Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
19:59
Kol
2017
21

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Citajte pelikana
Zagreb Andragog
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
08.2017

Glas Koncila

u novom broju Glasa Koncila od 12. kolovoza čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila
 
KOMENTAR
Molitva i zauzimanje za slobodu
ZAPAŽANJA
Ratni Očenaš fra Bonaventure Dude
INTERVJU: S. NELA GAŠPAR
Vjernici spontano prepoznaju Marijinu ulogu
PAPINA PORUKA O ODMORU
Otkriti tišinu koja oporavlja
MARIJANSKA SVETIŠTA
»Susret s Marijom vraća vjernicima nadu«
MLADI MLADIMA
Tko su danas uzori vjernosti?
VERA SVOBODA
»Majka Božja najveća je zaštitnica Hrvata«
TEOLOG MARIJINA UZNESENJA
Doprinos hrvatskoga franjevca Karla Balića dogmi o Velikoj Gospi
MLADIFEST SA 35 TISUĆA VJERNIKA
»Idi u Međugorje, širi radosnu vijest!«
 
 

Velikogospojinski dvobroj Glasa Koncila, objavljen s nadnevkom od nedjelje 13. kolovoza, otvara fotografija kipa »Gospe od Anđela« postavljene početkom kolovoza u perivoju župne i franjevačke crkve u Imotskom na proslavi 300. obljetnice oslobođenja, o čemu se donosi i opsežan izvještaj. U »marijanskom tonu« obojani su brojni tekstovi i prilozi koji se na četrdeset stranica donose uz svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Da je sloboda temelj svakoga napretka te da bi tu istinu trebalo posebno imati na pameti za Veliku Gospu, u svojem komentaru piše glavni urednik mons. Ivan Miklenić koji tvrdi da dolazak brojnih hodočasnika u marijanska svetišta potvrđuje da u njima postoji duboka slutnja o boljem, savršenijem, vječnom životu. »Ta neiskorjenjiva slutnja sposobna je ‘tjerati’ čovjeka da se ne miri s postojećim nezadovoljavajućim stanjem, bilo osobnim, obiteljskim ili društvenim, i da počne mijenjati ono što je u njegovoj moći«, napisao je urednik Miklenić.

Sugovornica u intervjuu Glasu Koncila je dr. Veronika s. Nela Gašpar s riječke Teologije koja je bila članica Međunarodne teološke komisije za pitanje Međugorja, što ju je i potaknulo da napiše knjigu koja će u naslovu ujediniti Marijina ukazanja i njezinu proročku ulogu u Crkvi. Važnost Marije u kršćanskom životu pojedinca i zajednice, privlačnost marijanskih svetišta, pobožnost krunice – samo su neke od tema o kojima se govori u intervju naslovljenom: »Imamo pravo sve proživljavati s Marijom«.

Tematski prilog o Velikoj Gospi otvara svjedočanstvo »kraljice tamburaške pjesme« Vere Svobode kojoj je karijera bila »usporena« zbog intervjua Glasu Koncila 1971. o vjeri i obitelji, a sada nakon 46 godina kaže: »Majka Božja najveća je zaštitnica Hrvata.«

Na stranicama dvobroja Glasa Koncila predstavljen je i hrvatski teolog i franjevac Karlo Balić koji je imao važnu ulogu pri donošenju dogme o Marijinom uznesenju, a za kojega stručnjaci smatraju da je pridonio razvoju teoloških i povijesnih istraživanja o Mariji te znanstvenim radom i organizacijskim pothvatima ispisao vrijedno poglavlje u povijesti mariologije 20. stoljeća.

Umjesto reportaže iz župe u novom broju Glasa Koncila donose se i svjedočanstva iz marijanskih svetišta objedinjena pod naslovom »Susret s Marijom vraća vjernicima nadu«, a u kojem je svoju pobožnost prema Gospi Sinjskoj iznio dugogodišnji vratar hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Pletikosa.

S jedinstvenog susreta »Mladifesta« u Međugorju koji je okupio 35 tisuća vjernika iz cijeloga svijeta donosi se opširan izvještaj, kao i riječi kardinala Ernesta Simonija koje mu je uputio papa Franjo: »Idi u Međugorje, širi radosnu vijest!«

Tekst naslovljen »Samo s propusnicom do trsatskoga svetišta iz Istre« govori o hodočasničkim izazovima između dva svjetska rata, kada je put preko Učke bio zatvoren, pa su se vjernici uspinjali na planinski prijevoj Poklon kako bi častili Gospu Trsatsku. Gospa Trsatska bila je i umjetničko nadahnuće hrvatskim franjevcima, a prikaz dva povijesno važna djela također se može pročitati na stranicama Glasa Koncila.

Mladi se na svojim stranicama bave temom vjernosti, u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« predstavljena je Laura Katarina Jagodić, u »Katoličkim oblikovateljima kulture« spikerski i spisateljski rad Nedjeljke Luetić-Tijan, a zanimljivo je i svjedočanstvo meksičkog svećenika Gomeza Cruza koji je ljetne mjesece proveo u Hrvatskoj te ukazao kako »Crkva u Hrvatskoj uistinu ljubi i voli Boga«.

»Čovjek velika srca i golema djela« tekst je posvećen nedavno preminulom hrvatskom teologu fra Bonaventuri Dudi.

 

Autor: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila
Zagreb Filip krenus - vratilo
Zagreb Img 3655f
Zagreb Img 3865ff
Zagreb Img 4142ff
Zagreb Kudzanayi chiwawa - titanija  i james burton - oberon
Zagreb Sheetal kapoor - puck
Zagreb Susan hingley - hermija i hannah brackstone-brown - helena i james wordsworth - demetrije i matthew maltby - lisandar
Zagreb Susan hingley - hermija i matthew maltby - lisandar
Zagreb Susan hingley - hermija
 
KEREMPUH: Živo Harms! Čuda postoje!KEREMPUH: SpektaklukKEREMPUH: SpektaklukKEREMPUH: Ko živ ko mrtavMALA SCENA: Boje duge - piča o bojamaKOMEDIJA: Jalta, JaltaKOMEDIJA: Jalta, Jalta - mjuziklKOMEDIJA: Jalta, JaltaEDO MURTIĆ: KERAMIKAGALERIJA KARAS: Boris Boduljak - Kanon
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
Da li se slažete da ostane naziv Trg Maršala J. B. Tita u Zagrebu?
  •   DA
  •   NE
 
 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila