Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
12:31
Velj
2020
26

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
11.2019

Glas Koncila

u novom broju Glasa Koncila od 23. studenog čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila 111
 
INTERVJU: MONS. BOŽE RADOŠ
Poslani smo upravo ovim ljudima
STUDIJSKI DANI ŽELJKA MARDEŠIĆA
Glad za dijalogom u društvu i Crkvi
PRILIKA
Razotkrivena sprega politike i filmske industrije
KOMENTAR
Istina i pravda – temelj pomirenja
ZAPAŽANJA
Hrvatski iseljenici još računaju na povratak
MLADI MLADIMA
Sreća i bogati mladić koji je propustio svoju priliku
ANGELUS
Siromašni: blago Crkve i nebeski vratari
KANONIZACIJA HENRYJA NEWMANA
Biti svjestan dara katoličke vjere
MISE I SUSRETI UZ DAN SIROMAŠNIH
Hrvatski biskupi pohodili najpotrebitije
FELJTON
Mons. Božu Milanovića vlasti su namjeravale »goniti«
REPORTAŽA IZ MANUŠA
Da bačeno sjeme na njivi župe uspije i uzraste
 

Dvjema fotografijama s komemoracija hrvatskoga ratnog stradanja u Škabrnji i Vukovaru otvara se novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 24. studenog.

Središnja poruka koja nosi naslovnu stranicu jest da se prijateljstvo među narodima uspostavlja istinom, pravdom i žrtvom. »Zajednica – župna, gradska, narodna, državna – može imati uspjeha samo kada u njoj ima istinskih služitelja općega dobra, spremnih nesebično slijediti ideale mira utemeljene na pravdi i istini«, poručio je biskup Perić koji je predslavio misu u Vukovaru.

Na tragu tih poruka glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić također apostrofira da su istina i pravda temelj pomirenja. »Kad bi hrvatske državne vlasti postupale uvažavajući zdrav razum, pravdu, istinu, međunarodno pravo i demokratska načela, u Hrvatskoj bi postojao stvaran i zdrav temelj i za priznanje promašenosti velikosrpske politike i za još veću spremnost na opraštanje zlodjela koja se više ne mogu ispraviti i za civilizacijsko pomirenje ne samo u hrvatskim granicama, nego i općenito u hrvatsko-srpskim odnosima«, zapisao je među ostalim u komentaru mons. Miklenić.

Posebna pažnja pridana je plodovima Svjetskog dana siromašnih u Crkvi u Hrvata te su prikazane mise i pohodi biskupa najpotrebitijima. Ove godine kardinal Josip Bozanić posluživao je objede najpotrebitijima i s njima ručao u pučkoj kuhinji u sklopu samostana Misonarki ljubavi.

Središnji događaj Crkve u Hrvatskoj ovoga je tjedna ređenje mons. Bože Radoša za biskupa varaždinskoga u nedjelju Krista Kralja 24. studenog. Pored svojih intenzivnih obveza, preseljenja, duhovnih obnova i molitvi, mons. Radoš pronašao je i vremena za razgovor s Glasom Koncila koji je objavljen u rubrici »Intervju«.

Teološki osvrt na 11. stranici donosi drugi nastavak priče o liku i djelu nedavno kanoniziranog Johna Henryja Newmana. »Ona je (Katolička Crkva) kao fotografija prve Crkve. Ili u najmanju se ruku razlikuje od prve Crkve otprilike kao što se razlikuju fotografija čovjeka u četrdesetima od onoga u dvadesetima. Zna se da je to isti čovjek«, glasi jedan od Newmanovih citata.

Na 16. i 17. stranici Glas Koncila donosi opširne izvještaje s misa zadušnica za fra Jurja Mirka Mataušića i profesora Alde Starića i studijskih dana Željka Mardešića koji su se održali na HKS-u.

U rubrici reportaža prikazana je župa sv. Roka iz splitske četvrti Manuš, koja je najmlađa župa Katedralnog dekanata. Uz mnoštvo fotografija u tekstu je bilo riječi o socijalnom i duhovnom nerazmjeru koji okružuje život župe, pitanja apartmanizacije koja je župu pretvorila u »turističku župu«, ulozi mladih u karitativnim aktivnostima i njegovanju međugeneracijskog zajedništva.

Redoviti prilog Glasa Koncila »Prilika« ususret blagdanskim danima odgovara na pitanje jesu li suhomesnati proizvodi štetni po zdravlje. Bavi se obnovljivim izvorima u novoj industrijskoj revoluciji, a u književnosti prikazuje knjigu »Oproštaji i susreti« Luke Brajnovića iz pera komparatistice književnosti Nikoline Mesić.

Rubrika »Mladi mladima« bavi se pitanjem sreće i želje za uspjehom među mladima. Kroz prispodobu o bogatom mladiću koji je pred Isusa došao u dobroj namjeri, no nije bio spreman odreći se materijalnog prije nego li pođe s Kristom, čime je, kako kaže papa Franjo, propustio priliku za onime što bi zasigurno postalo veliko prijateljstvo.

Novi nastavak povijesnog feljtona iz dokumenata tajnih službi pokazuje da su komunističke vlasti imale namjeru sudski goniti i mons. Božu Milanovića.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila 111
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila