Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
30

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
07.2020

Glas Koncila

u novom broju Glasa Koncila od 18. srpnja čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila
 
INTERVJU: DR. MATO ARTUKOVIĆ
U hrvatskom narodu ne postoji antisemitski kontinuitet
PRILIKA
Jesen za siromašne?
MARIJA VUKOVIĆ
»Preko djelovanja u župi nadišla sam sramežljivost«
KOMENTAR
Suočiti se s »trećom ideologijom«
ZAPAŽANJA
Napreduje samo ono društvo koje štiti nemoćne
IZAZOVI KORONA-KRIZE
Obitelj je »motor društva«
MIGRANTI U EUROPI
Dolaze li samo u potrazi za boljim životom?
BLATO
Proslava blagdana bl. Marije Propetog Petković
HBK O KARIZMATSKOM POKRETU
Izvor za obnovu Crkve
MEDICINSKE SESTRE I KORONA
U teškim danima osnažene vjerom
FELJTON
U Jasenovcu kažnjeni i ustaški agenti
REPORTAŽA IZ ĐURĐENOVCA
Župa izrasla iz radničke kolonije

Viješću o imenovanju mons. Dražena Kutleše za novog splitskog nadbiskupa koadjutora te mons. Petra Palića za novog mostarskoga biskupa, naslovna stranica otvara novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 19. srpnja. Na tu se vijest na narednim stranicama nadovezuju i poruke dobrodošlice koje su mons. Kutleši i mons. Paliću uputili nadbiskup Marin Barišić i biskup Ratko Perić.

Komentar u novom broju Glasa Koncila napisao je zamjenik glavnoga urednika Branimir Stanić koji se osvrće na nedavnu odluku austrijskoga parlamenta o zabrani svečanosti u spomen na bleiburški masakr. »Odluka koju su izglasali austrijski zastupnici neizravno poziva da se sporna pitanja riješe i uz pomoć dijaloga dviju država i uz pomoć Europske unije. To se može shvatiti kao povijesna šansa novoizabrane hrvatske vlasti da, makar na inicijativu druge države, bude prva koja će stati na kraj onima koji desetljećima oduzimaju dostojanstvo bleiburškim žrtvama«, piše Branimir Stanić.

U rubrici Intervju objavljen je razgovor sa dr. sc. Matom Artukovićem, znanstvenikom s podružnice Hrvatskog instituta za povijest u Slavonskom Brodu, o hrvatsko-židovskim odnosima kroz povijest. »U vrijeme NDH određeni broj Židova proglašen je ‘počasnim arijevcima’. Vjerojatno nigdje drugdje u porobljenoj Europi nije postojala takva kategorija. To je osiguralo opstanak određenomu broju pripadnika židovskoga naroda. Vjerojatno je jedino u Zagrebu, od svih porobljenih zemalja, tijekom sve četiri godine postojanja NDH djelovala Židovska općina«, objasnio je dr. Artuković.

U novom broju Glasa Koncila objavljen je i razgovor s dr. Vincenzom Bassijem, čelnikom Europskog saveza katoličkih obitelji, koji je progovorio o nadolazećim izazovima korona-krize. U razgovoru je dr. Bassi među ostalim naglasio: »Pandemija je pokazala važnu činjenicu da je obitelj osnovni i neophodan ‘motor društva’. Bez obitelji ljudi i države ne bi mogli proći kroz pandemiju, jer se pokazalo da su upravo obitelji prvo mjesto solidarnosti, posebice među različitim naraštajima. Obitelji su se svakoga dana suočavale s brojnim izazovima – u tome su najčešće bile same, primajući tek rijetku potporu države«.

U teološkom osvrtu Darko Grden predstavlja dokument »Karizmatski pokret i obnova u Duhu u Katoličkoj Crkvi. Fenomenološka analiza i pastoralne smjernice« koji je izradilo Vijeće HBK za nauk vjere. »U karizmatskom pokretu prevladavaju laici, odnosno ‘Crkva koja izlazi’, koja je bliska svakomu vjerniku na periferiji Crkve. Papa Franjo naglašava da Crkva treba biti uz ljude koji su u nevolji, prepoznati njihove konkretne poteškoće i njima, tamo gdje jesu, posvjedočiti Božju milosrdnu ljubav. U tom smislu treba promatrati i nove karizmatske pokrete kao izvor za obnovu Crkve i njezina misijskoga i evangelizacijskoga poslanja«, stoji u dokumentu.

Je li prisutnost migranata u Europi tek bezazlena priča o potrazi za boljim životom ili se iza toga kriju dublji problemi, odgovora dr. fra Luka Marković na 10. stranici. »Stanje je već sada dovoljno dramatično u pojedinim europskim državama u kojima se nalazi veća islamska populacija, koja se teško integrira u liberalno zapadno društvo«, upozorava dr. fra Luka Marković. O koronavirusu i pojavi dvorske znanosti piše prof. dr. Valerije Vrček koji slučaj pandemije koronavirusa predstavlja kao vrstu intelektualnog poraza jer političari postaju oni koji spašavaju temeljni sadržaj znanosti – propitivanje i sučeljavanje s tezama i argumentima.

Reportaža donosi dašak Slavonije, predstavljajući vjerski život Đurđenovca, župe koja je izrasla iz radničke kolonije s kraja 19. stoljeća, dok u rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi svoje iskustvo vjere i župnih aktivnosti iznosi Marija Vuković, mlada televizijska novinarka iz Karlovca.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila