Glas Koncila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Lip
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
01.2019

Glas Koncila

u novom broju Glasa Koncila od 12. siječnja čitajte...
Glas KoncilaGlas koncila
 
INTERVJU: NIKOLA KNEZ
Partizanski egzekutori obučavani su u inozemnim kampovima
MARIJA SAGADIN
»Za Boga i mora sve biti najbolje«
TJEDNI PRILOG
Što troje »mudraca« suvremenoga doba daruje Isusu?
KOMENTAR
Korak dublje u močvaru ili povijesni doprinos?
ZAPAŽANJA
Bolja Hrvatska samo s boljim ljudima
PAPA S DIPLOMATIMA
Poticaj kršćanima da se vrate na Bliski istok
PREMINUO FRA EMANUEL HOŠKO
Izniman čovjek, znanstvenik i duhovnik
LJUDSKA PRAVA
Značajan odnos između evanđelja i Deklaracije
»HRVATSKO NADZEMLJE«
Do važnih vjerskih poruka humorom
ARHITEKT MIROSLAV ŠKODA
Sakralna arhitektura mora biti u kanonu križa
REPORTAŽA: KANFANAR
Budućnost u zajedništvu

Vijest i fotografija s nesvakidašnjega događaja svećeničkoga ređenja dvojice sveučilišnih profesora iz Splita za Vojnu biskupiju dr. Hrvoja Relje i dr. Marka Trogrlića otvaraju novi drugi siječanjski broj – s nadnevkom 13. siječnja – katoličkoga tjednika Glasa Koncila, koji u 2019. godini u svakom broju dolazi na 40 stranica s prilogom »Prilika«.

O sve učestalijoj pojavi stranačkih »prebjega« u komentaru piše glavni urednik mons. Ivan Miklenić pitajući se je li to korak dublje u močvaru ili povijesni doprinos? »Bude li fenomen prijelaza izabranih političara iz jedne u drugu političku stranku otvorio oči demokratskim snagama u hrvatskom društvu i bude li te snage potaknuo na iniciranje promjene političkoga sustava, odigrat će povijesnu ulogu, u protivnom bit će samo hrvatski korak još dublje u močvaru«, ističe među ostalim urednik Miklenić.

Sugovornik na stranicama Glasa Koncila autor je dokumentarnoga filma »Bleiburg: Titova dozvola za genocid« Nikola Knez koji u tom uratku donosi brojne nove, hrvatskoj široj javnosti nepoznate dokumente i podatke, poput svjedočanstva engleskih oficira, partizana pokajnika i ubojica, preživjelih hrvatskih civila s Bleiburškoga polja te povjesničara i istraživača počinjenih zločina. U intervjuu poručuje da su partizanski egzekutori obučavani u inozemnim kampovima, a njegov je stav izražen i u poruci: »Obrada povijesnih tema treba obuhvatiti što veći broj suprotstavljenih strana kako bi istina bila što svjetlija, glas pravde što glasniji, poruka što snažnija i slika kompletna i nedvosmislena.«

Ostvaruje li i u kojoj mjeri Opća deklaracija o ljudskim pravima izglasana prije 70 godina svoje ciljeve? Koje su se promjene dogodile u poimanju ljudskih prava? Kako se Crkva postavlja prema toj temi koja je ponajprije plod laičkoga, sekularnoga diskursa, posebno s obzirom na promjene u poimanju koje su se dogodile? – na ta pitanja u prvom nastavku Teološkoga osvrta piše Darko Grden, prikazujući glavne naglaske s međunarodnoga simpozija održanoga na papinskome rimskom sveučilištu »Gregoriana«.

Susreti u novom broju Glasu Koncila ugošćuju Alana Čaplara, urednika časopisa »Planinar« koji govori kako su planine najveći neiskorišten potencijal hrvatskoga turizma, dok arhitekt Miroslav Škoda govoreći o izazovima suvremene sakralne arhitekture tvrdi da ona mora biti u kanonu križa te komentira sakralnu dimenziju novoizgrađene kninske crkve.

Uoči osamdesete mjesečne tribine mladih splitskih vjernika koje organizira »Hrvatsko nadzemlje« katolički tjednik Glas Koncila zavirio je iza scene i upoznao mlade koji važne vjerske poruke šalju i promiču humorom.

U redovitoj rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« predstavljena je Marija Sagadin, župna pastoralna suradnica iz Gajnica; u »Prigovoru znanosti« piše se o fenomenu velikoga broja pretile djece, dok reportaža donosi prikaz života vjerničke zajednice u župi sv. Silvestra u istarskom mjestu Kanfanaru u kojem živi oko 1500 stanovnika.

Na inozemnim se stranicama donosi detaljni izvještaj s novogodišnjega susreta pape Franje s članovima Diplomatskoga zbora u kojem se osvrnuo na međunarodnu dimenziju svojega djelovanja i aktivnosti Svete Stolice.

U prilogu »Prilika« troje »mudraca« suvremenoga doba – teolog, povjesničarka i fizičar – promišljaju što mogu donijeti Isusu na dar, u rubrici »Psihologija« odgovara se na pitanje tko su »helikopter-roditelji«, u »Književnosti« se otkriva kako je mladi talijanski književnik Alessandro d’Avenia postao klasik, a u »Ekologiji« autorica piše kako nije kasno za novogodišnje odluke te ističe: »Kad čovjek mijenja sebe nabolje, čuva planet«.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Glas koncila
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Glas Koncila