Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
01
 
08.2020

Glas Koncila

u novom broju Glasa Koncila od 01. kolovoza čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila
 
INTERVJU: DR. MLADEN PEŠIĆ
Hrvatsko more skriva bogatstva koja tek treba otkriti
OBRAĆENJE ŽUPNE ZAJEDNICE
Župa kao pokretač evangelizacije
DARKO BALKOVIĆ
Tragajući za zvijezdama, stigao do Isusa
KOMENTAR
Ispit lojalnosti i integriteta
ZAPAŽANJA
Turizam spašavaju povratnici
DR. DAMIR ŠEHIĆ
Ni jedan zakon ne može poništiti život
FRA SINIŠA PUCIĆ
Bog me oblikovao i mijenjao preko ljudi
UZ 25. OBLJETNICU »OLUJE«
Bog u iskušenju daruje slobodu
FRA ILIJA MIKULIĆ
Hrvatski vojnici žele živjeti časno i odano
FELJTON
Jasenovački logoraši liječeni na Rebru?
REPORTAŽA: ZAGORJE OGULINSKO
Fenomen nestanka župnikovih drva
 
 

Naslovnom fotografijom koja prikazuje kardinala Vinka Puljića kako krsti malenu Ivu Batinić na središnjem misnom slavlju o Trećem obiteljskom danu u Bosni i Hercegovini u nedjelju 26. srpnja u kupreškoj crkvi svete Obitelji, novi broj Glasa Koncila otvara se porukom o hrabrom življenju zajedništva među hrvatskim vjernicima u BiH.

Premda su Hrvate u BiH uz staru boljku masovnog iseljavanja iz rodnih krajeva proteklih mjeseci zahvatile i zdravstvene i gospodarske ugroze pandemije koronavirusa, naslovni tekst pokazuje da Treći obiteljski dan na Kupresu njima daje razloge za nadu, makar ona bila (tek) tinjajuća.

U komentaru »Ispit lojalnosti« zamjenik glavnog urednika Branimir Stanić upozorava da niti jedan član novoformirane Vlade Republike Hrvatske ne bi trebao osjećati »grč u želudcu« zbog prisustvovanja na proslavi triju važnih hrvatskih državnih blagdana 5. kolovoza u Kninu – Danu pobjede, Danu domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja. »Slavlje triju državnih blagdana 5. kolovoza koji su ugrađeni u temelj hrvatske državnosti prevažno je s obzirom na podnesene žrtve da bi se iskoristilo u dnevnopolitičke svrhe ili da bi se njime na bilo koji način trgovalo. Svojevrsno trgovanje sudjelovanjem na komemoracijama također je nepotrebno jer Hrvatska je dosegnula civilizacijsku razinu da oplakuje baš sve svoje žrtve. Ljudi se ne moraju slagati ni o čemu i demokracija pruža dovoljno prostora da se svatko može javno zauzimati za stajališta dokle god ona izravno ne ugrožavaju dostojanstvo ikoje ljudske osobe i zajednice«, piše Stanić.

U rubrici Intervju, u duhu ljetnih mjeseci i ozračja godišnjih odmora, objavljen je razgovor s dr. Mladenom Pešićem, ravnateljem Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Dr. Pešić u razgovoru je otkrio da Hrvatsko more skriva bogatstva koja tek treba otkriti te nudi i mogućnosti, poput ronilačkog turizma, koje mogu postati prednost hrvatskog turizma u odnosu na konkurenciju. »Podvodna arheologija u Hrvatskoj ima čitav niz rezultata koji se odnose na istraživanja i zaštitu podvodnih arheoloških nalazišta. Do sada je evidentirano više od 500 nalazišta, koja potječu iz svih povijesnih razdoblja, od čega je 150 trajno zaštićenih lokaliteta i 18 zona, a za 32 podvodna arheološka lokaliteta/zone postoji program obavljanja podvodnih aktivnosti uz stručno vodstvo i oni su dostupni za posjet turistima«, napomenuo je u razgovoru dr. Pešić.

U teološkom osvrtu Darko Grden piše o Naputku o misionarskom i evangelizacijskom »obraćenju« župne zajednice. Župa treba biti »pokretačko središte evangelizacije«, napominje tekst već u samom naslovu, dok u jednom spomenuti dokument pojašnjava: »Dok ostaje nezaobilaznom institucijom za susret i živi odnos s Kristom i braćom u vjeri, jednako je tako istina da se ona mora neprestano sučeljavati s promjenama koje su na djelu u današnjoj kulturi i u životu osoba, tako da može kreativno istraživati nove putove i sredstva koji joj omogućuju da bude na visini svoje prvotne zadaće, tj. da bude pokretačko središte evangelizacije«.

U novom broju objavljen je razgovor s dr. Damirom Šehićem, svećenikom Zadarske nadbiskupije, koji je nedavno obranio doktorsku disertaciju koja je iz teološko-bioetičke perspektive analizirala odluke Ustavnog suda o pitanju pobačaja. Svjedoci smo da teološko-bioetička interpretacija pitanja života i prava na život, kao i nedopustivosti pobačaja, često biva okarakterizirana kao religijska i nazadna. Takav pristup označava određenu diskvalifikaciju teološke bioetike kao neadekvatne sugovornice za raspravu. Ta činjenica ne smije obeshrabriti, nego je prilika za znanstveno zalaganje i produbljenje argumenata«, napomenuo je dr. Šehić. Od ostalih priloga i razgovora, objavljen je susret s mladomisnikom fra Sinišom Pucićem o svećeničkom pozivu, dok je uz 25. obljetnicu operacije »Oluja« objavljen razgovor sa fra Ilijom Mikulićem, vojnim kapelanom u Kninu i Sinju te hrvatskim braniteljem Pavom Stepićem.

Rubrika Reportaža donosi dašak ogulinskog kraja iz župe sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom, dok rubrika Vjernici laici aktivni u Crkvi donosi svjedočanstvo vjere Darka Balkovića, sisačkog fizičara, gitarista i zborovođe. Povijesnim feljtonom Tomislav Vuković nastavlja preispitivati jasenovački logor u bespućima tzv. povijesnog revizionizma.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila