Goran Petrač

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Srp
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Goran Petrač

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
04.2017

Goran Petrač

akademski slikar- susret u atelijeru...
Goran PetračGoran petrac
 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Goran Petrač ( rođen je u Ludbregu 1961.g, diplomirao je na zagrebačkoj ALU u klasi prof. Jordana 1985.g, izlagao na brojnim izložbama) proteklih se dana predstavio s novom samostalnom izložbom u Muzeju Mimara.

Gospodine Petrač, nedavno ste izložili u Muzeju Mimara „PUTOVANJE U SLIKARSTVO“. Što ste izložili?

Prvo pitanje je toliko jednostavno, uobičajeno ,upotrebljavano, a u stvari je vrlo složeno pitanje sa sadržajem mnogih pitanja. Moj jednostavan odgovor mogao bi biti ,- izložio sam slike, ulja na platnu srednjih i velikih formata, sa motivima zavičajnoga krajolika. Odgovor ne prestaje pojednostavljenom opisnom rečenicom, već traži nastavak ka naslovu izložbe Putovanje u slikarstvo.

Već sam naziv otvara pitanja, o kakvom se putovanju radi.

Putovanje u slikarstvo je osobni odnos spram života sljubljenog sa odabirom načina i metode izraza. Riječ je o odabiru slikarstva, a ne koncepta slikarstva ili slikarstvu koncepta, čistoj štafelajnoj slici. Putovanje kroz sve izme, pravce, trendove, konceptuale, revolucionarne pomake u bijelo bijeloga, u ništa.

Izložili ste veće formate spec ifičnih, imaginarnih pejzaža.

Krajolik koji slikam izgleda poput imaginarnog no svoj temelj nosi duboko u realnosti okruženja prirode. Pojavno i ono jasno što nas okružuje, nema potrebe prenositi u slikarski medij, već ga snažno izbaciti iz vlastite nutrine. Doživljaj koji stvaramo još u djetinjstvu i on raste i sazrijeva, dobiva svoj oblik, do kojeg dolazimo traženjem i upotrebom medija slikarstva, svim dostupnim sredstvima koja nam je donijela povijest, suvremenost i sadašnji trenutak.

Može se govoriti i o krajolicima duše.

Krajolici duše ili duša krajolika, zapravo su naslikani autoportreti, samo ne sadrže odraz u ogledalu već se prostorno šire bojom, potezom,gestom

Osobitost ovoga ciklusa jest i njegov brzi nastanak u nekoliko proteklih mjeseci.

Pitanje brzine nije relevantno,već kvalitetnog naboja u određenom trenutku. Spajanjem i kontrolom jasnih, odlučnih slikarskih postupaka nastaje slika. Slika koja zrači energijom koja se prenosi na promatrača. Slika je uspjela ukoliko promatrač , ljubitelj slikarstva osjeti taj energetski naboj.

Svakako valja istaknuti iznimno snažan, eruptivni kolor.

Moj početak vezan je za slikarstvo reducirane palete, motivi i izvedba bili su gotovo u  monokromnim registrima boje,  sa pastoznim nanosom i kolorističkim akcentom. Slikarskim sazrijevanjem, a do njega je dolazilo postupno,jer sam slikarstvu pristupio kao vokaciji, tražeći osobni put otvaram boju. Jaki kolorit, me u konačnici potpuno preuzima, popraćen gotovo reljefnim namazima,kojima  želim postići dodatnu senzaciju slike.

Prednosti i mana rada, slikanja, recimo u Ludbregu.

Akademski sam se obrazovao i dobar dio života i rada proveo u Zagrebu,da bi se nakon dvadeset godina vratio u rodni grad. Za samo slikarstvo, slikaru je svejedno gdje stvara,drugo je pitanje okruženje i tržište. Kontakte sa Zagrebom kao kulturnim središtem sam održavao javljajući se izložbama u povremenim intervalima. Zadovoljan sam radom i ritmom u malom gradu, gdje sam uronjen u pejzaž koji me inspirira, puni energijom, te duhovnošću prisustva krvi Kristove koja me inspirirala u oslikavanju svetišta i Zavjetne kapele Hrvatskog sabora.

Što je trenutno novo u atelijeru ?

Novi je sam atelijer,koji sam konačno u ovim godinama uredio, osiguravši si konačno pristojne uvijete za rad. Prednost je što se nalazi pokraj moje kuće. Solidni uvjeti rada potaknuli su me da slikam više,jače i bolje, što se, nadam se, moglo primijetiti i na izložbi u Mimari.

Planovi, izložbe, monografija...

Planova uvijek ima, trenutno radim na nekoliko razina, pokušavajući probiti ulazak u neku od značajnih galerija u Europi,SAD-u, ili Istoku. Do sada sam uspio sudjelovati na Bienallu slikarstva u Rimu gdje sam bio i nagrađen kao jedan od nekolicine najuspješnijih izlagača .U planu je izložba u Švicarskoj, te još jedna ili dvije samostalne u Rimu. Gotova mi je priprema za knjigu crteža, a polako priprem i izdavanje nove knjige, nakon opsežne monografije o mom radu iz 2014.god. Sadržavala bi recentne radove,slikane danas i one sutra.

razgovor vodio: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Goran petrac
  • Zagreb Goran petrac 1
  • Zagreb Goran petrac 2
  • Zagreb Goran petrac 3
  • Zagreb Goran petrac 4
  • Zagreb Goran petarac 5
  • Zagreb Goran petrac 6
  • Zagreb Goran petrac 7
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Goran Petrač