Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:59
Srp
2020
09

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
01.2020

Glas Koncila

u novom broju Glasa Koncila od 18. siječnja čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila
 
INTERVJU: STJEPAN GADŽO
Jačati porezni moral, ali i odgovornost mjerodavnih za trošenje
VESNA ŠANIĆ
»Prenoseći svoja znanja, sijat ćemo sjeme ljubavi«
DOM NA SUŠAKU
Prvi hrvatski specijalizirani dom za osobe s demencijom
KOMENTAR
Zavjera protiv istine
ZAPAŽANJA
Da čitava godina bude mirna i dobra
MLADI MLADIMA
Kakvo je mjesto mladih u društvu?
MOTUPROPRIJ »APERUIT ILLIS«
Neka poraste bliskost sa Svetim pismom
VIKENDI SRCA MARIJINA
Duhovni susreti za parove željne djece
GVOZDANSKO
Spomen na herojsku obranu hrvatskih ognjišta
FELJTON
Tko je bio »obrađivan« u SDS-ovoj akciji »Amandman«?
REPORTAŽA IZ VIŽINADE
Više ne napuštaju svoje domove
 

Naslovnicom koja donosi fotografiju na kojoj su u Sikstinskoj kapeli papa Franjo i diplomati akreditirani pri Svetoj Stolici te pripadajući tekst o događaju, otvara se novi broj Glasa Koncila, priređen za 19. siječnja.

Na susretu s diplomatima, Sveti je Otac citirao afričku poslovicu koja kaže da je »za odgoj djeteta potrebno čitavo selo«. »Takvo ‘selo’ mora u središte staviti osobu, promicati kreativnost i odgovornost radi sposobnosti za stvaranje dugoročnih projekata te oblikovati osobe koje su kadre staviti se u službu zajednice«, naglasio je papa Franjo. U svome je obraćanju naglasio da su mladi budućnost, nada i sadašnjost, potaknuo na »očuvanje plamena dijaloga i samokontrole« te upozorio kako kriza Sjedinjenih Država i Irana može položiti temelje sukoba širih razmjera.

Glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić u svome se komentaru naslovljenom »Zavjera protiv istine« dotaknuo slučaja smjenjivanja Bore Nogala, ravnatelja Dječje bolnice na Srebrnjaku u Zagrebu. »Ne može opstati država u kojoj je lažna optužba dovoljna za skidanje nečije glave, odnosno država u kojoj lažna optužba uživa snagu očite istine te se onda po njoj postupa ostavljajući zainteresiranu javnost u neznanju i zabludi… Naime, u slučaju Srebrnjak nije žrtva samo smijenjeni ravnatelj, nego je žrtva istina, koja je grubo pogažena, iznakažena i prognana, a u drugom koraku žrtva je i pravda«, istaknuo je mons. Miklenić. »Svako postupanje u kojem je najprije pogažena istina, s njom ujedno i pravda, očito je nasilje koje dovodi u pitanje i pravni poredak, a kad u takvu postupanju sudjeluju tijela javne vlasti, dovodi se u pitanje cjelokupni državni ustavnopravni poredak, odnosno Republika Hrvatska«, dodao je glavni urednik.

Među središnjim tekstovima koji nose novi broj Glasa Koncila su razgovor sa Zvonimirom Kvesićem, koordinatoru programa »Vikendi Srca Marijina«, koji je tijekom protekle tri godine pomagao brojnim parovima koji su se borili s neplodnošću, te reportaža iz prvog doma u Hrvatskoj za skrb za osobe s demencijom na Sušaku koji je nastao pod okriljem riječkog Caritasa te njime upravlja privremena ravnateljica s. Mirjam Jerković.

»Činjenica da ne može tako lako doći do djeteta u braku dovoljno je potresna svakom paru, pa još inzistiranje okoline zna biti naporno i ne pridonosi rješenju. Bitno je da par kroz sve to prođe, da prihvati situaciju, a taj proces osvještavanja i saznavanja da postoji problem nije uvijek jednostavan ni lak«, rekao je Kvesić.

Među ostalim vijestima i tekstovima na izdanju od 32 stranice, Glas Koncila donosi i nagovor koji je papa Franjo izrekao prilikom krštenja 32 djece u Sikstinskoj kapeli o blagdanu Krštenja Isusova te vijesti o prilogu o celibatu koji je pokrenuo žustre rasprave. »Koliki samo – tužno je to reći – koliki učenici Gospodinovi popit paunova se prave da su Gospodinovi učenici. Nije dobar učenik onaj koji se šepiri. Dobar je učenik ponizan, blag, onaj koji čini dobro a da se ne vidi«, poručio je Sveti Otac u Sikstinskoj kapeli.

U rubrici Intervju Glas Koncila razgovarao je sa dr. sc. Stjepanom Gadžom, docentom na katedri za financijsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci i međunarodnim stručnjakom za oporezivanje multinacionalnih tvrtki. Docent Gadžo se u razgovoru dotaknuo fenomena izbjegavanja plaćanja poreza, čemu pribjegavaju broje multinacionalne tvrtke koje posluju i na hrvatskom tržištu. Docent Gadžo istaknuo je da Europska unija još uvijek nema čvrste mehanizme pravednije oporezivanja multinacionalnih kompanija. Situaciju dodatno komplicira i razvoj digitalnih tehnologija te »digitalne ekonomije«, a međunarodna pravila koja reguliraju takvo poslovanje osmišljena su dvadesetih godina prošlog stoljeća, čime su zastarjela u kontekstu suvremenog svjetskog gospodarstva.

U teološkom osvrtu Darko Grden piše drugi nastavak osvrta na motuproprij »Aperuit illis« ususret Nedjelji Božje riječi, koji ističe potrebu za duhovnom i ustrajnom bliskošću sa Svetim pismom.

Ovotjedna reportažu Vlado Čutura donosi iz župe sv. Jeronima u Vižinadi, a u rubrici Mladi mladima odgovara se na pitanje kakvo je mjesto mladih u hrvatskom društvu.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila