne smiju ušutkati. Katolički tjednik Glas Koncila, stoga, svoj 38. broj naslovnicom i komentarom urednika mons. Ivana Miklenića otvara tom temom izvještavajući sa samoga događaja pod naslovom „Protivnici istine omogućuju širenje mržnje i netrpeljivosti“.

Tematizirajući pitanja koja je kardinal Josip Bozanić postavio u svojoj homiliji u Zrinu, urednik Miklenić ističe i kako su mediji prešutjeli taj događaj: „Samo krajnje naivni mogli bi pomisliti da je takav odnos prema žrtvama komunističke revolucije slučajan jer oni koji pošto-poto žele zadržati kotač povijesti i s njim laži komunističke ideologizirane povijesne interpretacije, a s tim i okovanost i neslobodu hrvatskoga naroda, vrlo dobro znaju kako i zašto tako postupaju.“

Uz početak konferencije »Formacija i prevencija« koja se održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu sugovornik Glasa Koncila talijanski je psihijatar i psihoterapeut dr. Stefano Lassi koji govori o drami koju Crkva proživljava u vezi sa spolnim zloporabama klerika te koje je korake nužno poduzeti da bi se poboljšala formacija svećenika. Govori i o iskustvu pripravničke godine u sjemeništima Toskane uoči ulaska u bogosloviju, a osvrće se i na koji način govoriti o homoseksualnosti te celibatu u Crkvi.

Kako su Afrikanci vjerom stekli novi identitet? Na to pitanje odgovara predsjednik Beninske biskupske konferencije mons. Victor Agbanou koji je ugošćen na stranicama GK-a i ističe da je nužno da Europa ponovno pronađe radost vjere.

O aktualnoj temi Crkve u svijetu progovara se u teološkom osvrtu i daje promišljanje vodi li „sinodski put“ Crkve u Njemačkoj u „razlaz“ s tradicijom. Ističe se da se teme koje se žele obraditi ne tiču samo Crkve u Njemačkoj, nego univerzalne Crkve te ne mogu biti predmet razmatranja i odluka partikularnih Crkava.

Hrvatski farmeri Mato Volić, Ivo Turalija i Tamara Rebić iz župe Vojnić u Karlovačkoj županiji svjedoče da je stočarstvo temelj poljoprivrede te se problematizira zašto žene na obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima nemaju jednaka prava kao i u drugim sustavima.

U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi svoje životno i vjerničko svjedočanstvo podijelila je Aleksandra Marković iz župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju.

U ovoj broju donose se reportaže iz dviju župa Gorskoga kotara – Sv. Antuna Padovanskoga u Čabru i Presvetoga Trojstva u Plešcima – gdje se unatoč „mrtvilu“ i mnogim teškoćama rubnoga dijela Hrvatske vjernici i župna zajednica odupiru entuzijazmom i inicijativama.

Donose se i brojne druge vijesti i izvještaji iz Crkve u Hrvatskoj, među kojima su istaknuti slavlje Dana hrvatskih mučenika na Udbini, spomen na 25. obljetnicu pohoda pape Ivana Pavla II., trodnevni teološko-pastoralni seminar za svećenike u Đakovu, svećenička skupština Hvarske biskupije, smrt filologa, povjesničara i publicista o. Vladimira Horvata i mnoge druge vijesti.

Prilog Glasa Koncila „Prilika“ donosi detaljnu analizu povjesničara dr. Jure Krište koji se pita zašto su irski esejist Hubert Butler i američko-irski pjesnik Chris Agee protiv Alojzija Stepinca te se problematizira plaća li se hrvatskim novcem velikosrpska propaganda u 21. stoljeću.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila