Globalno istraživanje

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
06:25
Sij
2020
25

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Globalno istraživanje

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
07.2019

Globalno istraživanje

Hrvatska na visokom 15. mjestu po poticanju žena na ekonomsku neovisnost i dokidanju diskriminacije u gospodarstvu
Globalno istraživanjeSanela dropulic
 

Bolje stojimo od Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke pa čak i Norveške

Prema trenutačnim stopama gospodarskog razvoja država, Svjetski ekonomski forum procijenio je kako će trebati najmanje još 202 godine da se ekonomski jaz između muškaraca i žena, utemeljen isključivo na spolnoj razlici, izjednači na globalnoj razini. Iako mnoge svjetske države učinkovito rade kako bi potaknule i razvijale potencijale žena usmjeren njihovom ekonomskom boljitku,  još je uvijek puno više onih koji zanemaruju značaj kojega žene mogu imati u ekonomiji, napose u razvoju poduzetništva, ocjena je Svjetskog ekonomskog foruma.

I dok mnogi misle da su najrazvijenije svjetske ekonomije ujedno i najnaprednije u poticanju gospodarske neovisnosti žena i brisanju spolne diskriminacije,  napose u poduzetništvu, rezultati istraživanja Vijeća za inozemne odnose (CFR), američke nevladine organizacije sa sjedištem u New Yorku, stavilo je države kao što su Meksiko, Salvador, ali i Hrvatsku kao one koje danas nude ženama u odnosu na muškarce, veću jednakost u gospodarskim odnosima nego što je slučaj u ekonomskim najjačim globalnim silama kao što su SAD, Njemačka ili Norveška.

- Prema navedenom istraživanju radne jednakosti i gospodarskih mogućnosti, koje je rangiralo 189 država svijeta kroz različite čimbenike spolne diskriminacije na tržištu rada poput poticanja prilika za zaposlenje žena, kreditnoga poticanja poslovnih projekata žena, jednakost šansi za dobivanje radnog mjesta u konkurenciji s muškarcima, zapošljavanju žena unatoč realiziranom majčinstvu ili želji za istim, kao i snage zaštite žena od nasilja, Hrvatska se našla na visokom 15 mjestu. Navedeno istraživanje koje je provela ugledna američka nevladina organizacija pokazuje da je snaga poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj ipak došla na znatno bolje pozicije nego prije desetak godina kada su žene intenzivnije počele otvarati vlastite tvrtke i obrte isključivo jer su ostajale bez posla, bile slabije plaćene ili osobni dohodak nisu niti dobivale ili su pak teško usklađivale radne obaveze s realizacijom majčinstva. Istraživanje koje je globalno visoko rangiralo Hrvatsku ujedno pokazuje da su se u našoj državi stvari s dobro zacrtanih aktivnosti na papiru, počele "prelijevati" u učinkovitu poduzetničku stvarnost za žene, a u nadi da će se taj trend nastaviti i nadalje uzlaznom snagom - ocijenila je futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra.

Zemlje s najvišom ocjenom uvažavanja žena u svijetu ekonomije bile su i očekivane na ovoj listi istraživanja, ali u društvu najboljih našlo se i nekoliko iznenađenja.

- Na listi najboljih su Australija, Kanada, Novi Zeland, Španjolska, ali i već spomenuti Meksiko. Tu je i primjerice Bosna i Hercegovina na visokom šestom mjestu. Zanimljivo je kako su iza Hrvatske mnoge gospodarski jače države: SAD su na 20. mjestu, Njemačka je 31., a Norveška, koja se često smatra svjetionikom napretka pozicija žena u gospodarstvu te razbijanja diskriminacije, zauzima tek 54. mjesto na listi ovog istraživanja  - komentirala je direktorica Ženskog poduzetničkog centra.

CFR upozorava kako je provedeno istraživanje pokazalo tretnutačnu poziciju ženskih zakonskih prava i realizacije istih u gospodarskom ozračju država svijeta. Kao najznačajnije probleme istaknuli su u većini država još uvijek nedostatnu potporu mjerodavnih institucija provedbi ekonomske neovisnosti žena i smanjenju diskriminacije u području subvencioniranja, kreditiranja i poticanja poslovnih projekata žena, kao i dokidanje nasilja kojega žene još uvijek doživljavaju u radnim okružjima.

- Prostora za napredak još uvijek jako puno ima, što govori koliko je još uvijek jako puno i diskriminacije žena, posebice kada je ekonomski okvir u pitanju. Za primjer ističem i istraživanje IBM-a, koje pokazuje da 79 posto globalno razvijenih kompanija nije čak dalo prioritet u svom radu poticanju ravnopravnosti spolova u njihovim radnim sredinama. Dakle doista ne začuđuje da će nam trebati barem dva stoljeća, iz procjene Svjetskog ekonomskog foruma, da žene budu istinski u ekonomskom svijetu, ravopravne s muškarcima - zaključila je poduzetnica Sanela Dropulić.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Sanela dropulic

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Globalno istraživanje