Gojanović - Krupa - Martinović

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Lis
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Gojanović - Krupa - Martinović

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
11.2018

Gojanović - Krupa - Martinović

susret generacija - izložba slika i crteža - utorak, 13. studenog 2018. u 19 sati u Europskom domu Zagreb
Gojanović - Krupa - MartinovićPozivnica gojanovic - krupa - martinovic u eu domu zagreb.
 

U utorak, 13. studenog 2018. u 19 sati u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/1, Zagreb), otvara se izložba slika i crteža Krešimire Gojanović, Alfreda F. Krupe i Jelene Martinović u organizaciji Europskog doma Zagreb i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Izložbu će sa autorima otvoriti Renata Bačić i Robert Štimec, a izložba će se moći pogledati do 10. prosinca 2018.

Troje autora različitih generacija koji su diplomirali na zagrebačkoj ALU, na izložbi će predstaviti svoja recentna crtačka i slikarska djela, koja istražuju prirodu oko nas, ali i unutarnji svijet umjetnika u kreativnim transformacijama.

O autorima:

Krešimira Gojanović rođena je 13. veljače 1970. u Osijeku. Godine 1989. završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, smjer Slikarstvo, a 1993. diplomirala je na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Kuduza. Godine 2010. magistrirala je na ALUO Ljubljana, smjer Oblikovanje vizualnih komunikacija, pri mentoru prof. Milanu Eriču, te je obranila magistarski rad ‘’Medijska kultura: tradicionalna umjetnost u klasičnim i suvremenim medijima’’. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, te slovenskog društva BMG za promociju turizma i umjetnosti. 2015. godine s kolegama je osnovala novu strukovnu udrugu zagrebačkih likovnih umjetnika – HDLU Zagreb, u kojem od 2015. godine djeluje kao predsjednica udruge. Izlagala je na 48 samostalnih izložbi i više od 90 skupnih u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama humanitarnog karaktera, a radovi joj se nalaze u fundusima više domaćih galerija i muzeja. Od 2015. autorica je i urednica internetskog portala ''Zagrebački likovni umjetnici'', namijenjenog promociji profesionalnih likovnih umjetnika iz Zagreba i Hrvatske.

Zadnjih godina crta svoj ciklus crteža ''Saturnova djeca'', koji poput dnevničkih likovnih zapisa bilježi iskustvo umjetnika u tranzicijskim vremenima, ali i arhetipsku borbu kreativnih i slobodnomislećih pojedinaca protiv različitih društvenih i političkih sustava, koji ih ograničavaju.

Alfred Freddy Krupa je akademski slikar i profesor crtanja i slikanja. Rođen je 1971. godine u Karlovcu, diplomirao je slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača. Prvi je hrvatski slikar dobitnik stipendije vlade Japana, te je boravio na studijskom putovanju u Tokiju 1998. / 99. Izlagao je na preko 20 samostalnih i 40-ak skupnih izložbi. Zastupljen je u galerijskom sustavu Tate (Special Library Collection, Tate Britain-London), Šleskom Muzeju (Muzeum Slaskie) – Katowice, Poljska, u Nacionalnom muzeju akvarela (Museo Nacional de Acuarela Alfredo Guati Rojo) – Mexico City, Mexico, te Kabinetu grafike HAZU, Gradskom Muzeju Karlovac, kao i drugim javnim i privatnim zbirkama u Litvi, Njemačkoj, SAD-u, Bugarskoj, Italiji, BiH i Hrvatskoj. Nagrađen je sa nekoliko nagrada i priznanja u inozemstvu, uključujući i posebnu nagradu stručnog vijeća ”Councillor Special Prize” 2013. godine u kineskom gradu Anshanu na 3. međunarodnoj izložbi kineske kaligrafije i slikarstva tušem.

U svojim djelima Alfred Freddy Krupa prikazao je presjek svog slikarskog opusa, unutar kojega se u velikoj mjeri bavio suptilnim transformacijama prirode, te aktom i autoportretom. Slikarstvo tako ovdje postaje i čin produhovljenja, nalik djelovanju starih japanskih mudraca koji su istovremeno bili i svećenici u hramu prirode, kaligrafi i pjesnici, pri čemu je cilj tog zen putovanja bio da se oljušte prividi dopadljivosti sa lica suštine i da se priroda i čovjek zajednički stope u spoznaji Jastva u sadašnjosti, neuhvatljivi i prozračni poput daha i vjetra u potezima kista.

Jelena Martinović rođena je 1981. godine u Varaždinu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 2000. godine i diplomira 2006. godine, u klasi profesora Ante Rašića. Od značajnijih inozemnih projekata svakako treba istaći rezidencijalni boravak na umjetničkoj radionici ”As tide”, ”Heimat”, Graz, realiziran u suradnji Next Graz i fundacije Pistoletto, Biella i predavanje “Umjetnost, priroda i sport” na Moskovskom liceju, povodom međunarodnog simpozija Moskovske Akademije Umjetnosti i Akademije znanosti u Moskvi, 2009. i 2014. godine. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, sudjelovala na brojnim likovnim simpozijima i radionicama u zemlji i inozemstvu, od kojih treba istaknuti likovni simpozij u Turskoj – Cappadociji 2010. godine, te predavanje i izlaganje na Moskovskoj Akademiji povodom Olimpijade u Moskvi. Članica je HDLU Zagreb, živi i radi u Zagrebu.

Jelena Martinović kao iskusna planinarka u svojim slikarskim djelima predstavila nam je svoje impresije iz prirode, kroz delikatni likovni rukopis koji bilježi karakter planinskih krajolika, šuma i divljih konja po nepristupačnim gorskim predjelima. Velebit na njezinim likovnim zapisima otvara nam se u širokim perspektivama koje naglašavaju njegovu monumentalnost, u dojmu raznolikog života koji vibrira u planinskim dubinama. Životinje i planine kao trajno nadahnuće slikarice, kroz vještinu njezine slikarske geste bude u nama želju za avanturom i putovanjima, dočaravajući nam osjećaj slobode i nesputane kreativnosti, povratak iskonskim vrijednostima suživota čovjeka i prirode.

Organizatori izložbe ispred HDLU Zagreb: Krešimira Gojanović, Alfred F. Krupa, Jelena Martinović, Robert Štimec
Organizator ispred Europskog doma Zagreb: Renata Bačić

Izložbu financijski podržava Grad Zagreb.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Alfred f. krupa, eros ili temelj svih stvari, ulje na platnu, 100x50 cm.m (2)
  • Zagreb Alfred krupa,  fire in the sky or the black cottage, ulje na platnu, 100x75 cm, 2015.m
  • Zagreb Jelena martinovic, cudesna suma, akril na platnu, 70x100 cm.m
  • Zagreb Jelena martinovic, velebitski konji, akril na platnu, diptih, 2x120x100 cm, 2011.m
  • Zagreb Kresimira gojanovic, glasnik novih vjetrova, crtez na papiru, kombinirana tehnika, 56x40 cm.m
  • Zagreb Kresimira gojanovic, hram kentaura,  tus  kombinirana tehnika na papiru, 40 x 30 cm.m
  • Zagreb Pozivnica gojanovic - krupa - martinovic u eu domu zagreb.

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Gojanović - Krupa - Martinović