Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
06.2020

Glas Koncila

u novom broju Glasa Koncila od 13. lipnja čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila
 
INTERVJU: DR. LASZLO HORVATH
I Mađari su sudjelovali u obrani Hrvatske
ZASJEDALI HRVATSKI BISKUPI
Doba posvješćivanja granice čovjekovih moći i snage
MLADI MLADIMA
Sretno i mirno djetinjstvo kao put u život
KOMENTAR
Izborni poučak
ZAPAŽANJA
Pedeset tisuća razloga za brigu
NOVI VATIKANSKI ZAKON
Za više transparentnosti i uštede
PAKISTANSKI KRŠĆANI
Prisiljeni trgovati religijom za hranu
PISMO RODITELJIMA ŠKOLARACA
Vjeronauk otkriva dublji životni smisao
GLOBALNI PROMAŠAJ
Liberalizam nema odgovora na društvenu krizu
MREŽAR MEIĆ SIDIĆ
Uz strpljiv rad dolaze i rezultati
REPORTAŽA: ŽUPA DRAŽ
Nakon mise i dalje odjekuje pjesma baranjska

Izvještaj i fotografija s obilježavanja 75. obljetnice maceljske tragedije misom i križnim putem – otvara drugi lipanjski, a 24. broj u tekućoj godini, katoličkoga tjednika Glasa Koncila s naslovom »Tek nad grobovima mrtvih moguće je pomirenje živih« – porukom iz homilije zagrebačkoga pomoćnoga biskupa mons. Mije Gorskoga.

Komentar glavnoga urednika mons. Ivana Miklenića pod naslovom »Izborni poučak«, među ostalim, donosi: »Posljednji predsjednički izbori i dosadašnje obnašanje predsjedničkoga mandata pokazali su da se birači na izborima ne bi smjeli voditi tek željom za osvetom, željom za kažnjavanjem onih koji ne izvršavaju svoja obećanja i ne služe dovoljno stvarnim hrvatskim ciljevima i interesima, nego da bi trebali odgovorno tražiti dublju motivaciju za davanje svoga glasa.«

O mađarskoj nacionalnoj manjini, njezinoj povijesti, problemima i očekivanjima u Glasu Koncila objavljen je intervju s dr. Laszlom Horvathom, jednim od istaknutih članova Društva mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj, neumornoga istraživača povijesti i kulturne baštine Mađara u Hrvatskoj koji je istaknuo da su i Mađari sudjelovali u obrani Hrvatske.

Da je europska zapadna politika pod utjecajem liberalnih ideja dala doprinos potiskivanju religije iz javnoga života piše u svojem promišljanju dr. fra Luka Marković koji ističe da »liberalizam nema odgovor na društvenu krizu« te da je »priča liberalne ideologije o pravednom svijetu globalni promašaj«.

Među zemljama u kojima kršćani nemaju sigurnost i gdje su im ugroženi životi jest i Pakistan, južnoazijska zemlja u kojoj je tijekom korona krize kršćanima bila uskraćena pomoć. Na to su upozorile dvije međunarodne udruge, a o tome kako su kršćani »prisiljeni trgovati religijom u zamjenu za hranu« piše se detaljno u prilogu objavljenom na stranicama Glasa Koncila.

U rubrici »Susret« o tradicionalnom obrtu izrade i krpanja ribarskih mreža govori otočanin iz Jezera na Murteru Svemir Meić Sidić, dok reportaža na duplerici ovoga puta donosi pregled pastoralnoga života u baranjskoj župi sv. Barbare u Dražu.

U rubrici »Mladi mladima« govori se o djeci i mladima u povodu Međunarodnoga dana nevine djece žrtava agresije i Svjetski dan borbe protiv dječjega rada, u »Propisi-pravo-pravda« piše se o nacionalnoj mirovini, »Prigovor znanosti« tematizira kako je suprotno znanstveno mišljenje onome koje prevladava u javnosti o koronavirusu bilo nemoguće čuti. »Uvod u duhovni život« piše o Kristu kao modelu duhovnoga praćenja, a u »Katoličkim oblikovateljima kulture« predstavlja se pokretač dramske književnosti bačkih Hrvata Ivan Petreš. Meditaciju o sv. Jeronimu potpisuje Ivan Bodrožić.

Drugi nastavak nove rubrike »Svježe iz konzerve« potpisuje V. Dunižarić, a Glas Koncila donosi i serijal o ranjenim crkvama Zagrebačke nadbiskupije u kojima prikazuje razmjere štete nastale u potresu u ožujku, a u ovom broju govori se o crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu.

Tu su i vijesti o 60. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, pismo kardinala Josipa Bozanića roditeljima školaraca, izvještaji iz Krka i Siska s proslave zaštitnika biskupije sv. Kvirina te vijest s 53. vozočašća na Trški vrh.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila